Google strategicky investuje 22 milionů dolarů do KaiOS

Google strategicky investuje 22 milionů dolarů do KaiOS
2018-06-29T06:54:06+02:00
• 29. 6. 2018

Americká společnost Google delší dobu neinvestovala do konkurenčních projektů, které by jí v budoucnu mohly přinést slávu a větší finanční prostředky. Není tedy divu, že se nyní rozhodla investovat celých 22 milionů amerických dolarů, a to do operačního systému KaiOS, který je následníkem mrtvého systému Firefox OS od společnosti Mozilla.

Aktuálně mobilním telefonům vládne Google a jeho Android, ovšem na pomalu rozvíjejících trzích začíná pomalu a jistě kralovat operační systém KaiOS. Ten se vůbec poprvé na trhu objevil v loňském roce, a to v telefonech značky Nokia – například Nokia 3310 a Nokia 8110. Dokonce i zařízení od TCL a Micromax jsou vybavena tímto systémem.

Google: investice do KaiOS je pouze strategickým krokem

Investice společnosti Google se na první pohled může zdát velmi zvláštní, vzhledem k dominanci Androidu a Androidu Go. V tomto případě se jedná o strategický krok. Společnosti Google a KaiOS Technologies Inc. se mimo jiné domluvily také na oboustranné spolupráci, která spočívá v implementaci některých Google služeb do operačního systém KaiOS, jako je Google Assistant, Google Mapy, YouTube a Google Search.

Dalším důvodem této investice je také fakt, že KaiOS je kompletně založen na HTML5, JavaScriptu a CSS. To znamená, že Google může velmi lehce nabídnout své služby i na podobných trzích, kde kralují právě podobné systémy, které nejsou náročné. Google si tak zajistí svou dominanci, neboť hloupé telefony budou požívat pouze jeho služby, nikoliv konkurenční. Doposud bylo prodáno více než 40 milionů telefonů s tímto operačním systémem, což není vůbec nízké číslo.

Android Go je oproti KaiOS stále nárokový operační systém. Android Go pravděpodobně uvidíte pouze na smartphonech, které jsou vybaveny 1 GB operační pamětí. Celkově systém zabere 3 GB úložného prostoru. Na druhou stranu je zde KaiOS, který pro svou činnost vyžaduje pouhých 512 MB RAM. 

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat