Vychází poslední Android Q Beta aktualizováno

Vychází poslední Android Q Beta [aktualizováno]
2019-08-07T19:10:52+02:00
• 7. 8. 2019
1

Aktualizováno 7. 8.

Právě dnes Google vydal poslední beta verzi systému Android Q, který bude uveden pod číselným označením Android 10. Ještě si budeme muset počkat na kódové označení, ale to bude uveřejněno až v den představení finální verze.

Dnešní šestá beta verze je považována „release candidate“, tedy je takřka hotová. Maximálně ještě dojde k vyladění poslední chyb a projde ještě nějakou optimalizací, ale jinak by mělo být vše hotové. Android Q Beta 6 nepřináší nic nového, jen došlo k návratu nastavení citlivosti pro gesto zpět v případě použití ovládání jen pomocí gest. Pokud se objeví nějaké změny a nebo novinky, zajisté vás budeme informovat v rámci naší mini série.

Aktualizováno 12. 7.

Google znovu spustil šíření Androidu Q beta 5 mezi všechna zařízení. Problém se měl týkat náhodných restartů a zřejmě vše bylo vyřešeno. S takovými neduhy se dá počítat, jelikož se jedná jen o testovací verzi. Z naší zkušenosti můžeme říci, že jsme nezaznamenali problém s prvním vydáním. Zřejmě se tentokrát nedočkáme nějakého opravného mini balíčku, jelikož současná verze nese stejné označení jako první beta 5.

Aktualizováno 11. 7.

Již minulá aktualizace byla na nějaký čas pozastavena, jelikož se objevil problém. Tentokrát se chyba týká instalace, což donutilo Google pozastavit šíření páté beta verze Androidu Q. Bylo sděleno, že se nyní zjišťuje, co konkrétně způsobuje chybu. Dá se očekávat, že problém bude vyřešen v horizontu několika dnů. Následně Google vydá menší opravný balíček a spustí aktualizace znovu.

Aktualizováno 10. 7.

Skoro po měsíci zde máme další vydání nadcházejícího systému Android 10. Android Q Beta 5 je nyní k dispozici ke stažení, přičemž nese označení QPP5.190530.014 a disponuje bezpečnostní záplatou z července. V první řadě je novinka dostupná pro smartphony Pixel, ale brzy si ji budou moci stáhnout i majitelé vybraných mobilů jiných výrobců. Hlavní novinkou je vylepšení stability a také vyladěná gesta pro ovládání.

Aktualizováno 12. 6.

Minulý týden Google vydal a pak následně stáhl aktualizaci Androidu Q na čtvrtou betu. Nyní vše zřejmě opravila vydává verzi QPP4.190502.019, která dorazí na všechna zařízení této společnosti. Nové odkazy na stažení jsou již k dispozici na stránkách Googlu.

Aktualizováno 6. 6.

Google sice včera vydal novou verzi Androidu Q, ale dnes jsme se dočkali oznámení, že aktualizace je pozastavena kvůli komplikacím. Dle dostupných informací na některých Pixel smartphone způsobuje zaseknutí v načítání. Řešení problému je poměrně jednoduché. Stačí restartovat zařízení do továrního nastavení. I tak Google pozastavil šíření a jakmile vyřeší komplikaci, uvolní aktualizaci.

Aktualizováno 5. 6.

Víme, že Google dle oficiálního plánu vydá celkem šest verzí Androidu Q ještě před uvedením. Dnes jsme se dočkali čtvrté verze označované jako Android Q Beta 4. Novinka bude dostupná pro smartphony Pixel, Pixel 2, Pixel 3 a Pixel 3a, samozřejmostí je i dostupnost pro XL verze. Kromě toho očekáváme, že se Android Q Beta 4 dostane i na zařízení:

  • Xiaomi Mi 9, Xiaomi Mi Mix 3 5G
  • Asus Zenfone 5z
  • Essential Phone
  • Nokia 8.1
  • Huawei Mate 20 Pro
  • LG G8 ThinQ
  • OnePlus 7 Pro, OnePlus 7, OnePlus 6, OnePlus 6T
  • Oppo Reno
  • Realme 3 Pro
  • Sony Xperia XZ3
  • Redmi K20 Pro
  • Tecno Spark 3 Pro
  • Vivo X27, NEX S a NEX A

Hlavní změnou je oficiální uvedení API 29, takže vývojáři budou moci své aplikace konkrétně zacílit právě na Android Q, respektive na Android 10. Pokud jste zapojeni do beta programu, musíte si počkat na aktualizaci. V případě Pixel zařízení si můžete novinku stáhnout manuálně na stránkách Googlu.

Aktualizováno 10. 4.

V tuto chvíli čekáme na další beta verzi Androidu Q, ale Google nás překvapil vydáním menšího balíčku, který opravuje některé chyby objevené v druhé verzi bety Androidu Q. Nepřináší nic nového, což není divné, když balíček má pouze 19 MB. Například Google Fotky nyní pracují normálně, některá nastavení nejsou ovlivněna restartováním mobilu a aplikace by měly být stabilnější. I tak platí, že se jedná o nestabilní verzi systému a není určena pro běžné používání.

Aktualizováno 3. 4.

Neuběhl ani jeden měsíc a již zde máme další vývojářskou verzi nadcházejícího systému Android, který ponese označení Q. Konkrétně jsme se dočkali Android Q Beta 2. Google stále uvádí, že se jedná o velmi brzkou verzi, která má své chyby a problémy. Dle dostupných informací je i Beta 2 dostupná jen pro Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 a Pixel 3 XL. Rozšíření na další modely jiných značek se dočkáme pravděpodobně později.

V tuto chvíli budeme opět pátrat po novinkách a změnách, které jsou obsaženy v Androidu Q Beta 2. Zatím se podařilo objevit celkem dost změn, o čemž jsme vás informovali v mini sérii, která bude nadále pokračovat:

Nová verze nese označení QPP2.190228.021 a obsahuje dubnovou bezpečnostní záplatu.

Android Q bude mít šest beta verzí, oficiální uvedení v Q3

Původní článek 13. 3.

Nějakou dobu se spekulovalo, kdy vlastně Google představí Developer Preview systému Android ve verzi Q. Nyní jsme se končeně dočkali a již v názvu došlo k jedné mírné změně. Google vypustil označení Developer Preview a novinka se jednoduše jmenuje Android Q Beta 1.

Android Q – WPA3, 5G, nahrávání obrazovky [aktualizováno]

Android Q Beta 1

Tato první verze nadcházejícího systému bude dostupná prvně pro všechny smartphony řady Pixel, konkrétně novinku mohou nainstalovat majitelé Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 a Pixel 3 XL. Následně budou dostupné beta verze pro zařízení dalších výrobců, přičemž by měl být seznam delší než u minulé verze. Zde ale bude záležet na samotných společnostech, kdy a za jakých podmínek zpřístupní své beta testovací programy.

Logo Androidu Q Beta

Hlavně bezpečnost

Android Q nabídne spoustu novinek, kterých vás budeme opět informovat prostřednictvím mini série. Google neuvádí všechny novinky najednou a spousta z nich bude objevena postupem času a jak budou přibývat jednotlivé verze. Nyní vás můžeme informovat, že Android Q se zaměří na bezpečnost. Uživatel bude informován co nejjednodušší formou. Například uživatel nebude jen povolovat přístup k poloze. Bude si moci vybrat, jestli udělí kompletní přístup k této informaci, nebo jen když aplikace bude používána. Díky tomu získá uživatel větší kontrolu nad svými daty.

Dočkáme se také nového panelu pro rychlé nastavení některých součástí systému. Nové dialogové okno bude určeno pro aplikace třetích stran, takže nebude nutné odcházet z aplikace, jen abyste něco přenastavili. První ukázku vidíte níže, kde se zobrazuje rychlá možnost přenastavení konektivity.

Dále jsme se dočkali novějšího sdílení, kdy budeme moci rovnou zaslat například obrázek do konkrétní aplikace, kde chcete sdílet. Kromě toho by mělo dialogové okno pro sdílení být rychlejší, respektive by nemělo docházet k takovému zdržení při načítání jako do teď.

Zatím se jedná jen o střípky novinek, které přinese Android Q. Jakmile se začnou objevovat větší detaily, budeme vás informovat prostřednictvím článků shrnující novinky. Během dneška nebo zítřka budou k dispozici balíčky pro nainstalování.

Aktualizováno #1: Již nyní je k dispozici speciální stránka, skrze kterou si můžete zaregistrovat zařízení k testování Androidu Q. Jen musíme upozornit, že byste tuto verzi neměli používat na svém běžném zařízení. Registraci zařízení můžete provést na google.com/android/beta#.

Zdroje: 9to5google.com, 9to5google.com, androidpolice.com, xda-developers.com, droid-life.com, androidpolice.com, droid-life.com, 9to5google.com, androidpolice.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

alois navratil

5. 4. 2019, 12:36

zatim nic novyho.. nic co by muj tel uz neumel…az na to rozdelene rozhodovani u povolovani apk. ale nevim jestli je nutne to takhle vetvit bud chces nebo nechces….

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat