Google a Spotify spouští pilotní projekt alternativní fakturace

Google a Spotify spouští pilotní projekt alternativní fakturace
2022-03-24T09:30:38+02:00
• 24. 3. 2022

Zdroj: Google

Obchody s aplikace na platformách Android a iOS čelí dlouhodobé kritice kvůli systému placení a také samotných poplatků, které musí vývojáři odvádět z každé platby. Došlo k několika změnám na obou dominantních platformách. Například Google snižuje v některých případech provizi na 15 %, ale ani tak se nejednalo schůdnou cestu pro velké společnosti. Následovaly žaloby a pomalé otevírání alternativním platebním systémům, což si některé firmy vymohly pomocí soudních sporů. Vypadalo to, že třeba Google bude nabízet jinou možnost pouze Jižní Koreji, ale jak se ukazuje, asi půjde o globální standard.

Pilotní projekt se Spotify

Dnes jsme se dočkali oznámení, že společnosti Google a Spotify uzavírají strategické partnerství, které přinese uživatelům možnost volby platebního systému. Z vyjádření společností to bude vypadat poměrně jednoduše. Přímo v aplikaci pro Android si budete moci sami vybrat, jestli chcete zaplatit skrze systém Spotify nebo přes Google Play Obchod.

Bohužel ani jedna firma neposkytla náhled obrazovky, jak bude tato novinka vypadat. Zatím nebude dostupná všude v jeden okamžik, ale bude se postupně šířit do celého světa, zřejmě bez nějakého velkého omezení. Google ani Spotify neuvádí detaily nové dohody, ale je evidentní, že někde na pozadí je lukrativní smlouva pro obě strany. Spotify asi nebude muset platit velké poplatky, Google naopak dostane menší provizi od více uživatelů, ale to je jen odhad.

spotify podcast 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Tento pilotní projekt ale neskončí jen u těchto společností. Obě totiž pracují na systému, který bude výhodný pro všechny strany. Z vyjádření vyplývá, že možnost volby platebního systému se nakonec objeví v dalších aplikacích. Můžeme odhadovat, že se začne se streamovacími platformami, pak se asi dočkáme rozšíření.

Spotify nebude nijak omezováno v propagaci svých služeb ani platebního systému, což je další náznak, že dohoda musí být výhodná i pro Google. První iterace nového platebního systému a samotné integrace by měla být dostupná ke konci tohoto roku.

Zdroje: android-developers.googleblog.com, newsroom.spotify.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat