Apple čelí žalobě kvůli Apple Pay na domácí půdě

Apple čelí žalobě kvůli Apple Pay na domácí půdě
2022-07-19T11:40:21+02:00
• 19. 7. 2022

Zdroj: Apple

Apple se mnohdy ohání bezpečností a soukromím uživatelů jeho produktů, operačních systémů a také služeb. To ale mnohdy vede ke značenému omezení konkurence, případě ani nedovolí, aby nějaká vznikla. To se týká právě Apple Pay a funkce tap-to-pay. V Evropě jsme již zaznamenali několik pokusů o omezení monopolního chování Applu v tomto segmentu, například v Nizozemí nebo v Německu, a dokonce se má chystat legislativa na evropské úrovni, ale zatím se nic u této služby nezměnilo. Nyní ale Apple bude čelit žalobě na domácí půdě, tedy v USA.

Apple Pay a konec monopolu?

Systém iOS je značně uzavřený, co se týče některých služeb. Apple Pay je dobrou ukázkou, respektive jeho funkce tap-to-pay, tedy placení v obchodech pouhým přiložením mobilního telefonu k platebnímu terminálu. Jinou službu nemůže uživatel použít, přičemž Apple dostává poplatek z každé provedené platby, který musí zaplatit sama banka.

Poplatky jsou relativně malé a mohou se lišit v různých krajinách, ale při celkovém počtu uskutečněných plateb Apple získává nemalou sumu jen za používání služby. V USA se právě kvůli tomu schyluje k soudu. Vznikla žaloba vůči společnosti Apple, která uvádí, že se Apple chová monopolně. Za žalobou stojí Affinity Credit Union.

V žalobě se uvádí, že díky nastavenému systému Apple ročně získá miliardu dolarů. Cílem tohoto kroku je možnost vytvoření konkurenčních služeb, které by si mohly vyjednat své vlastní poplatky, nebo se jim vyhnout úplně. Zřejmě je cílem vytvořit stejné konkurenční prostředí, jako je tomu na Androidu.

Apple Apple Pay Transaction 1960x1306x

Zdroj: Apple

Google sice dominuje se svou službou Google Pay na Androidu, ale nebere si poplatky z každé platby. Navíc umožňuje, aby jakákoliv společnost používala systém bezkontaktního placení, přičemž stačí jen dodržet pravidla pro vývojáře. V tuto chvíli by Apple mohl vytvořit Apple Pay pro Android pro placení v obchodech, ale Google nebo jakákoliv jiná společnost nemá takovou možnost u iOS.

Samotný soud se může vléct měsíce i roky, ale pokud by Apple prohrál, zřejmě bychom se dočkali alternativních služeb.

Zdroje: engadget.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat