Nokia 8 Sirocco – nostalgie s puncem novoty a čistoty recenze

Nokia 8 Sirocco – nostalgie s puncem novoty a čistoty [recenze]
2018-05-25T12:00:19+02:00
• 25. 5. 2018
1

Značka Nokia vzbuzuje u mnohých vzpomínky na legendární mobily. Jiní si vzpomenou na vtipy o jejich odolnosti a výdrži. V dnešní době se už jedná o zcela novou kapitolu pro tuto yna4ku. Již jsem měl možnost otestovat mnoho modelů společnosti HMD Global, která právě vyrábí smartphony Nokia. Dnes se mi pod tímto označením nevybaví dřívější mobily, ale spíše zařízení nabízející bytelnou konstrukci s čistou podobou Androidu. Nokia 8 Sirocco právě patří mezi takové smartphony.

Nokia 8 Sirocco je ale trochu jiným modelem. Výrobce si tentokrát troufl na netradiční design, konstrukci i technologie. Na první pohled novinka působí zajímavým dojmem, a když vezmete v potaz cenu, tak by se mělo jednat o dokonalé zařízení. Bohužel tomu tak není, najde se několik vlastností, které zanechávají ne příliš dobrý dojem. I přes několik nedostatků jsem si Nokii 8 Sirocco oblíbil.

Skleněná žiletka

Nokia 8 Sirocco zapadne do kategorie skleněných mobilů. Samozřejmě tím narážím na záda, kde muselo být použito sklo, jelikož se zde ukrývá hardware pro bezdrátové nabíjení (Qi). Jedná se o vymoženost, kterou v dnešní době nenajdeme u každého mobilu, který použil tento materiál na zadní straně. Jelikož mám doma nabíječku od společnosti Ikea, používal jsem tento způsob poměrně často. Sice není zde podpora rychlého bezdrátového nabíjení, ale to by ani nevadilo.

Sice má nabíječka specifický gumový povrch ve svém středu, aby mobilní zařízení neklouzalo, tak to zrovna moc nepomáhalo u Nokii 8 Sirocco. Problém je zde ve vystouplém foťáku, díky čemuž mobil neleží celou zadní stranou na ploše nabíječky. Jestliže není stanice na rovné ploše, tak položený mobil díky kluzkosti skla sjede, což způsobí pozastavení nabíjení. Naštěstí tento nedostatek umí vyřešit dodávaný obal mobilu.

Zadní strana nese kromě vystouplého duálního foťáku také čtečku otisků prstů. Ta takřka splývá se skleněným povrchem a pohmatu ji naleznete jen díky malému kroužku kolem ní. Byl bych raději, kdyby byla čtečka zapuštěná, aby prst do ní zapadl. I zde to do jisté míry umí vyřešit obal, který tak vytvoří prohloubeninu pro senzor. Na zádech ještě najdeme otvor pro mikrofon a duální přisvětlovací diodu. Kromě nápisů zde již nic jiného nenajdete.

Zadní i přední strana je mírně zaoblená po stranách a vše se svažuje k bočním hranám, které jsou ostřejší. Pocítíte tak mobil v ruce. Postupem času jsem si na tuto vlastnost zvykl. Na co jsem si ale nezvykl, jsou tlačítka na pravé straně. Nachází se zde hlavní vypínací tlačítko i kolébka hlasitosti.

Vzhledem k přechodu skla na kovovou hranu chápu, že zde nebylo moc možností, jak zakomponovat tlačítka. Bohužel nedisponují jakoukoliv povrchovou úpravou a splývají s hranou. Díky tomu je velmi těžce naleznete pohmatu a spíše se budete muset naučit, kde se nachází. Jestli je budete hledat hmatem, budete muset pocítit přechody mezi rámem a tlačítky, doslova je napočítat a změřit délku, respektive se to naučit.

Naštěstí vypínací tlačítko jsem nemusel tak často používat, jelikož Nokia 8 Sirocco disponuje možností rozsvícení displeje pomocí dvojitého poklepání. S hlasitostí to byl ale větší oříšek. Ještě týden po používání jsem mnohdy zbytečně mačkal rám, nenahmatal jsem přesně, kde se tlačítko nachází. Postupem času jsem se ale zlepšoval. Právě tento konstrukční prvek považuji za největší nedostatek smartphonu.

Levá strana disponuje slotem na SIM kartu. Nehledejte možnost rozšíření úložiště pomocí microSD karty, Nokia 8 Sirocco nic takového nepodporuje a pokud budete chtít více prostoru, budete se muset obrátit na cloud nebo externí úložiště skrze USB C.

Horní strana disponuje druhým mikrofonem a jedním předělem pro anténu. Dolná strana má pak USB C konektor a jediný hlasitý reproduktor. Také se zde nachází třetí mikrofon. Ano, Nokia 8 Sirocco nemá konektor pro sluchátka. Naštěstí je v balení redukce na 3,5mm konektor a dodávaná špuntová sluchátka mají již USB C konektor.

Zakřivený displej

Přední strana nabízí atypický displej, který jsme mohli vidět v počátcích Samsungu, když si pohrával se zakřiveným zobrazovacím panelem. Mírně se ohýbá do stran, přičemž neeliminuje boční rámečky. Ty jsou sice malé, ale prostě zde jsou. Prostory nad i pod displejem nejsou nějak extrémně velké, řekl bych, že jsou přijatelné. Nad displejem se nachází jen sluchátko pro hovory a po pravé straně je kamerka. Nikde se zde nenachází nápis Nokia, ten je jen na zádech pod sklem.

Samotný zobrazovací panel má úhlopříčku 5,5 palců a nabízí rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Zde bych neměl ani jednu výtku. Jedná se o kvalitní panel, jen mi nesedí jeho zaoblení. I zde to bude hodně o zvyku, ale osobně nejsem příznivce takový panelů. Navíc si lze povšimnout v tomto případě, že při pohledu kolmo na displej nejsou boční strany zcela dobře čitelné. Samotné zakřivení skla způsobuje efekt stínu, takže nevidíte kompletně vše, co se na stranách zobrazuje. Při čtení textu jsem musel několikrát i nahnout mobil.

I zde jsem si zvykl na tento designový prvek, jen mě zamrzelo, že výrobce nevymyslel nějakou super funkci pro využití tohoto typu displeje. Není zde ani notifikační systém využívající zakřivení. Ani se nepustil do speciálních gest na zakřivené ploše. Zde mohlo být něco přidáno navíc.

Displej sice nepatří mezi nejjasnější na trhu, ale i tak je dobře čitelný na přímém slunci. Na druhou stranu jsem si vždy musel sundat sluneční brýle, abych přečetl i menší text.

Nesmím zapomenout ani na držení mobilu s ohledem na zakřivení displeje. Výrobce zřejmě implementoval systém pro rozpoznávání držení. Jen podotknu, že ostřejší hrany nejsou moc pohodlné při delším držení.

Hlasitě z jednoho repráčku

Hlavní reproduktor je situován na spodní straně vpravo, což není nejšťastnější umístění, jelikož si jej můžete jednoduše zakrýt rukou. Sám o sobě je na můj vkus až příliš hlasitý, ale nemusí to být nevýhoda. Pokud přišla notifikace, dal o sobě znát, i když byl v kapse.

Použití jednoho reproduktoru nemusí být hned záporná vlastnost, pokud by byl dobře vyladěn. Bohužel mu chybí jakýkoliv náznak basů a hlavní přednosti jsou právě ve výškách. Zřejmě kvůli slyšitelnosti zmíněných notifikací. Pokud jej nastavíte na maximum, dokáže rozvibrovat celý mobil.

Výkon z minulého roku

Ačkoliv Nokia 8 Sirocco je novinka tohoto roku, disponuje procesorem Snapdragon 835, který se používal u top modelů z loňska. Nemohu tvrdit, že bych si stěžoval na nedostatek výkonu, ale u mobilu za takřka 20 000 bych očekával Snapdragon 845.

Díky použití čistého Androidu není zde nic, co by snižovalo výkon zařízení. Velikost operační paměti je nadmíru dostatečná a úložiště nabízející 128 GB by mělo dostačovat každému. Jak už bylo napsáno, není zde rozšiřující slot na paměťovou kartu, ale při takové velikosti v základu bych to neviděl jako nedostatek.

Samozřejmě jsem provedl i nějaké benchmarky, které mnohým ukáží, jak si stojí novinka v porovnání s konkurencí, ale pro mě osobně nejsou směrodatné.

Specifikace

  • displej: 5,5 palců, Quad HD (2560×1440 pixelů), pOLED, Corning Glass 5, 3D
  • procesor: Octa-Core Snapdragon 835 + Adreno 540 GPU
  • RAM: 6 GB LPPDDR4X
  • úložiště: 128 GB
  • Android 8 Oreo, One
  • Foťáky:
    • zadní:
      • primární: 12 MPx (f/1.75)
      • sekundární: 13 MPx (f/2.6)
    • přední – 5 MPx
  • čtečka otisků prstů, OZO audio (vylepšený záznam zvuku, prostorový, 3 mikrofony)
  • rozměry: 140,93 x 72,97 x 7,5 mm
  • IP67
  • 802.11 a/b/g/n/ac (MIMO), BT 5.0, GPS/AGPS+GLONASS+BDS, NFC
  • baterie: 3260 mAh + Quick Charge 4.0, bezdrátové nabíjení

Jeden den práce

Nokia 8 Sirocco má zabudovanou baterii o kapacitě 3260 mAh. Nezlobil bych se, kdyby byl mobil silnější a nabídl by větší akumulátor. Jednak by se jednalo o podstatné plus k vlastnostem a navíc by se Nokia 8 Sirocco zbavila vystouplého foťáku na zadní straně. Navíc by mohla být čtečka otisků prstů mírně zapuštěná do konstrukce.

Baterie patří mezi ty průměrné svou velikostí, ale nemusíte se bát, že byste museli během náročného dne hledat možnost nabíjení. I přes větší vytížení mi zbývalo na konci dne (v noci) kolem 20 až 30 % energie. Při střídmém používání bych se asi dostal i na dva dny, ale musel bych například vypnout ambientní zobrazování informací na displeji. To jsem ale neudělal, jelikož Nokia 8 Sirocco nedisponuje notifikační diodou.

Co se týče nabíjení, je zde podpora Quick Charge 4.0, takže za pár minut se doplní energie na další hodiny používání. Celkové doplnění energie ale již zabere přibližně hodinu a půl. Bezdrátové nabíjení se také hodí, ale nejedná se o rychlou dodávku energie.

Čistější než Pixel

Nokia 8 Sirocco zapadá do rodiny zařízení Android One, což garantuje několik věcí. Nenajdete zde nějakou nadstavbu od výrobce a ani jakékoliv nadbytečné úpravy. Další nespornou výhodou jsou aktualizace, které chodí pravidelně, aspoň ty bezpečnostní. Nepochybuji o tom, že jak dojde k uvolnění Androidu P, bude co nevidět k dispozici pro tento model.

Android One také znamená, že zde nenajdete duplicitní aplikace, nadbytečný obsah a podobně. Na druhou stranu HMD Global vše nechalo až v příliš čisté podobě. Nokia 8 Sirocco má OLED displej a zde by se hodilo například nastavení vyvážení barev. Bohužel nic takového zde není. Ani jakékoliv další drobnosti, které jsou například u čistého Androidu na Pixelech.

Čistý Android má sice své výhody, ale musel by být odladěný. Občas jsem se setkal se zaseknutím notifikační lišty, ale nedošel jsem na to, čím je to způsobeno. Jednoduše se neschovala kompletně. Možná jsem se omylem dotkl zakřiveného displeje nebo čtečky, což způsobilo zastavení schování lišty, ale nevím, čím by to mohlo být konkrétně způsobeno. Jednou výkon nedostačoval na hru, zřejmě měl mobil něco na práci, nebo hra samotná měla nějaké komplikace.

Celkově ale mohu doporučit Nokii díky svému čistému systému, aktualizacím a absenci nadbytečných aplikací nebo zbytečných funkcí. Na druhou stranu bych ocenil, kdyby HMD Global nějak využilo zakřivený displej.

Foťákem neurazí

Nokia 8 Sirocco má na zadní straně duální foťák, přičemž sekundární nabízí možnost dvojnásobného přiblížení. S tím se pojí i horší světelnost f/2.6, takže za zhoršených světelných podmínek neočekávejte dobré snímky. Stejně jako u Nokie 7 Plus, i zde se liší foťáky v barevném podání výsledných snímků. Věrnější barvy se mi zdají právě u sekundárního snímače.

 

Sice se HMG global chlubí spoluprací s firmou ZEISS ohledně foťáků (respektive čoček), ale asi by to chtělo přizvat další firmu, která by napomohla se zpracováním snímků. I zde jsem se setkal s menším dynamickým rozsahem. Nejedná se o zásadní nedostatek, ale v této cenové kategorii bych ocenil o něco lepší výsledky. Konkurence dokáže za podobné peníze nabídnout kvalitnější snímky.

 

U natáčení videí na druhou stranu oceňuji technologii OZO, která využívá všech mikrofonů pro záznam prostorového zvuku. Samozřejmě můžete aktivovat klidně jen přední nebo zadní, ale OZO přidává videím trochu více na kvalitě. Bohužel se budete muset spokojit jen s elektronickou stabilizací obrazu, která nejvíce pracuje při Full HD videu.

U záznamu ve 4K již nemá dostatek prostoru a jakýkoliv krok je tak vidět na výsledném videu. Pokud ale máte stativ nebo stabilizátor, nemuselo by se jednat o velký problém.

Samozřejmostí je schopnost natáčet zpomalená videa, ale nelze nastavit snímkovací frekvenci a ani zvuk není k dispozici.

Nokii 8 Sirocco nezařadím mezi špičku fotomobilů. Pokud uživatel není příliš náročný, spokojí se s výslednými snímky. Jen je škoda, že výrobce nezapracoval na lepším zpracování výsledných fotografií nebo nezakomponoval optickou stabilizaci obrazu. Rozhodně by to nebylo na škodu.

Nokia 8 Sirocco prostě padne do ruky

Nokia 8 Sirocco je poměrně zvláštním mobilem. Našel jsem zde dost nedostatků, zejména za takovou cenu, ale na druhou stranu se mi tento model velmi líbí a zvykl jsem si na jeho používání. V první řadě bych ocenil, kdyby zde byl lepší reproduktor s náznaky basů. Ještě lepší by bylo použití stereo reprodutorů. Tlačítka na okraji mobilu nejsou nejpohodlnější a v podstatě jsou ukryta. Absence konektoru pro sluchátka některé velmi zklame a skleněná záda s vystouplým foťákem nejsou moc praktická v některých ohledech. Ani zakřivený displej není dostatečně využitý.

Na druhou stranu může nejednoho uživatele potěšit bezdrátové nabíjení a čistý Android One. Na můj vkus má Nokia 8 Sirocco dost nedostatků na svou cenu, ale neskutečně jsem si tento mobil oblíbil. Hlavně jeho velikost těla a použití běžného 16:9 displeje. Už jsem zvyklý na 18:9 (2:1) displeje větších rozměrů, a proto bych Nokii 8 Sirocco zařadil mezi menší zařízení, která se dobře ovládají jednou rukou. Když k tomu připočtu ještě odolnost vůči vodě a prachu, může se jednat o dobrou volbu pro ty, co chtějí běžný poměr stran, top modelové specifikace a nějaký ten punc originality.

Plusy

  • IP67
  • bezdrátové nabíjení
  • netradiční design
  • 16:9 displej
  • Android One

Mínusy

  • zakomponování tlačítek na straně mobilu
  • nevyužitý zakřivený displej
  • vystouplý zadní foťák
  • hlasitý reproduktor
  • nevýrazná čtečka otisků prstů

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

patrik Prochazka

4. 7. 2018, 1:23

Super článek, pěkné a zajímavé čtení spolu se všemi informacemi.
Díky za recenzi
Patrick 😉

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat