Google vylepšuje diktování hlasem

Google vylepšuje diktování hlasem
2019-03-13T17:29:11+02:00
• 13. 3. 2019
1

Google nabízí diktování hlasem napříč svými službami, přičemž nejužitečnější umístění je samozřejmě v klávesnici Gboard. Již nějakou dobu pracuje na offline verzi, tedy není potřeba připojení k internetu. Původní verze měla velikost přibližně 2 GB a pak nově 450 MB. Nyní došlo na další snížení, konkrétně je zapotřebí balíček o velikosti přibližně 85 MB. To ale není ta hlavní novinka.

Diktování na steroidech

Využívání této služby s internetovým připojením přinášelo více výhod. Převod byl přesnější a docházelo k menším chybám. Google zde jednoduše využíval sílu svého hardwaru, kde nejvíce pomáhala umělá inteligence. Nově nebude potřeba pro podobný převod hlasu na text serverů Googlu, jelikož novější offline verze využívá schopnosti samotného mobilního telefonu. Vzhledem k tomu, že novější procesory již mají obsažené čipy na zpracování požadavků spojené s umělou inteligencí (NPU), tak se dá využít tento výkon.

diktování hlasem

Google tak převádí pomalinku vše na samotný smartphone. Jednou z výhod je například absence odesílání dat na servery Googlu. Nejenže se tak někteří uživatelé mohou cítit bezpečněji, ale také je samotný převod rychlejší, jelikož není závislý na rychlosti internetového připojení. Ukázka jde vidět výše, kde vlevo je diktování s využitím serverů, vpravo se pak převádí hlas na text přímo na zařízení.

Jak asi tušíte, je zde háček. Novinka je dostupná v tuto chvíli jen pro angličtinu (verze pro USA) a navíc se objevuje jen na zařízeních Pixel. Google ale slibuje, že dostupnost se rozšíří na další smartphony a přibudou další podporované jazyky.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

hurá,jen tak dal

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat