Apple Pay pod drobnohledem nizozemského antimonopolního úřadu

Apple Pay pod drobnohledem nizozemského antimonopolního úřadu
2020-12-05T09:30:33+02:00
• 5. 12. 2020

Zdroj: Apple

1

Prodej mobilů může být pro některé společnosti výnosný, ale dost podstatná část financí teče z poskytovaných služeb. Příjmy Applu jdou z nejrůznějších služeb, přičemž Apple Pay patří mezi ty výnosné. Společnost dostane poplatek z každé provedené platby při bezkontaktním placení. Zřejmě i to je důvod, proč si nemůžete na iPhonu zvolit jinou aplikaci pro placení. Na tuto problematiku se ale čím dál více zaměřují nejrůznější úřady.

Apple a NFC

Apple nedovoluje nikomu jinému, aby používal NFC technologii ve svých zařízeních pro placení. Není zde ani k dispozici jakékoliv API. Samozřejmě se dá aplikovat důraz na bezpečnost a obavy z ní, ale i tak se některým úřadům a státům nelíbí omezení. Například EU se již na tuto problematiku zaměřila a Německo také.

Nyní se přidává nizozemský protimonopolní úřad. Ten ve své zprávě přímo nezmiňuje Apple a jeho službu Apple Pay, ale více méně to vyplývá ze samotného textu. V něm se uvádí, že se bude zkoumat softwarové omezení k přístupu k NFC technologii na zařízeních. Celý proces je tedy na začátku a pokud úřad zaznamená narušení obchodní soutěže, tak Apple může dostat značnou pokutu.

Apple

Zdroj: Dotekomanie.cz

Apple drží stejný názor k této problematice a jen konstatuje, že spolupracuje se všemi společnostmi, aby služba Apple Pay poskytovala dostatečné služby, s kterými budou uživatelé spokojeni. V celé situaci ale může být problémem právě plná kontrola ze strany Applu a také jeho podmínky kolem plateb. Konkurence by mohla například nabídnout lepší cenu za platbu, případně by si banka mohla vytvořit vlastní aplikaci s využitím NFC bez nutnosti odvádět poplatky.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondřej Mager

5. 12. 2020, 17:50

Za chvilku s takovým přístupem dostanou někteří výrobci android telefonů pokutu za to, že některé aplikace nejde odinstalovat.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat