Šíří se podvodná verze aplikace FaceAPP, nakazí mobil

Šíří se podvodná verze aplikace FaceAPP, nakazí mobil
2019-07-19T11:07:32+02:00
• 19. 7. 2019

V tomto týdnu mnohá média informovala o aktuální virální aplikaci FaceAPP, která dokáže za pomocí umělé inteligence a pokročilých algoritmů manipulovat s obličejem. Nejoblíbenějším filtrem je možnost zestárnutí o 30 až 40 let. Sama aplikace je poměrně kontroverzní, ale aby toho nebylo málo, objevila se podvodná verze.

Falešná aplikace FaceAPP

O aplikaci FaceAPP jsme informovali hlavně ve spojení s podmínkami použití, které jdou doslova nevýhodné pro uživatele, jelikož odevzdá veškeré své osobní údaje a ještě navíc nechá mobil sledovat. Zde je to na rozhodnutí uživatele, jestli mu stojí za to, aby se pobavil. Bohužel se nyní objevila podvodná aplikace, která se vyskytuje v obchodech aplikacemi třetích stran. Tedy v Obchodě Play ji nenajdete, ale lze na ni narazit kdekoliv jinde.

Podvodná aplikace vypadá na první pohled identicky s FaceAPP, tedy než ji nainstalujete. Po spuštění aplikace zobrazí falešnou chybovou hlášku, spadne a následně se na oko odstraní ze zařízení. Avšak během tohoto procesu vpašuje do smartphonu adware MobiDash, který zahlcuje mobilní telefon reklamou.

„Kyberzločinci stojící za vývojem MobiDash často ukrývají svůj adware v programech, které se na první pohled tváří jako oblíbené aplikace nebo služby. Vzhledem k tomu, že falešná verze FaceApp měla během pár dnů stovky obětí, můžeme bohužel ještě očekávat jejich strmý nárůst. Chceme proto uživatele nabádat k tomu, aby si nestahovali aplikace z neoficiálních zdrojů a chránili svá zařízení bezpečnostními programy,“ komentuje Igor Golovin, odborník na kybernetickou bezpečnost ze společnosti Kaspersky.

Za objevem stojí společnost Kaspersky, která detekovala již ve středu na 800 modifikací tohoto adware využívajícího aktuálního trendu kolem aplikace FaceAPP. Zde jednoduše musíme upozornit, že byste neměli instalovat aplikace z neznámých zdrojů, zejména pokud patříte mezi začátečníky nebo nezkušené uživatele.

Pokud si už chcete i přes podmínky použití vyzkoušet originální aplikaci FaceAPP, stahujte z odkazů níže.

logo-app FaceApp FaceApp Inc Zdarma ANDROID

logo-app FaceApp - AI Face Editor FaceApp Inc Zdarma iOS

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat