Jak se povedl návrat Nokie? komentář

Jak se povedl návrat Nokie? [komentář]
2019-07-07T10:29:22+02:00
• 7. 7. 2019

Zdroj: Dotekomanie.cz

15

Už jsou to celkem dva roky, co jsme se dočkali reinkarnace této slavné značky a nových modelů se systémem Android. Proto právě nastal vhodný čas, ohlédnout se zpět a zamyslet se nad dnešní situací, zkrátka jestli se návrat vlastně povedl.

Nokia zase z Finska?

Na začátek bych rád zmínil, kdo vlastně za novou Nokií stojí. Jedná se o firmu HMD Global Oy, což je finská společnost částečně se skládající z lidí z původní Nokie.

Od samotné Nokie má právě tato firma exkluzivní licenci na používání této značky, přičemž Nokia je parterem HMD, ačkoliv do této nové firmy nic neinvestovala. Představení první chytré Nokie s Androidem, kterou byl model Nokia 6, došlo již v lednu 2017. Do Česka pak dorazila spolu s Nokií 3, 5 a 3310 (2017) na konci května téhož roku.

Nová strategie

Strategie nové Nokie byla podle mě velmi dobře nastavená. Sázka na čistý Android s rychlými aktualizace je velice vítaný krok, stejně jako kvalitní konstrukce z kovu. Když jsem poprvé uchopil do ruky základní model Nokia 5, jeho kvalitní dílenské zpracování mě velmi zaujalo.

Bohužel velkým problémem těchto telefonů byl nedostatečný výkon kvůli použití tou dobou dva roky starého procesoru. Po designové stránce byly novinky vcelku pěkné, ačkoliv nic extra originálního to také nebylo.

Na podzim téhož roku jsme se dočkali prvního top modelu této značky Nokie 8 (recenze). To bylo tehdy tak trochu zklamání, jelikož konkurence byla trochu dále. Potěšující zprávou byl třeba aktuální nejvýkonnější procesor Snapdragon 835, zklamáním byl ale naopak třeba fotoaparát.

Na top modely to nestačí

Bohužel jsme se přesvědčili, že nová Nokia pod HMD Global nebyla zatím schopna přivést na trh skutečný konkurenceschopný top model. Po osmičce přišel model Nokia 8 Sirocco (recenze), který byl sice opravdu nádherný telefon a designem mě osobně moc zaujal, bohužel přišel již se starým procesorem a vysokou cenovkou.

Nakonec nejnovější top model dorazil v podobě Nokie 9 PureView se snahou oživit starou značku PureView. Zcela očividně byl ale tento telefon dost zpožděn, a tak dorazil opět již se starým procesorem, velmi pomalou optickou čtečkou v displeji a bohužel nakonec ani fotoaparát není úplně převratný.

Má sice pět snímačů na zádech, všechny ale slouží pro tvoření jednoho snímku se širokým dynamickým rozsahem. To je však oproti konkurenci menší přidaná hodnota než více foťáků s různým ohniskem. Noční fotky z Nokie 9 taky za moc nestojí.

Slušná střední třída?

Jako velmi pozitivně hodnotím dva přírůstky portfolia z loňského MWC. Tím prvním byl model Nokia 7 Plus a druhým Nokia 6.1. Zvlášť první zmíněný model nabízel velmi dobrý poměr ceny a výkonu a byl velmi pozitivně přijat.

Když jsem vloni v létě testoval nástupce Nokie 5 s názvem 5.1 (recenze), byl jsem ale hluboce zklamán. Starý Snapdragon totiž vyměnil starý MediaTek a telefon byl opravdu pomalý. Byl to takový telefon, který je sice velmi kvalitně zpracován, ale v praxi nepoužitelný. A používání pomalých starých procesorů je bohužel velký nešvar většiny levnějších Nokií.

Na druhou stranu při dnešním pohledu do nabídky Nokie jsou cenovky většiny modelů relativně nízké a tak se nemusí jednat o špatnou volbu pro méně náročné uživatele. Uvidíme, jak dopadnou v testech nejnovější modely Nokia 3.2 a 4.2. Ty především už nabízí slušnější procesor.

Velkou pochvalu si výrobce zaslouží za aktualizace. Třeba velmi stará Nokia 3 (jeden z prvních modelů znovuzrozené značky) získala také Android 9 a to tento model nižší střední třídy začínal na Androidu 7. Přitom u levných telefonů si většinou na aktualizace můžete nechat zajít chuť.

Shrnutí

Díru do světa nová Nokia za uplynulých 2,5 roku neudělala a trend už tato značka asi nikdy udávat nebude. Všechny top modely byly zatím bohužel vcelku zklamání a je tu tak trochu cítit, že vyvinout kvalitní top model stojí velké úsilí a kapacity.

Zkrátka není úplně jednoduché začít vyvíjet nové telefony v podstatě od píky. Přesto dodnes velmi cením volbu čistého Androidu a kvalitního zpracování. Je však velká škoda, že mnoho modelů brzdí starší procesory. Ale tady se trochu blízká na lepší časy, nejnovější modely Nokia 3.2 a 4.2 mají již trochu novější procesory (dokonce opět Snapdragony), a uvidíme jak dopadnou v testech.

Jaké máte vy zkušenosti s novodobou Nokií?
Podělte se s námi o tom v komentářích.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Henrich Vinarčik

8. 7. 2019, 12:52

Mám už dva roky Nokia 8 a jsem s ní naprosto spokojen.predtím jsem měl 6 modelů.doufám,že Nokia bude i nadále vyrábět mobilní telefony a že se konečně dočkám modelu s označením Nokia 11.

Jan Kvasnička

8. 7. 2019, 11:05

Mám Nokii 6.1 od minulého roku (tehdy za 6,5K) a sice už do ní mohli dát SD636, ale s SD630 si plně vystačím a výměnou za tento malý ústupek má nadstandartně kvalitní konstrukci, s čímž jsem spokojen.

bolek lolek

8. 7. 2019, 9:00

Za celou svojí dobu mám třetí mobil, prvním byl Nokia 3310, druhý 6310, oba doposavaď funkční a nyní mám Nokii 7plus a zatím nemám co bych vytknul. Tak za mě můžu jen doporučit a u Nokie rozhodně zůstávám i nadále.

David Slavíček

8. 7. 2019, 7:21

Suprovej telefon mám Nokii 6 a nemůžu si stěžovat za tu cenu!A hlavně to vypadá jak telefon!

Jaroslav Hronek

8. 7. 2019, 6:35

Koupil jsem první Nokia 8 a vrátil jsem ji. Vydrž ani ne den a tragické fotky za špatného světla. Rychlost vynikající, zpracování taky. Vyměnil jsem jí za Huawei mate 10 pro a s ním se nedá srovnávat. Rychlost stejná, fotky lepší a výdrž 2 dny. Na to Nokia nemá.

Jindřich Krásný

7. 7. 2019, 22:32

Nokia 7 plus – neustálé chyby v SW po aktualizaci, nechodící notifikace, špatná integrace s hodinkami Garmin (taky zejména notifikace). Na papíře OK, ale realita pokulhává. Když by byly doladěný základy, tak by to byl fajn telefon. Co se týče displeje a „plynulosti“ systému, tak je to za tu cenu OK.

Petr Porteš

7. 7. 2019, 22:16

V minulosti jsem měl Nexuse od Google a po jejich nahrazení dost drahými Pixely jsem přešel na Nokii 7 plus. I když mám nyní už Asus zenfone 6, tak jsem si Nokii nechal a beru ji za jeden z nejlepších telefonů, co jsem kdy měl.

Šárka Vodičková

7. 7. 2019, 20:09

Nokie jsou odjakživa moje srdcovka – jak vzhledově tak výkonem. Zkoušela jsem přejít i na iPhone, ale ani po půl roce jsem se s telefonem nesžila, takže jsem si vyhlédla Nokia 6, která mě dodnes provází. Je skvělá, krásná a musím říct, že na to, jak se k ní chovám, mi to zatím nedala „sežrat“ 🙂 (Tím myslím především to, jak mi párkrát spadla na zem a už jsem se s ní v duchu loučila, případně začala přemýšlet, kolik asi stojí nový displej – zatím má na sobě jen pár oděrek a sklo bez škrábance! ❤️)

Josef Jelecek

7. 7. 2019, 18:06

Já mám 8 Sirocco, ještě za 20 tis. Kč. Mám jí od doby co přišla na trh, kromě ceny super stroj. Nikdy se nesekne, je super rychlá, dobře fotí, rozměr pro mě optimální.

Igor Máselník

7. 7. 2019, 17:47

Mám Nokii 7 Plus a jsem s ní maximálně spokojený. Nikdy se mně nestalo, že by byla pomalá nebo se sekla. Velké plus jsou aktualizace, které přijdou opravdu velmi brzy po vydání. Co se týká vzhledu a kvality konstrukce tak nemám jediné výtky. Doporučuji.

Lucie Budínová

VIP 7. 7. 2019, 17:00

Já mám Nokii 3 a jsem spokojená. Vše mě vyhovuje a supr jsou každý měsíc bezpečnostní aktualizace a to že jsem se dočkala Android verze 9 Pie.

Adam Hadrava

7. 7. 2019, 16:51

měl jsem Nokii 8 sirocco a výkon byl naprosto luxusní, že měl rok starý procesor nebylo vůbec znát. Ani jednou se mi nezasekla oproti S8 co jsem měl před tím. Teď mám 9 pureview výkon opět bomba fotky skvělé vše krásně ostré s kamarádama nejsme fotografové ale fotky mám nejlepší (S10+, iPhone xs) jediné co není nic moc je čtečka, ta se opravdu moc nepovedla. Všechny recenze kde Nokii vytýkají to že má rok starý procesor a jejich AnTuTu testy jsou k ničemu telefony fungují bez zaváhání rychle a dobře.

Ondřej Pisklák

7. 7. 2019, 16:17

Já mám pětku na to že je to už skoro tři roky starý telefon, jede parádně.

Já mám Nokii 7 Plus a telefon je to opravdu skvělý, ale to, co jej posouvá ještě výš jsou právě aktualizace, které jsou každý měsíc – minimálně ty bezpečnostní.
Zároveň používám i iPhone 6s a kdybych si měl vybrat jen jeden, tak zůstanu u Nokie.

Adam Troszok

7. 7. 2019, 14:36

Mám Nokii 8 a jsem maximálně spokojený. Čistý android je super věc. Cena taky super

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat