iOS 13 přinese malou úpravu API, zapříčiní změnu WhatsAppu, Messengeru a dalších

iOS 13 přinese malou úpravu API, zapříčiní změnu WhatsAppu, Messengeru a dalších
2019-08-07T07:00:21+02:00
• 7. 8. 2019

Již brzy se dočkáme uvolnění finální verze nového operačního systému iOS 13 od společnosti Apple. Již nyní víme o nových funkcí a změnách, které přinese. Stejně jako u Androidu, i tato verze systému bude obsahovat změny, které se dotknou vývojářů aplikací. Tentokrát ale dojde na úpravu, která se hodně dotkne zejména komunikačních aplikací.

iOS 13 zatopí komunikačním aplikacím

Systém od Applu nabízí VoIP API pro vývojáře pro uskutečňování hovorů skrze internet. Vývojáři ale tuto část používají pro umožnění běhu aplikací na pozadí, což se odráží například na spotřebě energie. Aplikace díky tomu mohou na toto API navázat další činnosti, například sběr dat, některé funkce, aktualizace obsahu a podobně.

Právě Apple značně omezí využití VoIP API jen pro uskutečňování hovorů přes internet. K ničemu jinému nebude možné použít tuto součást. Již nyní Facebook připravuje změny, aby jejich aplikace mohly běžet bez problémů na iOS 13. Ostatně v minulosti Facebook zneužíval toto API u své hlavní aplikace, byť již nenabízela možnost volání, která se nachází v separátní aplikaci Messenger. Apple na to došel a aplikace Facebook musela projít změnou.

Hůře na tom bude WhatsApp, který navázal na VoIP API například šifrovanou end-to-end komunikaci. Další dotčené aplikace budou například Snapchat, WeChat a další. Apple tedy jasně definuje, že toto API už nebude možné využívat k provozu aplikací na pozadí. Vývojáři tedy budou muset změnit aplikace, jinak by mohly vykazovat nestabilitu nebo nefunkčnost.

Otázka je, kolik aplikací využívá VoIP API k jiným účelům, než bylo zamýšleno. Zjevně se dočkáme změn aplikací, ale jak moc se to projeví na jejich fungování, není zcela jasné. Na jednu stranu se omezí používání zdrojů zařízení, na druhou se můžeme dočkat změn v chování aplikací.

Zdroje: 9to5mac.com, theinformation.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat