Rada EU schválila směrnici obsahující články 11 a 13 aktualizováno

Rada EU schválila směrnici obsahující články 11 a 13 [aktualizováno]
2019-04-15T14:30:09+02:00
• 15. 4. 2019
11

Aktualizováno 15. 4.

Mohli jsme doufat, že Rada EU nechválí kontroverzní články 11 a 13, ale jak se předpokládalo, nestalo se tak. Dnes došlo ke schválení nové směrnice zaměřující se na autorské právo. Konkrétně 19 zemí hlasovalo pro zavedení směrnice. Česká republika byla jednou z nich. Nyní 17. dubna dojde k podpisu a následně mají členské země dva roky na zavedení v rámci své legislativy.

Aktualizováno 26. 3.

Kromě dnešního představování nových smartphonů od společnosti Huawei jsme se dočkali výsledku hlasování EE ohledně sporných článků 11 a 13. Pokud jste doufali, že něco takového nemůže být schváleno, máme pro vás smutnou zprávu. EU dnes schválila směrnici ohledně autorského práva obsahující články 11 a 13, přičemž 348 hlasů bylo pro zavedení, 274 proti a 36 se zdrželo. Co se týče zástupců České republiky, tak zde je oficiální seznam a jak hlasovali:

  • Pro: Svoboda, Šojdrová
  • Zdrželi se: Niedermayer, Polčák, Charanzová,Dlabajová, Poche
  • Proti: Zahradil, Tošenovský, Payne, Zdechovský, Štětina, Pospíšil, Telička, Ježek, Sehnalová, Keller, Maštálka, Kohlíček, Konečná.

V tuto chvíli ještě není vše jednoznačné. Bude záležet ještě na jednom rozhodnutí, které se odehraje 9. dubna. Tehdy může Rada EU zamítnout konkrétní směrnici, ale jak uvádí Lupa.cz, je to nepravděpodobné.

Původní článek 25. 11.

Nová evropská legislativa o autorských právech v oblasti elektronické komunikace dělá vrásky na čele zástupcům mnoha společností. Kontroverzní jsou především dva články nové směrnice – Článek 11 a Článek 13. Díky předkládanému návrhu budou muset společnosti jako Google nebo třeba Facebook s největší pravděpodobností přehodnotit fungování některých služeb.

Návrh směrnice má především vylepšit pozici držitelů autorských práv na internetu. To není samo o sobě nic špatného. Zásadní změna nastává v tom, že podle nové legislativy by většinu odpovědnosti za porušení autorských práva měly nést jednotlivé weby, například Youtube, Facebook, Twitter. Právě tyto weby budou muset zaručit, aby se obsah chráněný autorskými právy nedostal na jejich stránky nelegálně.

Zároveň s přijetím této legislativy by mělo dojít k úpravě online služeb, které sdílí malé úryvky textu. Mezi takové služby patří například Zprávy Google. Viceprezident Google se v rozhovoru pro server The Guardian k situaci vyjádřil tak, že společnost zatím nemá v plánu službu v Evropě ukončit. Zároveň ale dodává, že konečné rozhodnutí bude záviset na tom, až daná legislativa skutečně vejde v platnost.

Ostatně Google není v této situaci poprvé. Například v roce 2014 došlo k vypnutí některých jeho služeb ve Španělsku, protože byl zaveden podobný autorský poplatek. Španělské zpravodajské weby pak s ohledem na vypnutí některých takových služeb zaznamenaly pokles návštěvnosti. A to rozhodně není v zájmu ani jedné ze stran.

Kritici versus podporovatelé

Kritici namítají, že nová evropská legislativa výraznou měrou může ovlivnit svobodný internet. Ostatně na stranu kritiků návrhu se postavil i spolutvůrce internetu, Tim Berners-Lee. Vyjádřil totiž obavu z toho, že podobná regulace způsobí omezení volného toku informací napříč celým internetem. Na straně odpůrců najdeme i další významné subjekty:

Ozývají se proto hlasy i z mnoha jiných stran. Svůj názor vyjadřují jednotlivci, organizace (například EDRi (European Digital Rights) nebo Internet Archive), společnosti (například  Reddit, Patreon, WordPress nebo Medium), zakladatelé a průkopníci internetu i zvláštní zpravodaj OSN pro podporu a ochranu práva na svobodu přesvědčení a projevu. Za své právo tvořit a vyjadřovat se bojují autoři z různých oblastí internetu, například Phil DeFrancoLeFloid nebo TO JUZ Jutro.“, zdroj: youtube.com/saveyourinternet

Poznámka redakce: Na stranu kritiků se staví i celá redakce Dotekomanie.cz. Současné podoby směrnic, dle našeho názoru, omezují nejen svobodu slova.

Návrh směrnice si získal nicméně i příznivce. V České republice je například velmi hlasitým podporovatelem návrhu Unie vydavatelů, která tvrdí, že směrnice vytvoří novou právní rovnováhu mezi dominantními službami na straně jedné a vydavateli obsahu na straně druhé.

Původní návrh se do Evropského parlamentu dostal již v roce 2016, české znění je k dispozici zde. Návrh byl na podzim schválen se všemi jeho připomínkami. Připomínky k návrhu nalezneme v českém znění zde. Znění obou kontroverzních článků se pokusíme shrnout níže.

Článek 11 – často označován jako daň z obsahu

Na Článek 11 navrhované směrnice se nahlíží často jako na tzv. „daň z obsahu“. Právě online služby jako Zprávy Google by se měly podle tohoto článku řídit.

Návrh včetně připomínek říká, že členské státy upraví své zákony tak, aby vydavatelé publikací mohli získat spravedlivé a přiměřené odměny za digitální užití svých tiskových publikací poskytovali služeb informační společnosti (např. Google Zprávy).

Právo na odměnu uplyne po 5 letech po zveřejnění tiskové publikace. Je rovněž důležité zmínit, že práva na odměny se nepoužijí se zpětnou účinností.

Ve druhém bodě návrhu se nicméně hovoří o tom, že obyčejné hypertextové odkazy doplněné o jednotlivá slova mohou být i nadále sdílena. To platí rovněž o sdílení článků k soukromému a nekomerčnímu využití.

Zároveň musí členské státy zajistit, aby autoři článků a publikací získali odpovídající podíl na dodatečných příjmech, které plynou vydavatelům tiskových publikací od poskytovatelů služeb informační společnosti za použití tiskové publikace.

Článek 13 – sdílení obsahu online bude obtížnější

Druhý kontroverzní článek se zabývá šířením obsahu online. Jak bylo uvedeno výše, tento článek přenáší více odpovědnosti na stranu poskytovatelů služeb (např. Facebook, Twitter, Youtube).

Poskytovatelé služeb musí uzavřít spravedlivé a přiměřené licenční dohody s držiteli práv. Tyto licenční dohody se vztahují ke sdílení online obsahu na stránkách poskytovatelů služeb. Zároveň, pokud držitel práva nechce uzavřít licenční dohodu, musí poskytovatelé služeb zajistit, aby nedocházelo k šíření obsahu chráněných autorskými právy.

Poskytovatelé služeb musí zavést účinné a rychlé mechanismy pro vyřizování stížností a zjednání nápravy, pokud by došlo k neoprávněnému odstranění jejich obsahu. Stížnosti, které směřují k problematice porušení autorských práv musí být zpracovány bez odkladů a podrobí se lidské kontrole.

Zároveň, vzhledem k platným zákonům o ochraně osobních údajů, nesmí během těchto procesů dojít k určení totožnosti jednotlivých uživatelů ani ke zpracování osobních údajů těchto uživatelů.

Členské státy a Komise budou ode dne, kdy návrh vejde v platnost, vést dialog mezi všemi zúčastněnými stranami tak, aby byly vydány obecné pokyny zajišťující fungování licenčních dohod pro spolupráci mezi poskytovateli služeb pro sdílení online obsahu a nositeli práv.

Co bude následovat?

Návrh směrnice byl schválen Evropským parlamentem. Nyní je tedy celý návrh směrnice odeslán k neformálním jednání mezi Evropskou komisí, Evropskou radou a Evropským parlamentem. Tyto tři organizace rozhodnou o konečném znění právního předpisu. Následně se návrh vrátí zpět do Evropského parlamentu k hlasování o konečném znění.

V okamžiku, kdy dojde ke schválení konečného znění návrhu, mají členské státy dva roky na to, aby přijaly zákony, které budou v souladu s přijatou směrnicí.

Je otázkou, jestli se vše stihne v plánovaných termínech, protože Evropská unie se musí vypořádat s Velkou Británií ohledně jednání o brexitu. Nezbývá než čekat, jestli bude konečný návrh schválen, či nikoliv.

Zdroje: epravo.cz, eur-lex.europa.eu, europarl.europa.eu, theverge.com, androidpolice.com, unievydavatelu.cz, twitter.com, twitter.com, lupa.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Tak že do dvou let už definitivně nemá už ani smysl používat internet? No skvělý už se nemůžu dočkat jak se vrátím zpět do dob kdy internet teprve začínal a nic tam pořádně nebylo. Vlastně teď už ani rychlí internet nemá smysl si pořizovat když na něm nebude co dělat.

Ota Navrátil

15. 4. 2019, 17:41

Jeden káže všem. Jeden všem vládne a do temnoty sváže.

Hlavně jít k volbám do EP a doufat že i ostatní státy už zvolí také někoho jiného

Václav Král

26. 11. 2018, 12:34

Soudruzi z EU vykazuji dusevni praseci chripku… U voleb mame moznost to zmenit. Staci chtit a neposilat tam stale tu stejnou levicovou socialististou verbez…

Richard Fabián

26. 3. 2019, 17:53

jestli se nemýlím, tak naší zástupci se zdrželi hlasování

Petr Figala

27. 3. 2019, 6:47

2 pro, 5 se zdrželo, 13 proti a 1 nepřítomen…

To není řešení se zdržet a nejde jen o tento zákon

pokud vim, tak prave tech 5 hlasu chybelo k vyrazeni bodu 11 a 13 z tohoto zakona… takze tem zm&@um z ano muzeme pekne podekovat…

Tohle bude největší prasárna co ve svém životě zažiju pokud se to prosadí a budu pomalu litovat toho že jsem mladý a zažívám horší diktát jak naši rodiče za komunismu.

Václav Mynařík

15. 4. 2019, 14:44

Tak si příteli zvykej. Co jste si zvolili to máte.

No rozhodně jsem nevolil něco co co mi zakáže a omezí používat internet.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat