Google ladí gesta v Androidu Q

Google ladí gesta v Androidu Q
2019-07-04T09:40:28+02:00
• 4. 7. 2019
1

Android Q bude v druhé polovině tohoto roku znám jako Android 10, přičemž na kódové označení si zatím budeme muset počkat. Google jako obvykle zvolí název cukrovinky, tentokrát začínající na písmeno Q. Jednou z hlavních novinek bude tmavý vzhled systému, ale mezi ty podstatnější bude patřit ovládání pomocí gest.

Android 10 a gesta

V současné verzi Androidu (9) nemají majitelé smartphonů Pixel moc na výběr. Nemohou jednoduše přejít na původní systém ovládání pomocí tří tlačítek v dolní části displeje. To se změní s příchodem Androidu 10, kde budou na výběr tři možnosti. Původní se třemi tlačítky, aktuální se dvěma a nový pomocí gest.

Právě nejnovější způsob ovládání prochází laděním, jak ukazuje uniklá pátá beta verze Androidu Q. Mnozí jednoduše říkají, že Google okopíroval ovládání z iOS, ale celkově si společnosti propůjčují tolik prvků, že je zbytečné cokoliv počítat. Android Q má nově gesta pro přechod zpět, kdy stačí od okraje displeje táhnout ke středu.

Tento systém funguje poměrně dobře, ale tak trochu s ním mají problémy aplikace, které nabízí podobný systém ovládání. Již existují způsoby, jak zabránit kolizi, ale bude potřeba vyladit nejen aplikace, ale i systém jako takový. V rámci páté beta verze je navíc možnost upravení „síly“ nebo spíše délky táhnutí od okraje displeje. Je zde ale varování, že pokud se nastaví příliš dlouhá trasa pro gesto, může to kolidovat s některými aplikacemi, které používají tento systém ovládání.

Jde ale vidět, že Google dělá poslední modifikace v rámci nového systému ovládání gest v Androidu 10. Zatím budou mít uživatelé na výběr, ale jednou se asi dočkáme kompletního vymizení původního tlačítka „zpět“ a vše bude jen skrze gesta.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hakus von Tyros

4. 7. 2019, 10:06

Vypnutí nabíjení a úspora energie.
To bude jistě zajímavé.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat