Facebook ruší aplikaci Onavo Protect VPN i pro Android aktualizováno

Facebook ruší aplikaci Onavo Protect VPN i pro Android [aktualizováno]
2019-02-22T12:40:36+02:00
• 22. 2. 2019
2

Aktualizováno 22. 2.

Facebook si pořídil VPN aplikaci Onavo, která slibovala, že připojení uživatelů bude bezpečnější a nikdo jim jen tak neodcizí informace. Nakonec se ale prokázalo, že sama aplikace špehuje uživatele a data odesílá do Facebooku. První Apple požádal Facebook o stažení aplikace, případně předělání, ale nakonec došlo k jejímu odstranění.

V případě verze pro Android se moc nedělo, ale nyní zde máme rozhodnutí. Facebook sám aplikaci stahuje z Obchodu Play a již není dostupná pro majitele zařízení se systémem Android. Je možné, že pokud jste ji měli nainstalovanou, můžete vidět její výskyt v Obchodě Play, ale pro ostatní majitele Android zařízení již není viditelná.

To ale neznamená, že Facebook končí s těmito aktivitami. Stále má k dispozici programy, které sbírají uživatelská data. V některých dokonce samotným uživatelům je vyplácena odměna. Podobnou strategii najdeme i u dalších společností, pro které jsou osobní informace cenným artiklem.

Původní článek 24. 8.

Pokud se často připojujete na nezabezpečené veřejné sítě, rozhodně vám doporučujeme používat VPN. Ovšem co vám nedoporučujeme, tak je aplikace Onavo Protect pro iOS od společnosti Facebook. Jde sice o VPN klienta, problém je ale v tom, že vás může Facebook sledovat. No není to ironie?

Onavo Protect, tedy Facebook, vás špehuje

Facebook aplikaci koupil již v roce 2013, ovšem až teprve nedávno ji začal více propagovat. Všichni ale víme, že největší sociální síť světa a soukromí prostě nejde dohromady. Facebook skrze aplikaci dokáže sledovat veškerou vaší aktivitu. Zajímavé ale je, že v App Storu vše dokonale přiznává a vůbec se tím netají. 

To se pochopitelně nelíbí jak uživatelům, tak také samotnému provozovateli App Storu, tedy Applu. Jablečná společnost se proto rozhodla udělat patřičné kroky. Vše nakonec dospělo do fáze, kdy se Facebook rozhodl kontroverzní a spywarovou aplikaci Onavo Protect z App Storu nadobro odstranit.

„Snažíme se chránit soukromí uživatelů a zabezpečení dat v celém Apple ekosystému. Při nejnovější aktualizaci našich pravidel jsme prohlásili, že aplikace nesmí shromažďovat informace o tom, které další aplikace jsou v daném zařízení nainstalovány. Díky těmto informacím mohly firmy dělat různé analýzy pro cílení reklamy a další“ prohlásil Apple. 

Apple dle všeho ihned po aktualizování svých pravidel informoval společnost Facebook s tím, že jeho aplikace Onavo Protect porušila nové pokyny App Storu. Nakonec Apple navrhl Facebooku, aby „dobrovolně“ odebral svou aplikaci z App Storu. 

„Facebook se před několika měsíci musel potýkat s velmi nepříjemnými soudními procesy, neboť přeprodával veškerá data o uživatelích třetím stranám. Desítky milionů osobních profilů se tak dostalo do rukou firmám, které s nimi mohly naložit podle svých potřeb. V tomto případě tedy nelze hovořit o téměř žádné bezpečnosti, ba naopak.“

Zdroje: 9to5mac.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Václav Kusák

16. 4. 2019, 9:57

Díky za článek. Super!

Tuto appku měli v mojí síti lidé s iphony. Jeden iphone odeslal bez vědomí uživatele denně do světa až 5GB dat, za týden tedy z jednoho iphonu odešlo kolem 30GB dat a on o tom nevěděl.

Cílové destinace byly různé, od USA až po Hong Kong.

Nejsmutnější na celé situaci kolem Facebooku a jeho dalších aplikací jako Instagram je, že lidem je to úplně jedno. Hlavní pro ně je, že mají svojí drogu, kde se můžou předvést, vypovídat, vybrečet. Nad nějakým soukromí z nich většina vůbec neuvažuje. Ty doby kdy byli sociální sítě spolehlivým informačním kanálem jsou dávno pryč a dnes už se jedná jen o reklamní žumpu, plnou hoaxu, nenávisti a podněcování k němu. A pro spousty uživatelů jen prostor kde můžou všem ukázat jak silným narcismem ve skutečnosti trpí…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat