Apple a Google spojují síly v boji proti COVID-19

Apple a Google spojují síly v boji proti COVID-19
2020-04-10T19:36:45+02:00
• 10. 4. 2020

Zdroj: Google

1

Apple a Google jsou věční rivalové, kteří bojují na poli smartphonů, služeb a nejrůznějších služeb. Do jisté míry spolupracují, ale to se většinou týká jen dostupnosti nějaké služby u konkurenčního systému. Apple využívá Google vyhledávání, přičemž obě společnosti mají své aplikace pro obě platformy. Nyní jsme se ale dočkali zcela jiné spolupráce. Google a Apple vytvářejí unifikované řešení, které napomůže v boji proti COVID-19.

Pandemie spojila dva obry

Situace kolem onemocnění COVID-19 je stále vážná, zejména v USA, kde onemocnění doslova řádí. Nejrůznější organizace, úřady a firmy vytvářejí aplikace, pomocí kterých chtějí vysledovat, kdo koho mohl nakazit. V tomto ohledu se nejvíce hodí Bluetooth technologie, s jejíž pomocí se dá odhadnout, jestli uživatel mohl být v kontaktu s nemocným jedincem.

Screenshot 93 968x529x

Aktuální situace v USA (10. 4. 2020); Zdroj: coronavirus.app

Každá firma si řeší tuto problematiku po svém, ale nyní přichází Apple i Google se společným řešením v rámci využívání Bluetooth. Vytvoří pro oba systémy speciální API pro takové aplikace, takže bude jednodušší implementace a vlastně i tvorba aplikací pro Android i iOS. První fáze bude odstartována v květnu a nabídne se API pro trasování nákazy. To bude k dispozici pro ověřené zdravotnické subjekty, respektive pro vládní organizace, které chtějí nasadit takovou technologii.

Apple a Google vytváří společné řešení hlavně proto, že nabídnou větší kontrolu nad osobními daty a uživatel bude mít větší jistotu, že nedojde k zneužití informací, které nejsou zapotřebí. Nové API bude k dispozici na obou platformách v květnu.

Druhá fáze přijde v následujících měsících. Ta se zaměří na hlubší integraci do platforem s rozšířenějšími možnostmi. V případě Applu bude rozšíření novinky poměrně jednoduché a rychlejší, ale není jasno, jak rozšíření vyřeší Google. Pakliže bude chtít jít nejrychlejší cestou, zřejmě provede aktualizaci Google Play Služeb. I po představení řešení budeme muset počkat, jestli nové API využijí organizace a následně vývojáři. Rozhodně se jedná o dobrou cestu, která by mohla vylepšit boj proti COVID-19.

EU možná vytvoří aplikaci pro sledování šíření COVID-19

Vzhledem k tomu, že novinka bude zabudována do systému, zřejmě ji bude možné využívat i pro další nákazy, případně pandemie.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hakus von Tyros

10. 4. 2020, 19:53

Tak tato zpráva jistě potěší.
Držím palce.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat