Apple musí zpřístupnit NFC v Německu

Apple musí zpřístupnit NFC v Německu
2019-11-16T11:30:01+02:00
• 16. 11. 2019
1

Android získal podporu pro HCE (Host Card Emulation) ve verzi 4.4 KitKat, což umožnilo jakékoliv společnosti vytvořit vlastní aplikaci s možností placení v obchodech skrze technologii NFC. V Česku se tato možnost ujala jen částečně, přičemž většina bankovních institucí nasadila podporu pro Google Pay. I tak je zde možnost pro subjekty třetích stran, aby si vytvořily vlastní řešení. V případě systému iOS nic takového neexistuje, jelikož Apple nezpřístupňuje NFC v rámci placení. Tuto technologii na iPhonech, hodinkách a iPadech může využívat jen Apple sám. To se nyní ale změní, aspoň v rámci jedné země.

Apple Pay v Česku: přidává se ČSOB a Poštovní spořitelna [aktualizováno]

NFC pro každého

V Německu došlo ke schválení legislativy, z které vyplývá, že Apple bude muset zpřístupnit technologii NFC pro placení i subjektům třetích stran. To znamená, že v Německu budou moci banky vytvořit vlastní řešení pro placení v obchodech skrze NFC. Zákon ale definuje, že tuto možnost musí společnost na svých zařízeních umožnit za přiměřený poplatek. Nebude se tak jednat o zcela volné řešení, ale bude záležet, jakou cenu nasadí Apple, pokud vůbec zpoplatní tuto možnost.

Apple se samozřejmě vůči této legislativě ohradil, přičemž zdůraznil, že jsou zde obavy ohledně ochrany osobních dat a soukromí. Je nutné ale připomenout, že Apple Pay není zcela zdarma. Apple si totiž účtuje poplatek z každé provedené platby. Banky ale nemají jinou alternativu. Pokud chtějí nabídnout svým klientům placení skrze Apple zařízení, musí v podstatě platit této společnosti.

Pokud dojde k otevření NFC technologie na Apple zařízeních, Apple může přijít o poplatky z každé platby. Bude hodně záležet na nastavených pravidlech, jelikož německá legislativa umožňuje zpoplatnit používání NFC na iOS, jak bylo popsáno výše.

S největší pravděpodobností Apple umožní používání NFC i dalším subjektům, ale bude se to týkat jen Německa. Nepředpokládáme, že se z této možnosti stane globální standard, jelikož by to mohlo mít vliv na výdělečnost služby Apple Pay.

Zdroje: 9to5mac.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jiří Mrázek

16. 11. 2019, 21:14

Nechápu kdo by o to měl mít zájem. Když to vezmu z pohledu uživatele androidu tak jsem rád že Air Bank konečně podporuje Google Pay. Vůbec bych neuvažoval o změně na nějaké proprietární řešení.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat