Chrome vás varuje před podezřelou webovou URL adresou

Chrome vás varuje před podezřelou webovou URL adresou
2019-06-18T20:25:40+02:00
• 19. 6. 2019

Zdroj: Google

V únoru tohoto roku jsme se dočkali zajímavého rozšíření pro webový prohlížeč Chrome, které vás varuje, jestli vaše přihlašovací údaje na dané stránce jsou stále bezpečné. Nedávno jsme se dočkali další bezpečnostní funkce, ale tentokrát se týkala Chromu pro Android. Nyní Google oznámil další bezpečnostní rozšíření.

Chrome vás varuje

Phishing je specifický typ podvodného útoku, kdy se útočník spoléhá na nepozornost uživatele. Jednoduše vytvoří velmi podobnou webovou adresu a doufá, že si návštěvník nevšimne malého rozdílu. Kupříkladu místo adresy google.com budete na stránce go0ogle.com. Sice existuje software na detekci takových adres, ale ten je zpravidla tak rychlý, jak rychle se daří hlásit podvodné stránky.

Nyní Google zakomponovává do desktopového prohlížeče Chrome funkci, která varuje uživatele, jestli přistupuje na stránku, kterou mínil otevřít. Respektive Chrome informuje, že to není běžná adresa, kterou standardně otevírá. Novinka je k dispozici v Chromu 75, ale nemáme informace, kdy bude dostupná i v mobilní verzi. Zřejmě si budeme muset chvíli počkat.

Další novinka se týká rozšíření. Google vytvořil nástroj Suspicious Site Reporter, pomocí kterého můžete nahlásit podezřelou webovou stránku. V základu při nahlášení bude odeslána IP adresa a samotná URL adresa. Můžete také připojit snímek obrazovky a kompletně celý zdrojový kód webové stránky.

Následně dojde k analýze, a pokud Google vyhodnotí, že se může jednat o nebezpečnou stránku, aktualizuje své varovné systémy, které jsou zakomponované do Chromu. Zde neočekáváme, že by se něco takového objevilo na mobilním telefonu.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat