Bublinové notifikace v Androidu 10 nebudou pro všechny aktualizováno

Bublinové notifikace v Androidu 10 nebudou pro všechny [aktualizováno]
2019-05-13T07:00:14+02:00
• 13. 5. 2019
2

Aktualizováno 13. 5.

Ještě před uvedením Androidu 10 pro vývojáře a beta testery se začaly objevovat náznaky, že by Android 10 mohl adoptovat bublinové notifikace pro komunikační služby. V podstatě přinést funkci „chat heads“ z Facebook Messengeru pro všechny. Následně se tato informace potvrdila a mnozí se začali těšit na zajímavé rozšíření.

Google nyní upřesnil, že tato novinka bude k dispozici jen ve vývojářských možnostech v nastavení Android 10. To znamená, že nebude v základu aktivní pro aplikace, jen pokud uživatel nenastaví jinak. Když vezmeme v potaz, že většina uživatelů ani netuší, kde vývojářské možnosti jsou v systému, tak je jasné, že Google zatím nechce, aby se bublinové notifikace rozšířily.

Důvod je poměrně jednoduchý. Funkce jako taková nepracuje správně se všemi aplikace, dokonce ani s těmi od Googlu. Je nutné zapracovat na vylepšení a hlavně na podpoře komunikačních služeb. Možná se bublinových notifikací dočkáme ve vyšší verzi, případně až v Androidu 11.

Původní článek 18. 3.

Vývojáři již nyní mohou začít testovat své aplikace pro nadcházející systém Android Q, přičemž se dozvídáme o novinkách pro normální smrtelníky. Některé funkce jsou ale ukryty a nejsou připraveny v tuto chvíli ani pro testování. I tak se je daří objevovat, byť k jejich aktivaci je potřeba rozsáhlejší znalosti. Například Android Q obsahuje netradiční zobrazení notifikací.

Notifikace do bublin

Facebook u své komunikační platformy Messenger představil možnost zobrazení konverzací v takzvaných bublinách. Díky tomu je aplikace dostupnější a nabízí se celkem jednoduchý a efektivní uživatelský prožitek. Google si je toho vědom a pohrává si s možností zobrazení notifikací do bublin.

Na obrázcích výše je vidět, že podoba je takřka identická s podobou u Messengeru od Facebooku. Vzhledem k tomu, že notifikace mohou obsahovat možnost rychlé odpovědi, nabízí se tedy také jednoduší cesta konverzování. Navíc nezabírají místo v notifikační liště a jsou seskupeny na jednom místě, které si uživatel vybere.

Bohužel nelze novinku jednoduše aktivovat. Je zapotřebí příkazu skrze ADB, aby byl tento režim aktivován. Pro uvedení do provozu je zapotřebí zadat příkazy:

<pre><code>adb shell settings put secure experiment_enable_bubbles 1
adb shell settings put secure experiment_autobubble_all 1</pre></code>

Pro deaktivaci jsou následně určené jiné příkazy:

<pre><code>adb shell settings delete secure experiment_enable_bubbles
adb shell settings delete secure experiment_autobubble_all</pre></code>

Vzhledem k tomu, že novinka není ani v experimentálních možnostech beta verze Androidu Q, není jasné, jestli bude tento styl zobrazení k dispozici ve stabilní verzi Androidu Q. Možná se novinky dočkáme až v následující verzi.

Zdroje: xda-developers.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

V příkladech jsou chybně značky a

HTML značky PRE a CODE

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat