EU chystá legislativu, která donutí Apple zpřístupnit NFC pro placení

EU chystá legislativu, která donutí Apple zpřístupnit NFC pro placení
2020-09-20T10:51:01+02:00
• 18. 9. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Když Apple poprvé integroval technologii NFC do svých zařízení, očekávali jsme, že zde budou určité podmínky. Ty se ostatně potvrdily a společnost si velmi hlídá využití. Sice došlo k pootevření využití pro NFC tagy, ale co se týče placení, lze využít jen Apple Pay. Zřejmě se chystá i možnost, že se z iPhonů a iPadů stanou platební terminály. Apple se ale může dostat do komplikací, které naruší jeho plány s NFC.

NFC v iPhonech i pro alternativní platební služby?

Německo minulý rok zavedlo legislativu, která nařizuje Applu zpřístupnit technologii NFC i třetím stranám, zejména v oblasti placení, za rozumný poplatek. EU vede několik vyšetřování pro technologickým gigantům, přičemž jedno z nich se týká i Applu. V tomto případě jde o možnost zneužití postavení u bezkontaktního placení pomocí NFC technologie.

Redakce Bloomberg informuje, že EU nyní zvažuje legislativu, která by přikázala Applu otevřít NFC technologii pro placení v obchodech i dalším subjektům. V tuto chvíli se jedná pouze o návrh a disponuje formulací, že technologické firmy budou muset otevřít cestu k NFC za rovnocenných podmínek, které nebudou diskriminovat. To může znamenat i to, že si Apple bude něco účtovat.

in stores large 1364x768x

Zdroj: Apple

V tuto chvíli má Apple z každé provedené platby malé procento, tudíž na službě Apple Pay vydělává pokaždé, jakmile kdokoliv zaplatí v obchodech. Otevřením NFC by přišel o příjmy, takže by si asi nastavil nějaký poplatek nebo by vyžadoval procento z platby. Zatím ale nelze odhadovat, co se stane a jaké podmínky budou nastaveny v případě, že by vznikla nová legislativa platící pro všechny členské státy EU.

Je tedy otázkou, jestli by nějaká banka nebo finanční instituce by nabídla své řešení, které bude nákladné a navíc by se muselo něco odvést Applu z každé platby. Stačí se podívat na konkurenční Google Pay. Banky mnohdy raději zavrhly vlastní řešení a nabídly podporu služby Google Pay, která je navíc zdarma pro všechny strany.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat