Huawei P20 – kombinace precizního designu, výkonu a špičkového fotoaparátu recenze

Huawei P20 – kombinace precizního designu, výkonu a špičkového fotoaparátu [recenze]
2018-05-30T18:59:05+02:00
• 30. 5. 2018
1

Před nedávnem jsme pro vás testovali smartphone Huawei P20 Pro, nyní se vrhneme na levnější klasickou variantu P20.

Balení – nic neobvyklého, prostě klasika

Telefon nám do redakce dorazil v celkem objemné bílé krabičce s logem Huawei. Po otevření krabičky se rovnou objeví mobilní telefon, který na první pohled zaujme vzhledem. Po vyndání telefonu z krabičky se dostáváme k příslušenství, respektive k datovému kabelu s konektorem USB typu C, adaptérům, sluchátkům a redukci USB typu C na 3,5 mm jack. Samozřejmě nechybí ani sponka pro otevření šuplíku na SIM kartu.

Celkově balení obsahuje vše potřebné a výrobce ode mě dostává pochvalu za redukci na jack, jelikož ne každý chce využívat přibalená sluchátka.

Design a konstrukce – je to iPhone, nebo Huawei?

Výřez v displeji tu byl sice již před představením iPhonu X, ale do té doby o výřez v displeji žádný výrobce ani nezavadil. Po podzimním představení iPhonu X se však roztrhl pytel s telefony napodobující design právě zmiňovaného modelu od Applu. Abych nebyl příliš kritický, tak to není úplná kopie jako jiní čínští výrobci.

Čelní strana telefonu disponuje displejem 5,8″ s již zmiňovaným výřezem v horní části. Uvnitř výřezu se nachází selfie kamerka, která slouží i pro kvalitní rozpoznávání obličeje při odemčení zařízení, velmi viditelný reproduktor a potřebné senzory pro regulaci jasu.

Ve spodní části se nachází úzká brada telefonu, která disponuje čtečkou otisků prstů, která je, jak už u společnosti Huawei bývá zvykem, velmi rychlá a přesná. Pro mě již nebyla hlavním způsobem odemčení telefonu, jelikož rozpoznávání obličeje je velmi rychlé a přesné, ani jsem kolikrát nestihl dát prst na čtečku otisků prstů. Na bradě telefonu se však nenachází dotyková tlačítka, což je dle mého názoru škoda, jelikož místo na ně určitě je, softwarová tlačítka akorát ubírají prostor na zobrazovací ploše.

Po otočení na zadní stranu se dostáváme na skleněná záda, která jsou určitě poutavá, jen zde narazíte na neduh, a to že budete zadní stranu stále otírat, jelikož se na skle udržují šmouhy a otisky od rukou. Další velmi podobnou konstrukční stavbou jsou hlavní fotoaparáty, které jsou stejně jako u iPhonu X, stavěny vertikálně a jsou vystouplé. Právě díky vystouplým fotoaparátům se telefon na rovné ploše lehce viklá.

Celkově je telefon po designové stránce zajímavý, ale využívá spoustu konstrukčních a designových prvků právě zmiňovaného modelu od Applu. Pokud bych však neměl koukat na podobnosti mezi jinými značkami, tak se mi design velice libí. Po stránce konstrukce je telefon také v pořádku, jelikož nikde nic nevrže, a rozmístění tlačítek je také intuitivní.

Hardware – co dodat, výkon prostě na jedničku

Po hardwarové stránce je telefon vybaven výkonnými komponentami, v čele s osmijádrovým procesorem Hisilicon Kirin 970. Tento procesor je rozdělen do dvou clusterů, a to Cortex-A73 s taktem 2,4 GHz a Cortex-A53 s taktem 1,8 GHz. Pro grafické účely dále procesoru dopomáhá grafický čip Mali-G72 MP12. Celou tuto se sestavu poté doplňuje operační paměť o velikosti 4 GB. Když jsem tuto sestavu podrobil benchmark testu od AnTuTu, tak P20 získala hodnocení 206 408 bodů.

 

Výsledek v benchmarku je celkem zajímavý, vzhledem k ceně zařízení se nejedná o vůbec špatný výsledek. Hodnocení telefonu skrze benchmark odpovídá i samotnému reálnému výkonu zařízení. Po celou dobu testování jsem nesetkal se žádnou situací, že by byl výkon nedostačující. Celý systém i aplikace běžely svižně a nedocházelo k pádům aplikací.

Jednou z věcí, kterou musím vytknout – je závislá právě na výkonu, telefon se přehřívá na zadní straně. Teplota se sice rozprostře na celá záda telefonu, ale v určitých místech se jedná až o nesnesitelné teplo. Loňský model měl právě odvod tepla, dle mého názoru, lépe vyřešený. Jinak mě celá konfigurace zařízení opět mile překvapila, jelikož výkon byl opět na jedničku. Nalijme si čistého vína, v dnešní době je již většina telefonů po stránce výkonu dostačující a výrobci se spíše předvádějí, kdo vymáčkne z telefonu více, ale ve skutečnosti takový výkon už u mobilních telefonů ani není potřeba.

Specifikace testovaného modelu Huawei P20:

  • Procesor: osmijádrový, HiSilicon Kirin 970, 64bit
  • Grafický čip: Mali-G72 MP12
  • RAM: 4 GB
  • Úložiště: 128 GB
  • Displej: 5,8″ IPS LCD displej s rozlišením 2 240 x 1 080 (429 ppi)
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: duální 20 (f/1.6)+ 12 MPix (f/1.8)
    • Přední: 24 Mpix, f/2.0
  • Rozměry: 149,1 x 70,8 x 7,7 mm
  • Váha: 165 gramů
  • Baterie: 3 400 mAh
  • Operační systém: Android 8.1(Oreo) s nástavbou Emui 8.1
  • Konektivita: USB typu C, wifi 802.11 a/b/g/n/ac , LTE, NFC, Bluetooth 4.2, GPS, Glonass
  • čtečka otisků prstů, DualSIM, QuickCharge

Software – standardní svižný EMUI

Po softwarové stránce je telefon vybaven Androidem ve verzi 8.1 (Oreo), ale jak už u společnosti Huawei bývá zvykem, běží zde nástavba Emui ve verzi 8.1. Nástavba Emui rozšiřuje Android o pár funkcí, ale především mění razantně vzhled celého operačního systému. Systém typicky v základním nastavení přichází o menu, které však lze v nastavení zapnout.

K samotné úpravě dochází i u ikon aplikací, jelikož dochází k typickému zaoblení. Tyto designové prvky však můžete změnit v nastavení motivů, jelikož si můžete telefon přizpůsobit buď podle sebe, nebo dle přednastavených šablon. Za dobu působení této nástavby na trhu již přibylo nepřeberné množství, takže pokud vám design nástavby nevyhovuje, můžete jej jednoduše změnit.

Podívejme se však na nastavení, které je zase trošičku jinak rozloženo než v čistém Androidu. To nejdůležitější nastavení, jako je zabezpečení, naleznete hned v samotných odrážkách, ale pokud se chcete dostat hlouběji v nastavení, tak zde už mám menší výtku, jelikož se mě osobně zdá nepřehledné a zmatečně rozdělené. Pokud jsem se snažil něco v nastavení najít, tak mi to chvilku zabralo.

Obrovskou pochvalu zase dostává aplikace s názvem správa zařízení. Tato aplikace je již v nástavbě dlouho, ale musí se jí nechat, že opravdu upozorňuje na relevantní skutečnosti, co se týče například spotřeby energie nebo zatížení zařízení. Pokud jsem se odhodlal aplikaci více poslouchat, tak jsem se opravdu dostal z výdrže na baterii na lepší výsledek. Celkově nástavba je dle mého názoru už odladěna celkem do maxima, jelikož každý rok mám problém najít nějaký neduh a musím přiznat, že už jich moc není.

Celkově hodnotím systém jako bezproblémový a svižný. Na drobné podobnosti s iOS jsme si již asi všichni zvykli, ale ono to občas není na škodu. Ačkoli lidi často nadávají na nástavby, tak já nemohu Emui nic moc vytknout a některé funkce jsou velmi užitečné.

Displej – je v dnešní době FullHD dost?

Telefon je osazen IPS displejem o velikosti 5,8″ s rozlišením 2240 x 1080 pixelů, což generuje výslednou jemnost obrazu 429 ppi. Jak již z rozlišení vyplývá, jedná se o poměr stran 18:9 (2:1), není to však zcela přesné, pokud bychom chtěli být důslední, jedná se o poměr 18,7:9. Celkově displej zaujímá 80,4 % z přední strany, což je celkem dost. Kazí to jen větší brada telefonu, která je osazena čtečkou otisků prstů.

Co se týče pozorovacích úhlů, tak ty jsou skvělé, nedochází ke zkreslení barev téměř nikdy a displej je čitelný za jakýchkoli podmínek. To, že je displej čitelný i za přímého slunečního svitu, zajišťují především velmi rychlé senzory okolního osvětlení, které upraví jas velmi rychle. Takže pokud například vyjdete z budovy, tak nezaznamenáte žádný problém, jelikož se displej ihned adaptuje. Pravě rychlá adaptace pomáhá i při odemykání telefonu obličejem. Protože když se nacházíte v prostředí se špatným osvětlením, telefon si na vás přisvítí displejem. Takže můžete telefon odemknout obličejem i za úplné tmy.

Otázkou však zůstává, zda je FullHD rozlišení v dnešní době dostačující. Chápu výrobce, že se snaží uspořit energii, ale telefon nabízí natáčení videa ve 4K, ale samotného zážitku z takového rozlišení si neužijete, jelikož telefon jej neumí zobrazit. Myslím si, že by měl Huawei zapřemýšlet nad vyšším rozlišením. Jinak celkově hodnotím displej jako kvalitní, jemnost obrazu pro běžného uživatele dostačuje, pozorovací úhly a adaptace jasu jsou vynikající.

Fotoaparát – šampion mezi telefony

Fotoaparát je v dnešní době nejprobíranější téma u mobilních telefonů, především pak u top modelů. Každý, kdo chce kvalitní fotoaparát v telefonu, tak se často obrací na Samsung nebo na Google Pixel 2. Ale letos Huawei opravdu překvapil, jelikož snímky z telefonu jsou opravdu excelentní.

Hlavní fotoaparáty

P20 je osazen na zadní straně opět dvěma fotoaparáty. Hlavní kamera disponuje rozlišením 12 Mpix a světelností f/1.8, velikost pixelů je 1,55µm a jedná se o klasický RGB senzor. Druhá kamera je monochromatická a disponuje rozlišením 20 Mpix se světelností f/1.6. Pravě díky dvěma senzorům dochází k lepšímu ostření a podání barev.

Fotografie pořízené za dobrého světla jsou prostě dokonalé, jedná se o věrohodné podání barev, kvalitní a rychlé ostření a v případě zoomování nemá fotoaparát téměř žádný problém, jelikož využívá kvalitní stabilizaci, takže obraz není rozostřený, ani když se vám klepou ruce. Pokud se zhorší světelné podmínky, tak již řada telefonů začne mít problém s větším obsahem šumu a nedokonalým barevným podáním. Co se týče P20, tak zde jsem nepřestal vycházet z údivu, snímky byly ostré, bez šumu a s vynikajícím barevným podáním.

Další předností je umělá inteligence, která pracuje s nastavením fotoaparátu v automatickém režimu. Díky vzorkování a rozpoznání scény se velmi dobře nastavuje expozice, čas i ISO. Právě díky tomu jsou fotky velmi kvalitní, jelikož UI pro jednotlivé kompozice upraví nastavení, takže portrétové fotky jsou jemné a v pozadí rozostřené. V případě focení objektů se nastavují scény jako západ slunce, voda, nebe rostliny. Pokud by vám samozřejmě toto automatické nastavení nevyhovovalo, dá se vše vypnout a nastavit ručně, ale to vám v tomto případě nedoporučuji, jelikož automat je dokonalý.

Mezi další funkce samozřejmě patří slow-motion záběry nebo naopak časosběrný režim či panorama. V případě natáčení videa na mobilní telefon přivítáte určitě stabilizaci obrazu, takže i akční záběry z ruky jsou velmi povedené.

 

Přední kamera

Abychom však nebyli jen u zadní kamery, tak přední fotoaparát disponuje rozlišením 24 MPix se světelností f/2.0. Což také není vůbec špatné a selfie jsou velmi kvalitní. Jen si Huawei neodpustil automatické zapnutí filtrů pro zkrášlení, což já osobně přímo nesnáším, jelikož fotky vypadají uměle. Ale vše jde v nastavení vypnout. Co se celkově týče aplikace fotoaparátu, tak je velmi přehledná, intuitivní a veškeré informace, jako automaticky vybranou scénu vám zobrazuje na displeji.

Celkově hodnotím fotoaparát jako excelentní a velmi mě překvapil. V takovémto hodnocení však nejsem sám, jelikož nezávislý portál DxOMark hodnotil model P20 celkem 102 body, což je třetí příčka v žebříčku. Nad tímto model je již jen HTC U12+ a P20 Pro.

Ukázka videa natočeného na P20 bez použití stabilizátoru

Výdrž – co dodat prostě klasika

Výdrž telefonu je stále probírané téma a je to noční můra mnoha firem, jelikož výkon zařízení exponenciálně roste, ale s tím se dostáváme k limitům baterií telefonů. Mnoho výrobců tento problém řeší extrémně velkou baterií, ale to dle mě není správné řešení, jelikož pak telefon váží více než cihla. Naopak lepší možností je odladění systému a podpora rychlého nabíjení. Právě tyto aspekty nemohou u top modelu chybět.

Huawei P20 je vybaven baterií o kapacitě 3 400 mAh právě s podporou rychlého nabíjení. Pravě P20 se musí rychlé nabíjení nechat, jelikož opravdu telefon nabijete do plna za hodinu a kus. Nabíjení však není to nejpodstatnější, jde především o výdrž. Pokud jsem používal telefon intenzivně, tak jsem se dostal na výdrž den a kousek, což v případě častého kontrolování telefonu, focení a testování není špatný výsledek. Dokonce pokud jsem telefon kontroloval jen občasně a používal jsem ho spíše jako normální člověk, uměl jsem se dostat i na 3 dny provozu.

Celkově bych hodnotil baterii telefonu jako kvalitní, ale již mě nemá co překvapit, jelikož technologie baterii jsou aktuálně na stejné úrovni, zlepšuje se pouze odladění systémů a rychlé nabíjení, jak jsem hodnotil již v nadpisu kapitoly, jedná se prostě o klasiku.

Zhodnocení Huawei P20

Tak jsme se dostali k závěru recenze nové vlajkové lodi společnosti Huawei, respektive modelu P20. Po designové stránce musím společnost jako vždy pochválit, jelikož se jedná o velmi povedený design, který na první pohled vzbuzuje pocit kvality, jen škoda té podobnosti s iPhonem X. Co se týče vnitřního vybavení telefonu, tak výkon je zcela dostačující o čemž vypovídá i výsledek benchmarku od AnTuTu. S výkonem jde ruku v ruce software, který je odladěný a díky kombinaci s výkonem nedochází k pádům aplikací ani k zasekávání. Celkově po stránce výkonu je telefon na velmi dobré úrovni a řadí se mezi top 10.

Velkým lákadlem je však fotoaparát s certifikací od společnosti Leica. Nejde však jen o certifikát, fotografie jsou excelentní za všech podmínek a díky umělé inteligenci je fotoaparát i jednoduše ovladatelný, jelikož vše zvládne automatický režim. Tomu také odpovídá třetí příčka na DxOMarku s počtem 102 bodů, díky čemuž se telefon řadí i před Samsung Galaxy S9 nebo Google Pixel 2. Po stránce displeje je vše jak má být, pozorovací úhly a adaptace jasu jsou více než dobré, jen bych zvolil již větší rozlišení, vzhledem k možnostem fotoaparátu.

Výdrž telefonu nijak nepřekvapila, ale ani nezklamala. Dochází zde jen k vylepšení úspory energie a zrychlení nabíjení. Model P20 celkově hodnotím jako velmi povedený telefon, který si najde cestu k zákazníkům, vzhledem k možnostem a ceně zařízení. Doporučil bych jej především lidem, co si potrpí na design a na kvalitní fotografie. Samozřejmě takovéto specifikace si nemůže dovolit telefon nižší cenové kategorie, takže pokud máte zájem, musíte si připravit minimálně 13 tisíc korun.

HEUREKAHuawei P20 4GB/128GB Dual SIM na Heureka.czHuawei P20 4GB/128GB Dual...Cena od 9 812 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Klady:

  • kvalitní konstrukce
  • přibalená redukce na 3,5 mm jack
  • excelentní automatický režim fotoaparátu
  • velmi dobrá stabilizace videa
  • odladěná nástavba Emui 8.1

Zápory:

  • nápadná podobnost s iPhonem X
  • pouze FullHD displej

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Janek Fanek

17. 6. 2018, 15:16

Velice objektivně napsaná recenze, jen jedná věc sporná – rozlišení display. Ani TOP modely ostatních výrobců až na výjimky nemají 4k rozlišení, proč tomu tak je, toť otázka. Pokoušel jsem zhodnotit rozdíl u full HD a 2k, ale na tak malém display je rozdíl nepatrný. Zkusil jsem í tablet 2k a opět téměř stejné. Pouze pokud jsem použil HDR na display s podporou, pak rozdíl byl znatelný. Nároky 4k na baterii a výdrž smartfonu jsou asi rozhodující pro použití rozlišení displaye í když bych přivítal možnost škálovani displaye.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat