Gesta v Androidu 10 nejsou kompatibilní s launchery třetích stran

Gesta v Androidu 10 nejsou kompatibilní s launchery třetích stran
2019-07-09T19:30:37+02:00
• 9. 7. 2019
2

V tuto chvíli je dostupný Android Q v rámci beta testování, přičemž bude znám jako Android 10. Přinese spoustu novinek, jak jsme již informovali v naší mini sérii. Jednou z nich jsou i nová gesta pro ovládání systému. Google v tuto chvíli provádí poslední změny a modifikace, aby uživatelský zážitek byl co nejlepší. Jak se nyní ukazuje, novinka přinese u svá úskalí, což se nebude muset líbit uživatelům alternativních launcherů.

Gesta v Androidu 10

Již v tuto chvíli jsou nová gesta tak trochu výzvou pro aplikace, které používají tento způsob pro ovládání obsahu. Největší komplikace je s bočním gestem nahrazující šipku zpět z původního ovládání. Naštěstí již nyní se začínají ukazovat postupy, které tyto komplikace řeší. Při vývoji naší nové aplikace pro Android, která se zaměřuje i na novinky v Androidu Q, jsme se dozvěděli, že s gesty bude problém, zejména u launcherů používající vlastní gesta.

Nyní vše potvrzuje XDA Developers. Podařilo se jim objevit, že Android Q v nejnovější beta verzi obsahuje specifickou funkci, která deaktivuje gesta v systému, pokud je použit alternativní launcher. Jakmile systém zaznamená použití takové aplikace, nelze nastavit v systému použití nativních gest v Androidu. Místo toho se nabídne ovládání pomocí systémových tlačítek v dolní části displeje.

Jedná se o komplikaci pro ty uživatele, co budou chtít používat alternativní launcher a systémová gesta zároveň. Zatím to tedy nevypadá, že by Google něco takového povolil. Naštěstí XDA Developers přichází s řešením, které je ale jen pro zkušenější uživatele. Pomocí specifického ADB příkazu lze docílit řešení, ale je možné, že bude docházet k problémům v ovládání.

adb shell cmd overlay enable com.android.internal.systemui.navbar.gestural

Zdroje: xda-developers.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Lukáš Biel

10. 7. 2019, 14:37

OMG, tohle je příšernej ergonomickej nesmysl. Zpět potažením od levého okraje? Už si ani nepamatuju, při dnešních obřích displejích, kdy jsem naposledy měl telefon, kde bych pohodlně dosáhl palcem až k druhému okraji. A levou rukou kvůli tomu telefon používat nezačnu.

Libor Foltýnek

10. 7. 2019, 8:14

Huráá, já věděl, že mě o tlačítka nepřipraví! Doufám, že z toho Nova udělá přednost :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat