Apple zřejmě zůstane pozadu s 5G technologií

Apple zřejmě zůstane pozadu s 5G technologií
2019-04-04T09:14:14+02:00
• 4. 4. 2019
2

Hlavní výrobci mobilních telefonů se již předhánějí s nasazováním 5G technologie, přičemž již nyní je na trhu několik smartphonů, které zvládají sítě nové generace. Jde v podstatě o start, jelikož 5G sítě ještě nejsou v plném nasazení a teprve se chystá jejich kompletní spuštění v několika krajinách. I tak závod započal a zřejmě společnost Apple si bude muset déle počkat na uvedení iPhonu s 5G.

5G u iPhonů možná v roce 2021

Nová generace mobilních sítí není komplikovaná jen pro mobilní operátory, ale i pro samotné výrobce smartphonů, jelikož modemy a antény jsou komplikovanější. To se dotkne i konstrukce zařízení, kde výrobci budou muset myslet i na teplotu a jiné vlastnosti. Je zde ale větší problém v podobě výrobců těchto modemů. Je jich v podstatě jen několik, přičemž některé společnosti stále pracují na uvedení svého prvního 5G modemu.

Pokud by Apple chtěl již v tomto roce nabídnout iPhone s 5G, musel by začít v této oblasti spolupracovat se společnostmi jako Samsung, Qualcomm nebo Huawei. V případě jihokorejského giganta má jednoduše smůlu, jelikož Samsung uvádí, že mu sotva stačí produkce pro jeho vlastní zařízení. Kdyby došlo ke zvýšení výroby, Apple by musel značně připlatit, což se mu evidentně nechce.

S firmou Qualcomm nebude spolupracovat kvůli soudním tahanicím právě ohledně patentů modemů a jiných technologiích. Poslední zmíněnou společnosti v podobě Huawei nemá v podstatě šanci, jelikož si své modemy Balong 5000 nechává jen pro svá zařízení. Applu zbývají firmy jako UniSOC nebo Mediatek, ale zde jsou komplikace s požadavky nebo vývojem. Poslední firmou je Intel, která zřejmě nakonec bude dodávat 5G modemy pro iPhony, ale zatím ještě nejsou hotové.

Intel by měl dokončit 5G modemy v roce 2020, ale to ještě neznamená, že v té samé době se dostanou do iPhonů. Analytici odhadují, že první iPhone s podporou nové generace mobilních sítí se objeví až v roce 2021, ale to už bude konkurence podstatně dále.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Fabián

4. 4. 2019, 11:38

Apple je pozadu se spoustou jiných technologií

Karel Mička

4. 4. 2019, 9:54

V té době už bude konkurence dále, jako obvykle

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat