Vychází Chrome 83 s novým designem formulářových prvků aktualizováno

Vychází Chrome 83 s novým designem formulářových prvků [aktualizováno]
2020-05-21T07:20:51+02:00
• 21. 5. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 21. 5.

Minulý měsíc jsme se dočkali Chromu 83 v beta verzi a nyní vychází stabilní varianta. Ta přináší nový design formulářových prvků. Nejde o jedinou změnu, hodně se jich odehrálo na pozadí a hlavně pro vývojáře. Například by měla být k dispozici funkce pro seskupování karet, která byla představena pro desktopovou verzi prohlížeče.

Chrome zablokuje reklamy, které „ždímají“ smartphony

Dále je zavedeno blokování stahování u iframe prvků, aby nedocházelo ke stahování potenciálně nebezpečných souborů. Tato novinka se zejména týká reklam ale i jiných objektů na webu. Poslední významnou novinkou, které si mohou uživatelé všimnout, je možnost blokování cookie třetích stran v anonymním režimu.

logo-app Prohlížeč Chrome – Google Google Inc. Zdarma ANDROID

Původní článek 18. 4.

Google pozměnil plány s aktualizacemi a verzemi u Chromu kvůli současné situaci kolem pandemie. Je jasné, že nelze očekávat mnoho změn nebo uvedení nových funkcí. I tak jsme se dočkali v Chromu Beta 83 novinek, které si pravděpodobně všimnete.

Chrome 83 s novějším designem ovládacích prvků

Microsoft se nechal slyšet, že po přechodu na Chromium u svého nového prohlížeče Edge bude také přispívat s novinkami a změnami. Již se tak děje nějakou dobu, ale nyní je spolupráce viditelnější. Společně s Googlem zapracovali na podobě ovládacích prvků, které se nacházejí na některých webových stránkách. Rozdíl mezi původním designem a novým můžete vidět níže. Vlevo je původní vzhled, vpravo pak nový.

Screenshot 2020 04 17 Improving form controls in Microsoft Edge and Chromium Microsoft Edge Blog 673x1696x

Zdroj: androidpolice.com

Na prvním pohled se jedná jen o hrátky s barvami, ale v podstatě se dá konstatovat, že se myslelo na ovládání dotykem. Zejména si toho lze všimnout u kalendáře (výběr termínu) nebo barvy. To ale není jediná změna, která se nachází v Chromu 83 Beta.

Dost novinek se týká vývojářů, kteří si tak budou moci například zkontrolovat, jestli jejich stránka nepoužívá mnoho operační paměti. Důležitější je ale bezpečnostní prvek bránící stránkách v iframe cokoliv stahovat. Chrome tedy nedovolí reklamě, aby mohla něco stáhnout do vašeho zařízení.

QR kód

V rámci Canary verze Chromu se objevila i novinka v podobě vytvoření QR kódu dané stránky, tedy URL adresy. Ten je vyobrazen navíc s dinosaurem Dino. QR kód jde navíc stáhnout, tedy tato možnost bude přidána, zatím nefunguje. Novinka je zatím ve fázi testování a lze ji aktivovat na adrese chrome://flags/#sharing-qr-code-generator.

Screenshot 109 507x435x

Zdroj: Dotekomanie.cz

logo-app Chrome Beta Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat