Facebook představil vlastní kryptoměnu, jmenuje se Libra aktualizováno

Facebook představil vlastní kryptoměnu, jmenuje se Libra [aktualizováno]
2019-06-18T16:35:55+02:00
• 18. 6. 2019
2

Aktualizováno 18. 6.

Nějakou dobu se spekulovalo, že Facebook představí vlastní kryptoměnu. Dnes se tak vlastně stalo, byť se tedy jednalo o letmé oznámení s tím, že nová měna Libra bude dostupná v roce 2020. Součástí bude i samostatná digitální peněženka Calibra. Níže můžete vidět jediný zveřejněný obrázek chystané aplikace.

Facebook slibuje, že nová měna bude velmi jednoduchá a umožní rychlejší přeposílání peněz, což se dotkne i jednoduššího placení. Sociální síť také uvádí, že nedojde k využívání osobních dat k lepšímu cílení reklam. V tuto chvíli jsou mezi partnery uvedeny společnosti jako Mastercard, PayPay, PayU, Stripe, Booking Holdings, Ebay, Fartech, Lyft, Mercado Pago, Spotify, Uber, Iliad, Vodafone, Anchorage, BisonTrails, Coinbase, Xapo. Další budou přibývat. Nyní si tedy musíme počkat na oficiální uvedení.

Původní článek 27. 5.

Společnosti jako Apple nebo Google se zapojily do platebních metod, respektive nabízí služby pro své operační systémy, díky kterým nepotřebujeme vytahovat plastové kartičky z peněženky, abychom mohli zaplatit v obchodech. Apple šel trochu dál a nabízí pokročilejší službu, přičemž i Google zvažuje rozšíření Google Pay. Facebook zřejmě pozoruje tento úspěch a nechce stát stranou. Plánuje uvedení vlastní kryptoměny.

Facebook a kryptoměna

Pro největší sociální síť světa se nejedná o první pokus s virtuální měnou. Už v roce 2009 jsme se dočkali uvedení Facebook Credits, tedy měny určené pro nakupování her a nejrůznějších doplňků. Oficiálně se služba dostala do stabilní fáze v roce 2010, ale vzhledem k nezájmu došlo k ukončení v roce 2011. Ostatně se není čemu divit, když šlo nakupovat v podstatě jen věci na Facebooku, zejména softwarového charakteru.

Doba se posunula a za posledních pár let se staly nejrůznější kryptoměny populární. Sice by se dalo říci, že již došlo na mírné splasknutí bubliny kolem tohoto tématu, ale stále existují a stále více subjektů využívá virtuální měny. Facebook by měl přijít s vlastním řešením již koncem tohoto roku, přičemž první bližší informace budou dostupné ještě toto léto. K oficiálnímu uvedení by mělo dojít v prvním čtvrtletí roku 2020 a mělo by se týkat několika států.

Ostatně Facebook již nyní vyjednává se subjekty jako Bank of England nebo Western Union. Navíc spolupracuje s dalšími subjekty, jelikož jsou zde nejrůznější regulace a komplikace, které je zapotřebí vyřešit, aby nová měna byla akceptována nejrůznějšími bankami, obchody atd.

V tuto chvíli má nová kryptoměna pracovní název GlobalCoin, ale to se ještě může změnit. Samozřejmě se nabízí otázka, proč by někdo chtěl tento způsob placení, respektive proč si pořizovat GlobalCoin. Nabízí se několik možností, hlavně ve spojení s možností nakupování přímo z reklam, přeposílání peněz a podobně. Rozhodně se nebude jednat o lehký úkol a snažení Facebooku se nemusí setkat s úspěchem.

Zdroje: bbc.com, fonearena.com, bitcoin.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Michael ŠOUREK

18. 6. 2019, 20:23

Těžko dostane mezi uživatele kryptoměn něco o čem nikdo neví jak to funguje.
V jednom článků jsem četl zmínku o tom kolik těch mincí bude v oběhu a v jiném zase že bude fixován s americkým dolarem. To už jsou dvě věci co si odporují.

Investovat do kripl-měny od Facebooku? To by snad neudělal ani Chumlee ze zastavárny :). To bude jistě „bezpečná, neprolomitelná“ záležitost :-D.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat