Android Q – WPA3, 5G, nahrávání obrazovky aktualizováno

Android Q – WPA3, 5G, nahrávání obrazovky [aktualizováno]
2019-01-30T19:20:58+02:00
• 30. 1. 2019

Aktualizováno 30. 1.

Stále čekáme na vydání první vývojářské verze Androidu Q, abychom se dozvěděli, na jaké novinky se máme těšit, až dojde ke zveřejnění stabilní verze, což se stane na podzim. Díky uniklé verzi chystaného systému postupně dozvídáme, na čem Google pracuje. Nedávno vyplynulo na povrch, že by mohla být obsažena funkce „downgradu“ aplikací nebo plnohodnotný tmavý režim.

XDA Developers a 9to5google stále prozkoumávají zdrojový kód a dozvídáme se například také obsažení podpory nejnovějšího protokolu WPA3 pro WiFi, díky čemuž spojení bude bezpečnější. Také jsou obsaženy ikony pro nadcházející generaci mobilních síti. V tomto případě nejenže je dostupná ikona pro 5G, ale rovnou i pro 5G+.

Google v minulosti si pohrával s některými funkcemi notifikační lišty, přičemž v jeden čas nebyla dostupná funkce pro smazání všech upozornění. To je naštěstí již minulostí, ale jak se ukazuje, můžeme se těšit na novou zkratku, skrze kterou se dostaneme ke správě všech notifikací.

Rychlá nabídka vyvolaná dlouhým stiskem v Androidu 9 nabízí možnosti jako vypnutí, restartování, zamknutí nebo pořízení snímku obrazovky. Android Q zřejmě nabídne i rychlou možnost pro vytočení pohotovosti.

Dále se můžeme těšit na zabudovanou funkci nahrávání dění na displeji smartphonu. Nebude tak nutné pro zaznamenání do podoby videa instalovat aplikaci třetí strany. Zde je ale otázkou, jestli tato funkce bude vůbec k dispozici ve finální verzi, nebo se jí dočkáme až později. Ostatně může být zakomponována jen pro interní potřeby vývoje.

Poslední novinka se týká číselného označení Androidu Q. Asi není zvláštní, že se bude jednat o Android 10 (viz čas v demo režimu na snímku níže), ale je otázkou, jaké oficiální jméno si tato verze vyslouží. Bude začínat na písmeno Q a bude se jednat o cukrovinku. Můžete si zkusit tipnout, co Google zvolí.

Původní článek 28. 1.

Již nyní víme, kdy se bude konat vývojářská konference Google I/O 2019. Na ní se společnost pochlubí se všemi novinkami nejen kolem Androidu Q. Nově verze systému bychom se ale měli dočkat ještě před samotnou konferencí. Google ale ani v tomto případě neuhlídal nehotovou verzi systému a již nyní jsme se dozvěděli několik informací. Nyní zde máme další várku střípků.

Android Q si budete moci vyzkoušet na větším množství zařízení

Nové možnosti přizpůsobení?

V rámci uniklého sestaví se podařilo objevit několik balíčků, které upravují některé součásti systému. V první řadě jsou to různé tvary ikon. Kromě současného kulatého lze vidět čtvercové ikony a také další dvě kombinace těchto tvarů. Vidět je můžete na první obrázku níže.

podpora biometrického zabezpečení

Druhá možnost přidává možnost barevné změny základních ikon. Nabízí se zatím nachová, zelená, černá a samozřejmě současná modrá. Mimo to se podařilo objevit dva nové fonty – Arvolato a Rubik.

Zatím není jasné, jestli se dočkáme těchto možností. Je možné, že tyto balíčky budou dostupné jen pro výrobce, kteří si následně vyberou a nebudou muset řešit úpravu po svém.

Podpora biometrického zabezpečení

Čistý Android disponuje nejrůznějšími prvky zabezpečení. Co se ale týče biometriky, tak se nabízí jen otisk prstu. Pokud tedy výrobce chce začlenit propracovanější systém, například rozpoznávání tváře s využitím speciálních senzorů, musí si vytvořit tuto implementace po svém.

Jak se ale ukazuje, Android Q zřejmě získá podporu pro speciální senzory pro identifikování uživatele. Výrobci tak nebudou muset vyvíjet kompletní implementace. S největší pravděpodobností bude systémem podporovat i další způsoby než jen obličej. Nabízí se například zabezpečení pomocí duhovky.

Zdroje: xda-developers.com, androidpolice.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat