Google Fuchsia OS nenahradí Android nebo Chrome OS

Google Fuchsia OS nenahradí Android nebo Chrome OS
2019-05-12T17:44:37+02:00
• 12. 5. 2019
1

V roce 2016 se poprvé začalo mluvit o novince Fuchsia OS od společnosti Google. Ne dlouho na to se začalo mluvit o Fuchsia OS, jako o možné nahradě Androidu nebo Chrome OS. Systém jako takový je značně rozdílný, jelikož není postaven na linuxovém jádře jako stávající systémy od Googlu. Očekávali jsme, že vývoj bude trvat několik let a následně dojde k nahrazení a sjednocení portfólia společnosti Google pod střechu jednoho systému. Jak se nyní ukazuje, zřejmě se tak nestane.

Google Fuchsia OS začíná podporovat Huawei smartphony

Fuchsia OS jako experiment

V rámci vývojářské konference Google I/O 2019 jsme se dozvěděli trochu více o budoucnosti tohoto systému. Hiroshi Lockheimer, vice prezident pro Android a Chrome v Googlu, se trochu rozpovídal o Fuchsia OS, respektive, co tento systém znamená pro Google jako takový.

Z jeho vyjádření jasně vyplývá, že se jedná spíše o experiment, na kterém se učí nové postupy, zejména s ohledem na design nejen po grafické stránce. Vývojáři v Googlu také experimentují s architekturou operačního systému, díky čemuž získávají nové zkušenosti a nápady, které mohou následně implementovat do Androidu a Chrome OS.

Fuchsia OS

Hiroshi Lockheimer nastínil, že se v podstatě nechystá nějaké uvedení Fuchsia OS mezi běžné uživatele, ani není stanoveno datum nějakého vydání. S největší pravděpodobností se asi dočkáme maximálně komunitní verze, která si půjde vlastní cestou a bude sloužit nadšencům do modifikací nejrůznějších zařízení.

Samozřejmě toto vyjádření můžeme brát s nadhledem, jelikož rozhodnutí Googlu se může změnit. Bez jakéhokoli časového rámce pro uvedení systému je také možné, že se jednoho dne dočkáme ukončení projektu a Google se zaměří na něco jiného a novějšího. Jednou ale Google dojde do stavu, kdy bude nutné více změnit nebo nahradit Android či Chrome OS. Kdy se tak stane, to je těžké odhadnout. Minimálně díky Fuchsia OS budou mít vývojáři dostatek zkušeností pro vybudování nové platformy, nebo k udržování stávajících systémů.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondra Kalousek

12. 5. 2019, 21:09

to je Škoda, mě se líbila

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat