Operační systémem KaiOS získá podporu ze strany Mediateku

Operační systémem KaiOS získá podporu ze strany Mediateku
2019-02-22T13:12:28+02:00
• 22. 2. 2019
1

Dalo by se konstatovat, že na současném trhu existují jen dva dominantní operační systémy mezi smartphony. Samozřejmě tím myslíme Android a iOS, ale jsou zde i další platformy. Jednou z nich je například KaiOS. Tento systém najdeme spíše u featurephonů, kam spadá například Nokia 8110 4G. Do systému jako takového například investoval i Google. Nyní jsme se dozvěděli, že tento systém bude oficiálně podporovat i Mediatek.

KaiOS a Mediatek

Mediatek vyrábí levnější a výkonnostně slabší procesory. Firma nemůže zcela rovnat konkurenčním hráčům, jako je například Qualcomm, proto další nový trh může mít pozitivní vliv na sílu společnosti. Ve spolupráci s tvůrci systému došlo k navázání strategické spolupráce, která přinesla podporu dvou procesorů z dílny Mediateku.

První proces je z roku 2013 a jeho označení je MT6572. Ten se bude nacházet v telefonech s podporou 3G. Mobily se 4G budou moci využívat nový procesor MT6731, který zvládne modernější mobilní sítě i rámci dual SIM režimu. Disponuje čtyřmi 64bitovými jádry ARM Cortex-A53  a k dispozici mají grafiku IMG PowerVR GE8100.

Procesor jako takový podporuje rozlišení displeje HVGA, tedy 480×320 pixelů. Je možné jej kombinovat s 256 MB RAM, ale výhodnější je sestava s 512 MB. MT6731 podporuje foťáky až do rozlišení 5 MPx a zvládne natáčet videa v HD kvalitě. První zařízení s touto novinkou se objeví na trhu v druhé čtvrtině tohoto roku.

Sice můžete namítat, že specifikace jako takové jsou zastaralé i na dnešní dobu, ale je nutné brát v potaz, že je určen do tlačítkových mobilů. Ty díky této novince budou moci nabídnout pokročilejší aplikace například od Googlu, které jsou již dostupné u výše zmiňovaného mobilu Nokia 8110 4G.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Karel Čapka

VIP 22. 2. 2019, 15:55

Úžasný!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat