EU možná vytvoří aplikaci pro sledování šíření COVID-19

EU možná vytvoří aplikaci pro sledování šíření COVID-19
2020-04-07T14:00:57+02:00
• 7. 4. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

2

Do boje proti pandemii se začínají zapojovat moderní technologie, zejména se skloňuje pojem „chytrá karanténa“. Základním smyslem je využití mobilních telefonů, platebních karet a dalších zařízení a dat k vysledování pohybu obyvatel, zejména s onemocněním COVID-19. Smyslem je co nejrychlejší vysledování ohrožených lidí a aplikovat postupy, aby došlo k co největšímu zastavení šíření. V Česku se do tohoto boje zapojuje projekt covid19cz.cz, který soustřeďuje společnosti a hlavně jejich řešení. Podobných projektů najdeme po celém světě mnoho, ale nyní vzniká návrh přímo z EU.

pan-European App a vysledování COVID-19

V rámci Evropské unie se některé státy snaží vyvinout chytré řešení pro vysledování šíření onemocnění COVID-19, ale každý si danou problematiku řeší po svém. Wojciech Wiewiórowski z autority European Data Protection Supervisor navrhuje vytvoření jednotné aplikace pro vysledování uživatelů s onemocněním, která by fungovala po celé Evropské unii.

Mapy.cz vylepšují boj proti COVID-19

Aplikace by měla fungovat na tzv. „bluetooth handshake“, tedy pracovala by na základě Bluetooth technologie. Mobilní telefony s touto aplikací by si předávaly speciální zprávy. Respektive by došlo k miniaturnímu přenosu dat, ale nebyla by zde možnost propojení, případně jakékoliv návazné komunikaci. Dalo by se říci, že celá komunikace by spočívala jen na informaci, že se dva uživatelé přiblížili k sobě na vzdálenost v řádů metrů, nejlépe do dvou metrů.

Ve výsledku by se dalo také sledování použít pro analýzu a vytrasování případných osob, které mohly být ve styku s nakaženým jedincem. Skutečně by se jednalo o jedno z nejpřesnějších měření, ale jsou zde komplikace. V první řadě, pokud by taková aplikace vznikla, muselo by si ji nainstalovat velké množství obyvatel EU.

aplikaci pro sledování

Zdroj: bbc.com, Oxford University

Ačkoliv ještě neexistuje, tak se začínají ozývat mnozí odborníci, kteří se ptají na otázky bezpečnosti a samotných osobních dat. Pokud jsi si vybavili GDPR, tak Wojciech Wiewiórowski uvádí, že vznik takové aplikace je možný bez porušení nařízení, jelikož by byla vytvořena s cílem ochrany zdraví.

Možná pozdě

Wojciech Wiewiórowski si je vědom, že s takovými daty (big data) vzniká i velká odpovědnost. Aplikace by byla jen dočasná a hned po skončená pandemie by byla ukončena. Přístup k datům by byl monitorovaný a omezený na vybrané prověřené osoby.

O samotný projekt se zajímá Světová zdravotnická organizace a několik dalších států. Dokonce i Velká Británie, která vystoupila z EU. Je jasné, že takový typ aplikace bude vzbuzovat mnoho otázek a než se vyřeší všechny komplikace, problémy a vývoj, tak možná bude po pandemii. Navíc se jedná jen o návrh a musí být první schválen, aby se začalo s vývojem.

Nainstalovali byste si takovou EU aplikaci?

Zdroje: euractiv.com, bbc.com, techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Erik Bezeréti

7. 4. 2020, 16:07

Za mě dobrý nápad, ale čekal jsem ho už tak před měsícem.

Radomir Jurča

7. 4. 2020, 14:28

Super,zase si nekdo namastí ,,kapsu,, ????????????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat