Google testuje „nic neříkající“ výsledky vyhledávání

Google testuje „nic neříkající“ výsledky vyhledávání
2019-01-17T17:45:20+02:00
• 17. 1. 2019
4

Blížící se evropská legislativa může změnit podobu internetu tak, jak ho známe. Konkrétně se mnohým nelíbí články 11 a 13, o kterých jsme nedávno informovali. Článek 13 zasáhne nejvíce Youtube, kde to může skončit absencí videí v rámci EU, jelikož sama společnost by nesla odpovědnost za porušení autorského práva. Článek 11 na druhou stranu postihne výsledky vyhledávání. Ostatně se mu říká daň za odkaz. Google by musel platit za odkazování například na články týkající se zpráv. Nadpis, obrázek i krátký úryvek článku by znamenalo, že by Google musel zaplatit danému médiu za zveřejňování.

Google testuje podobu, která se nebude líbit

Web Search Engine Land získal přístup k podobě výsledků vyhledávání, pakliže by došlo ke schválení článku 11 nové legislativy. Níže můžete vidět, jak by vypadaly výsledky. Ne, nejedná se o chybu. Google by zveřejnil jen informaci, že nějaký web něco zveřejnil. Jak se daný článek jmenuje nebo co obsahuje by nebylo vidět.

výsledky vyhledávání

Nelze tvrdit, že takto bude vypadat finální podoba, pokud by Google musel platit za plnohodnotné zveřejňování částí, jako je tomu nyní. Možná se Google snaží postrašit EU, jak může vypadat budoucnost, pokud schválí článek, od kterého si velké mediální domy slibují více peněz.

Google nechce platit za odkazy a možná to dopadne jako ve Španělsku, kde raději zrušil službu Zprávy. V tuto chvíli se spekuluje o několika variantách. Google může zobrazovat jen některá média, kterým bude platit. Zde by vyhrály největší mediální domy. Může také zrušit službu Zprávy pro celou Evropskou unii. Případně vytvoří dodatek služby a když budou weby souhlasit, že nechtějí poplatky (daň za zveřejnění), bude jejich obsah nabízet. Zde by právě dostala příležitost menší média, kterým nesejde na poplatku za zveřejnění obsahu ve vyhledávání.

Musíme si počkat, jak to vše dopadne a co vlastně udělá. Pokud se nakonec ukáže, že testovací verze bude tou hlavní, tak utrpí nejen uživatelé, ale také samotné mediální domy.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

„YouTube“ na svojom Twitteri zverejnil aj ako by vyzeral YouTube s 13kou.
https://twitter.com/YouTube/status/1086053352826228736?s=19

Richard Fabián

18. 1. 2019, 7:33

Já bych bral, kdyby to prošlo a Google, MS a všichni kdo nabízejí vyhledávání v rámci EU přestali prostě nabízet tyhle služby v EU….. Velké vydavatelské domy by přišly i o to co jim sype přísun zákazníků, kteří je našli přes vyhledávač…. Zmizel by obsah z YouTube a pod….. Lidi by se naštvali a poslali celé EU do ři*ě… Chytrý člověk použije VPN mimo EU a je to

Metak Osobni

17. 1. 2019, 18:07

Youtube neskonci jen prestane fungovat v evrope inteligentni lide zapnou VPN jako v cine a budou pokracovat dale.

Jelita co nadavaji na GEEKY ze sou idioti a vi hovno o svete se jednoho dne probudi a najdou prazdy internet. Pak zacnou masivne protestovat a cele tohle se zase zrusi.

Bohuzel proste nekdy musis prastit blbce po hlave realitou nez mu dojde ze to co ostatni lidi tvrdi uz roky realitou JE.

Přemysl Vaculík

VIP 17. 1. 2019, 18:09

Neříkám, že Youtube skončí, ale že to může dopadnout absencí videí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat