Chrome 84 představuje zajímavé novinky

Chrome 84 představuje zajímavé novinky
2020-05-30T09:30:40+02:00
• 30. 5. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

V tomto měsíci jsme se dočkali představení Chromu ve verzi 83, který přinesl několik novinek. Nastal čas na představení další verze. Chrome 84 vychází v rámci beta programu a v základu jsou obsaženy novinky pro vývojáře, které se mohou zalíbit mnoha uživatelům, pakliže dojde na implementaci do webových stránek a služeb.

Chrome 84

Již jsme vás informovali, že Chrome podporuje vytváření QR kódů z URL adres. Bohužel novinka nepracovala nějak spolehlivě. Například nebylo možné stáhnout obrázek QR. Nyní ve verzí Chrome 84 došlo k vyladění a na počítači si můžete vygenerovat takovýto specifický obrázek, kde je uprostřed Dino.

qrcode dotekomaniecz 370x370x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google se hodně zaměřuje v poslední době na možnosti multimediálního API. V prohlížeči pro počítače například můžete ovládat video skrze menší centrum u adresního řádku. Zde vývojáři implementovali například náhledový obrázek. Novinkou je Media Feeds API, což vývojáři budou moci využít pro doporučení videí pro přehrávání.

Vývojáři vytvořili trik, jak udržet displej mobilu rozsvícený i přes limit nastavený v mobilu. Standardně se displej mobilu vypne například po 30 sekundách, ale někdy je potřeba udržet mobil aktivní delší dobu. Proto vývojáři využívají skryté přehrávání neviditelného videa, čímž docílí nevypnutí displeje. Nově ale budou tuto potenciálně nebezpečnou možnost nahradit Screen Wake Lock API. Nebude ale možné novinku používat jen tak. Například zde bude omezení, kdy Screen Wake Lock API nebude aktivní v případě nízké kapacity baterie.

Další novinka se týká bezpečnostní kódů z SMS zpráv pro dvoufázové přihlášení. Android podporuje API, kdy aplikace může takovou zprávu automaticky zpracovat a automaticky vyplnit. Díky Web OTP API tuto možnost získávají i webové aplikace, případně webové progresivní aplikace.

Chrome 84 také upravuje některé situace, kdy je uživatel nucen přihlásit se k odběru notifikací, aby mohl stránku procházet. V tomto případě se ale nebude nabízet jednoduché řešení. Google zakročí s větší sílou. Například informuje vlastníka webu a pokud se nic nestane, budou následovat sankce.

Reparo Phase 3 Mobile 3 360x640x

Zdroj: AndroidPolice.com

Součástí Chromu 84 jsou také další drobné opravy a změny, které se například zaměřují na zvýšení bezpečnosti.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat