Nokia 8 – to nejlepší z „Finska“ recenze

Nokia 8 – to nejlepší z „Finska“ [recenze]
2017-10-24T14:00:13+02:00
• 24. 10. 2017

Značka Nokia se pohybuje na mobilním trhu už několik desetiletí a za svou historii si prošla úskalími. V dnešní době se jedná jen o nálepku na mobilech a za vývojem stojí finská společnost HMD Global. Ta si nechává vyrábět zařízení u čínských firem. První jsme se dočkali smartphonů pro střední třídu a až nyní přišel top model v podobě Nokie 8.

Používání označení top model je v tomto případě trochu sporné. Pokud budeme soudit podle některých specifikací, skutečně se může rovnat jiným zařízením na trhu, ale dnes to není jen o nejlepším procesoru, displeji nebo velikosti, hodně záleží na bonusových funkcích, designu a (r)evolučních technologiích. V dnešní recenzi se tak podíváme, jestli Nokia 8 může konkurovat zaběhnutějším sériím mobilů.

Designem uspokojí

První dojem je velmi důležitý a mnohdy rozhodne, jestli si koupíme mobil, nebo ne. Nokia 8 nikterak neohromí a v jednom ohledu mě zklamala. Při prvním zkoumání provádím menší rituál – poklepu prstem na zadní straně ve středové části. Zjišťuji, jak moc je konstrukce pevná a v tomto případě jsem uslyšel dutý zvuk, což znamená, že mezi kovovými zády a baterií je prostor. To ve mně vzbuzuje laciný dojem. Jsem raději, když mobil působí pevně po všech stranách a nemám pochybnosti.

Naštěstí se jednalo jen o první dojem. Po delším používání jsem si Nokii 8 poměrně oblíbil. Zakulacenější strany, mírné zakřivení displeje a příjemná povrchová úprava kovu – to jsou vlastnosti, díky kterým jsem smartphone používal s oblibou.

Pakliže budu srovnávat s konkurencí, Nokia 8 nepřichází s ničím novým. Na přední straně dominuje 5,3palcový displej s 2K rozlišením. Panel je prvotřídní, barvy věrně interpretuje a na přímém denním světle je dobře čitelný. I jsem si pohrál s virtuální realitou. Nad displejem se nachází reproduktor pro hovory a po jeho levé straně foťák pro selfie. V pravém rohu se nachází nápis Nokia, který nevyčnívá, díky čemuž na sebe nepoutá pozornost. Místo pro senzory jsem hledal delší dobu, není totiž jen tak viditelné a nachází se hned pod reproduktorem.

Pod displejem jsou hlavní ovládací tlačítka, kde středové slouží zároveň jako čtečka otisků prstů. Ta je podélnějšího charakteru, což osobně nepreferuji. Pravděpodobně díky tomu, že prostor pro skenování otisků je užší, musel jsem svůj palec naskenovat dvakrát, aby docházelo k jednoznačnému rozlišení.

Po stranách čtečky jsou již běžná tlačítka, která nejdou přemapovat. Budete si muset zvyknout na jejich rozložení. Pro lidi s menší rukou bude problém dosáhnout na vzdálenější tlačítko. Při běžném používání jsem si vytvořil návyk na změnu úchopu, když jsem chtěl dosáhnout na tlačítko zpět. Nakonec jsem si zvykl a ovládal jsem mobil celkem pohodlně.

Na horní straně Nokie 8 se nachází jen konektor na sluchátka a spodní disponuje USB C konektorem. Po jeho levé straně je umístěn mikrofon a na pravé najdeme hlasitý reproduktor. U něho bych se pozastavil. Pro sledování videí je dostatečný, a dokonce má v některých případech náznaky basů, ale skoro si jich nevšimnete. Avšak jeho hlasitost je jedna z největších, co jsem kdy zažil. I v prostředí, kde hraje hlasitá hudba, byl výrazně slyšet. Dokonce jsem musel snížit hlasitost notifikací, protože i přes to, že jsem jej měl například v kapse bundy, byly zvuky slyšitelné až příliš.

Levá strana mobilu obsahuje pouze hybridní šuplíček, kde lze kombinovat SIM a microSD karty, nebo si lze zvolit jen dvě SIM karty. Relativně dobře zaujímá svůj prostor, ale hmatem jej najdete. Pravá strana zařízení obsahuje standardní rozložení tlačítek – kolébka hlasitosti a vypínací tlačítko, které je umístěno ke středové části.

Samotný stisk je poměrně jistý, aspoň co se týče zapínání a vypínání displeje. Problém jsem však objevil u dvojitém stisknutí pro zapnutí foťáku. Mnohdy se mi nepodařilo zmáčknout tlačítko rychle dvakrát za sebou, jelikož zpětná odezva není příliš dobrá. Tlačítka jsou vyrobená z kovu a mají mírnou vůli, ale nikterak mi to nevadilo při používání, jen zmíněné dvojité stisknutí nebylo vždy přesné.

Na zadní straně dominují dva elementy – nápis Nokia a modul s foťáky. Text je lesklý a nelze si jej nevšimnout. Co se týče modulu, tak mám výtku k jeho kovovému rámečku, který chrání krycí sklo. Hrany jsou poměrně ostré a ne příliš příjemné na hmat. Jednoduše pocítíte jeho zpracování při přejetím prstu. Samotný modul obsahuje v horní části duální foťák a v dolní již duální LED přisvícení a laserové ostření.

Nad modulem je druhý mikrofon pro záznam zvuku ze zadní strany zařízení. Samotné zpracování kovových zad je příjemné, zejména povrchová úprava. Díky ní mobil neklouže z ruky, ale dokáži si představit, že s tím budou mít problémy ti, co mají velmi suché nebo zaprášené ruky. Je jen škoda, že Nokia umístila v dolní části nápisy o výrobci a certifikaci, mírně narušují jinak pěkný design zad.

Samotnou zmínku o anténách jsem si nechal na závěr. Běžně jsem si nevšiml, že plastové krytí se nachází na horní a dolní straně Nokie 8. Díky zakřivenému designu a barvě plastu jsem si nevšiml, že se zde něco takového nachází. Jen za přímého denního světla je vidět barevný rozdíl zad a plastového krytí.

I přes některé výtky jsem se sžil se smartphonem. Drží se velmi dobře, na ovládání jsem si zvykl a celkově nikterak nevybočuje. Dokázal bych si představit dlouhodobé používání, byť nějaký novější trend by neuškodil – například minimalizace rámečků kolem displeje.

Výkonem se vyrovná

Jelikož je Nokia 8 prezentovaná jako top model, očekává se, že bude obsahovat současný nejvýkonnější hardware, čímž také disponuje. Současný nejvýkonnější procesor, rychlá paměť, úložiště typu UFS a displej s 2K rozlišení jednoduše nezklamou.

Systém nedisponuje těžkými úpravami a optimalizace je dostatečná. Za celou dobu jsem se nesetkal se situací, kdy by mobil zaváhal. V tomto směru po uživatelské stránce nabízí to nejlepší, co je na současném trhu k dispozici. Samozřejmě jsem provedl i benchmarku pro lehkou ukázku výkonu.

Při pohledu na čísla si lze všimnout nižšího výsledku u rychlosti úložiště. Na trhu najdeme zařízení, který dosahují lepších hodnot.

Specifikace Nokia 8

  • displej: 5,3 palců, Quad HD (2560×1440 pixelů), 518ppi, IPS, Corning Glass 5, 2.5D glass
  • procesor: Octa-Core Snapdragon 835 + Adreno 540 GPU
  • RAM: 4 GB LPPDDR4X
  • úložiště: 64 GB + microSD
  • Android 7.1.1 (Nougat)
  • Foťáky:
    • zadní – 13 MPx (RGB, OIS), 13 MPx (mono), ZEISS optika, f/2.0, PDAF,  dual-tone LED blesk
    • přední – 13 MPx
  • čtečka otisků prstů, OZO audio (vylepšený záznam zvuku, prostorový, 3 mikrofony)
  • rozměry: 151,5 x 73,7 x 7,9 mm, 160 gramů
  • IP54
  • 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11ac (MIMO), Bluetooth 5.0, GPS + GLONASS, USB Type-C, NFC
  • baterie: 3090 mAh + Quick Charge 3.0

Baterie nezklame

Nokia 8 není maratonec, co se týče výdrže na jedno nabití. Ostatně kapacita 3090 mAh není na dnešní dobu nikterak závratná. Na druhou stranu nabízí dostatek energie pro náročnější používání během dne. Ani jednou se mi nestalo, že bych potřeboval doplnit energii v polovině dne. Vždy jsem měl dostatek energie ještě pro večerní sledování Youtube videí.

Pakliže byste chtěli maraton sledování videí, dostanete se i přes 5 hodin. Při střídmém používání Nokia 8 může postačit na dva necelé dny. Co se týče nabíjení, tak je zde k dispozici již standardní Quick Charge 3.0. Neočekávejte rekordy, ale o zklamání se také nejedná.

Jak je vidět z grafu průběhu nabíjení, tak na 80 % kapacity baterie se dostanete z 20 % přibližně za hodinu. Následně doplnění na 100 % je již pomalejší, aby nedocházelo k příliš velké zátěži baterie.

Čistý Android s bonusem

Společnost HMD Global nastavila strategii čistého Androidu, což u předchozích modelů dodržovala a nic se nemění ani u top modelu Nokia 8. Nenajdete zde jakékoliv extrémní změny nebo úpravy. Vše je zde tak, jako u běžného Androidu od Googlu. Dokonce i launcher nabízí poměrně stejnou uživatelskou zkušenost jako na mobilech Nexus nebo Pixel.

Nokia 8 disponuje Androidem 7.1.1 a v brzké době by se majitelé měli dočkat aktualizace na Android 8, zřejmě před koncem roku. Dokonce se nechal slyšet jeden ze zástupců společnosti, že v plánuje je i Android P, aniž by se vědělo, čím bude jiný a co bude vyžadovat od hardwaru.

Naštěstí v tomto případě HMD zakomponovalo i bonusové funkce, které chybí u nižších modelů. V prvním případě stojí za zmínku Gesta a Pohyb. Lze si tak nastavit rychlejší spuštění foťáku nebo pouhým pohybem odmítnout hovor nebo ztišit vyzvánění. Nejvíce mě potěšila funkce dvojitého poklepání na displeji, díky čemuž lze jej rozsvítit. Nemusel jsem tak hledat nebo nahmatávat jakékoliv tlačítko. Dle mého názoru, tato funkce by měla být na každém smartphonu.

Dokonce jsme se zde dočkali návratu Glance funkce, která v minimalistickém režimu zobrazuje základní informace o notifikacích, času, datu, hovorech atd. U Nokie 8 je jednoduše nutností, jelikož mobil nemá ve výbavě notifikační diodu. Zpracování funkce Glance je velmi dobré, stejně jako chování. Díky tomu mi nevadila absence diody.

HMD Global mohu jen pochválit, že se drží trendu čistého Androidu a veškeré úpravy nechává na samotných uživatelích. Na druhou stranu může tento přístup zklamat některé zájemce, kteří očekávají něco navíc.

Duální foťák

Na zadní straně jsou umístěny dva foťáky, každý s 13 MPx. HMD zvolilo uskupení skládající se z barevného a černobílého senzoru, což osobně nepreferuji, jelikož výsledky nejsou tak znatelné jako v případě teleobjektivů nebo širokoúhlých foťáků. Sice se nabízí možnost focení černobílých snímků, ale pro takové výsledky mnohdy vystačí nějaký softwarový filtr.

V nastavení lze zapnout režim použití obou senzorů pro vytvoření lepší fotografie, ale málokdy jsem si všiml, že by se nabízel lepší výsledek. Při přímém srovnání je již patrnější v některých případech, že výsledek je rozdílný. Sami posuďte na sériích fotografií, kde jsem použil pokaždé jiné nastavení.

Jen barevný senzor, barevný + černobílý, jen černobílý

Jen barevný senzor, barevný + černobílý, jen černobílý

Kromě této volby se nabízí možnost rozmazání pozadí na foceným objektem, ale firma spíše prosazuje režim bothie. Ten umožňuje pořízení fotografie skládající se ze snímků z předního a zadního foťáku najednou. To lze využít i pro natáčení videí. Osobně jsem si nenašel cestu k této funkci a za sebe ji hodnotím jako zbytečnou.

Výtku mám k světelnosti foťáků, která je pouze f/2.0. Nedostatky jsem pocítil u focení za zhoršených světelných podmínek. Navíc jsem v šeru nebo za tmy musel delší dobu počkat, než mobil pořídí snímek. Délka záznamu i při focení by měla být kratší.

Za dobrých světelných podmínek Nokia 8 pořizuje dobré snímky. HDR funkce zde nepřekvapí a dodateční funkce jsou relativně na dobré úrovni. Bohužel mě zklamala absence plného PRO režimu k nastavení většího množství vlastností foťáku. Nokia 8 je nejslabší při nočním focení, kdy musíte docílit stability, jinak se nepodaří pořídit ostrý snímek.

OZO audio překvapí

Nokia 8 disponuje technologií OZO, díky které lze u natáčených videí pořizovat 360° záznam zvuku. Mohu jen pochválit za tuto novinku. Funguje dobře, co se týče běžného záznamu, a dopřává lepší prožitek z videa, jak si můžete poslechnout na ukázce níže.

Použit gimbal Smooth Q (recenze stabilizátoru)

Na druhou stranu nemohu doporučit používání OZO na koncertech, nebo u situací, kdy potřebujete zaznamenat zvuk ze vzdálenější pozice. Mobil se soustředí na ty bližší a vzdálenější se snaží potlačit. V takových případech spíše doporučuji přepnutí na přední mikrofon v nastavení aplikace.

Záznam videa ve 4k

Záznam zpomaleného videa

Ukázky fotografií

 

Nejlepší Nokia, zatím

Nokia 8 je skutečně tím nejlepším z „Finska“. Až neskutečně rychle jsem si zvykl na konstrukci a používání. Celkový dojem byl pozitivní i přes nedostatky, které jsem zmínil. Dokázal bych si představit, že by se tento smartphone stal mým hlavním zařízením. Dokonce bych odpustil fotografické schopnosti, díky kterým nemůže aspirovat na pozice, kde dominují konkurenční mobily. Čistý Android s několika dodatečnými funkcemi mi imponuje.

Kdokoliv si po zvážení koupí Nokii 8, bude zajisté spokojen a bude mobil používat s radostí. Bohužel všechno kazí jeden aspekt, který bude asi velkou překážkou pro jakéhokoliv zájemce. Tím je samozřejmě cena, která byla nastavena na necelých 16 000 Kč.

Za tuto částku bych očekával více propracované zařízení, nebo minimálně dotažené funkce. V této cenové kategorii si například nachází loňské top modely a ostatně i nyní najdeme konkurenci za nižší ceny s lepším propracováním. Bavím se například o mobilech Honor, OnePlus (recenze OnePlus 5) nebo LG. Právě poslední zmíněná značka má na našem trhu model LG G6+ (recenze LG G6), který nabízí zajímavější funkce, a dokonce stojí o 500 Kč méně.

Nokia 8 to nebude mít jednoduché a o koupi budou uvažovat hlavně příznivci této značky. Mohu jen doufat, že HMD Global vystřízliví a značně sníží cenu. Ta by se měla vzhledem k vlastnostem Nokie 8 pohybovat spíše kolem 11 000 Kč. Uvidíme, co výrobce udělá s cenami před Vánocemi.

Plusy

  • zpracování
  • displej
  • čistý Android
  • hlasitý reproduktor

Mínusy

  • malá čtečka
  • nízká světelnost foťáku a pomalejší focení za zhoršených podmínek
  • nejisté vypínací tlačítko

HEUREKANokia 8 Dual SIM na Heureka.czNokia 8 Dual SIMCena od 4 860 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKANokia 8 Single SIM na Heureka.czNokia 8 Single SIMCena od 3 750 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat