Samsung Galaxy Note 9 – vyladěno k dokonalosti? recenze

Samsung Galaxy Note 9 – vyladěno k dokonalosti? [recenze]
2018-08-19T11:33:33+02:00
• 19. 8. 2018
18

Na začátku měsíce Samsung představil nového zástupce rodiny Galaxy Note. Letošní model toho na první pohled nepřináší mnoho nového. Design zůstal prakticky nezměněn, přesto zde nalezneme důležitá vylepšení jako inovovaný S Pen nebo větší baterii. Jaký tedy je nový Note 9? Na to se pojďme podívat v dnešní recenzi.

Konstrukce

Základní designové linie zůstaly v podstatě stejné již od modelu Galaxy S8. Velký roztáhlý zobrazovací panel pod názvem Infinity displej, který se roztahuje až na boky celého zařízení. Naopak typický horní a spodní rámeček bez jakéhokoliv výřezu.

Pro mnoho lidí je jeho absence velkým plusem a já Samsung za jeho absenci také pochválím. Jsem rád, že všichni nekopírují notch po vzoru iPhonu. Přesto design nového modelu Note 9 je již vcelku okoukaný a ničím příliš nezaujme. Výrobce sází na osvědčenou klasiku. Proto se těším, s čím přijde u modelu Galaxy S10.

Ale zpět k dnes recenzovanému modelu. Asi největší změnou je přesunutí čtečky otisků prstů na zadní straně pod fotoaparát. To je mnohem lepší umístění, na které lze prstem bez problému dosáhnout. Navíc si ani omylem nezašpiníte krycí sklo fotoaparátu.

Na odemykání může posloužit i senzor duhovky v kombinaci s rozpoznáním obličeje. Tato funkce se jmenuje inteligentní sken a viděli jsme ji už u S9. V praxi především na přímém slunci nebo v protisvětlu sken tak spolehlivý není a na tyto situace se čtečka otisků prstů na zádech vskutku hodí.

Telefon na mě působí mnohem serióznějším a pracovnějším dojmem oproti S9, což je pravděpodobně i cíl Samsungu. Ostřejší linie a menší zaoblení se mi velmi zamlouvají. Možná za to může také fakt, že při srovnání designu s předchůdcem a řadou Galaxy S, používá Note 9 matný hliník a nikoli lesklý.

Na recenzi k nám dorazila velmi líbivá modrá varianta, která nabízí žlutý S Pen a vypadá to opravdu moc dobře. V prodeji bude ještě klasická černá verze. Vloni se Note 8 v modré barvě do Česka nedostal, za to letos nemáme zlatou. Konstrukci jako takové není co vytknout, vše velmi dobře lícuje. Jelikož je ale použité sklo na obou stranách, je třeba dávat pozor na škrábance.

Konečně stereo reproduktory

Vzpomínám si, jak jsem vloni kritizoval absenci stereo reproduktorů. Letos u devítky je již naštěstí máme a je to opravdu znát. Note 9 totiž přímo vybízí ke konzumaci videí na svém velkém displeji a se zvukem jdoucí z obou stran je zážitek mnohem lepší. Zvukový výstup je čistý a hlasitý.

Když už hovoříme o zvuku, na spodku zařízení se stále nachází 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Toho si velmi cením, může se jistě hodit a mnozí na něj nedají dopustit. Já ho ale během testování ani jednou nepoužil, jelikož jsem si již naprosto zvykl na komfort bezdrátových sluchátek.

Displej

Zobrazovací panel se zvětšil pouze o 0,1 palce na úhlopříčku 6,4 palce. Při přímém porovnání s předchůdcem si lze povšimnout, že spodní rámeček je o něco menší (asi o dva milimetry). Je škoda, že výrobce tento spodek úplně neodstranil, nebo ještě více nezmenšil. Ale aspoň je tak telefon víceméně symetrický.

Displej je tedy jak jinak než Super AMOLED s rozlišením QHD+, tedy 2960×1440 pixelů. Z výroby je rozlišení, ve kterém se systém vykresluje, nastaveno na FullHD+. Není problém si vynutit plné rozlišení, rozdíl ale skoro nepoznáte. Viditelnost na slunci je vynikající a řekl bych, že absolutně nejlepší, jakou jsem kdy u telefonu viděl. Pozorovacím úhlům též není co vytknout. Barvy jsou trochu živější, jejich zobrazení lze však v nastavení upravit.

Jako samozřejmost lze považovat i certifikaci IP68, tedy především odolnost vůči ponoření do vody na 30 minut do hloubky 1,5 metru. Voděodolný je i stylus S Pen.

S Pen

Stylus v těle telefonu byl vždycky hlavní předností této řady a jedná se v podstatě o jediného zástupce na trhu s ním. S Pen, jak se tento stylus jmenuje, se naučil několika nových funkcí. V základu je schopný fungovat jako klasický stylus citlivý na 4096 úrovní tlaku. Na jeho těle je jedno tlačítko, které v blízkosti displeje vyvolá nabídku funkcí tohoto stylusu. Pokud se však vzdálíte, využijete integrovaný Bluetooth Low Energy.

Můžete na dálku jedním stiskem vyfotit fotografii ve fotoaparátu nebo dvojstiskem přepnout na přední kameru. Nastavit lze ještě spuštění nahrávání videa třeba na dvojstisk. V galerii můžete posouvat snímky, na YouTube přepínat videa, v Chromu jít zpět/vpřed a při prezentování posouvat snímky. Možností zatím není tolik, většina aplikací třetích stran nemají podporu S Pen zatím integrovanou a je otázkou, zda se tak někdy stane.

Jistou zajímavostí je, že stylus nemá klasickou baterii ale kondenzátor. Ten se v těle Note 9 nabije asi za 40 sekund a pak vydrží fungovat asi 30 minut nebo 200 kliknutí. Schválně jsem nechal stylus vybít, a i přesto stále funguje jako stylus. Přijdete jen o možnost dálkového ovládání.

V praxi jsem novou funkci zase tolik nepoužíval, chce to trochu zvyku. Mnoho fotek na dálku jsem za testování nevyfotil. Dokáži si ale představit skvělé využití třeba po připojení k televizi, když chcete koukat na videa nebo ukázat rodině fotky. S Pen a jeho chytré funkce totiž fungují i při zrcadlení obrazovky a také v rozhraní Samsung DeX.

Hardware

Uvnitř tepe ten nejlepší procesor, který je v současnosti k dispozici. Řada Note má ale vždy stejně jako třeba Pixely od Googlu nevýhodu v tom, že přichází na podzim. To znamená, že již za necelý půl rok přijde nová generace mobilních procesorů.

Hnacím motorem je 10nm procesor Exynos 9810 s osmi jádry. Operační paměť pak dostala do vínku 6 GB v případě 128GB úložiště a 8 GB v případě 512GB verze. Musím uznat, že i 6 GB je dnes dostačující a při běžném používání mi v paměti zůstala na pozadí většina aplikací.

Úložiště lze navíc rozšířit paměťovými karty microSD, což skoro není ani v dnešní době cloudu a streamovacích služeb nutné. 128 GB bude většině uživatelům stačit a jsem rád, že výrobce tuto základní velikost oproti loňskému modelu zdvojnásobil. Přesto pokud vyžadujete opravdu velký prostor, v kombinaci s 512GB microSD kartou se můžeme dostat celkem až na 1 TB.

Baterie

Baterie nabízí úctyhodných 4000 mAh, což je oproti předchůdci nárůst o 700 mAh. Přitom zajímavé je, že nový Note váží jen o 6 gramů více. Baterie přitom bývá jedna z nejtěžších částí telefonu. V praxi je výdrž baterie opravdu velmi dobrá, vždy i při plném nasazení jsem se dočkal večera. Na dva dny to ale úplně není, úmyslně jsem telefon večer nenabíjel a většinou v půlce druhého dne se již hlásil o nabití. Při méně náročném nasazení si ale dva dny dokáži představit.

Co se týče přehrávání videa z YouTube, tak pokud jsem měl nastavený poloviční jas, tak za 1 hodinu mi ubylo přesně 10 procent. Na snímcích obrazovek níže můžete vidět i dobu zobrazení displeje, přičemž upozorňuji, že na třetím snímku byl telefon používán výhradně na slunci s maximálním jasem.

Doba nabití trvá na 80 procent něco málo přes hodinu. Na plnou kapacitu se dostanete zhruba za 100 minut. Výrobce používá stále Quick Charge 2.0, což je trochu škoda když tu máme již čtvrtou verzi této technologie.

Nabíjení

Vybíjení

  

Samsung DeX

Stejně jako již u S8 je k dispozici rozhraní Samsung DeX, které vám zjednodušeně řečeno udělá po připojení k monitoru z mobilu počítač s vlastním prostředním od Samsungu. Letos u Note 9 poprvé není třeba speciální krabička (dock) a vystačíte si jen s obyčejným kabelem z USB-C na HDMI.

Sám jsem vyzkoušel hned dva, jednu obyčejnou redukci a pak také dock adaptér určený pro MacBook Pro s USB-C a monitor vždy fungoval bez problému. Po propojení máte na výběr, zda chcete jen zrcadlit obrazovku, nebo spustit Samsung DeX. Novinkou pak je, že i při aktivním prostředí DeX můžete na telefonu dělat cokoliv. Anebo můžete displej mobilu využít jako touchpad, když nemáte po ruce myš.

 

Samotné prostředí se však příliš nezměnilo a stále zde nespustíte všechny aplikace, co máte v telefonu. Původně dockovací stanice k DeXu sloužila také k chlazení zařízení. Note 9 má inovované chlazení a opravdu musím říct, že se ani moc nezahřívá. Při delším hraním Fortnite je sice trochu zahřátý, ale nikdy mi to nebylo nepříjemné.

 

Software

Operačním systémem je Android ve verzi 8.1 Oreo. Finální verze Android 9 Pie vyšla teprve po představení a tak s ní lze počítat až za delší dobu, výrobce s aktualizacemi není zrovna nejrychlejší. Samotné prostředí je jinak úplně stejné jako na Galaxy S9 a vlastně téměř stejné jako u Note 8.

  

Trochu mě mrzí, že se v telefonu nachází mnoho aplikací na stejnou věc. Máme zde třeba dva internetové prohlížeče – Samsung Internet a Google Chrome. Nebo dvě galerie, dva emailové klienty a tak dále. Překvapila mě také integrovaná VPN od McAfee přímo do systému, kdy mě telefon upozornil, že jsem na nezabezpečené WiFi. Kdyby byla VPN zadarmo tak super, jenže zdarma máte pouze 200 MB a pak musíte platit.

  

Optimalizace je však výborná a systém reaguje na vše velmi rychle. Jak jsem již zmiňoval, díky velké RAM si telefon také udrží v paměti velké množství aplikací. Samotnou kapitolou je pak Bixby, která je sice mnohem lepší, ale svoje tlačítko si podle mě stále nezaslouží. Umí sice už anglicky, ale když se jí zeptáte na počasí, řekne vám ve Fahrenheitech místo Celsii.

Fotoaparát

Duální fotoaparát nabízí 12 MPx a hlavní snímač pak duální clonu s hodnotou f/1,5 nebo f/2,4. Jedná se o naprosto stejnou technologii jako u „es-devítky“. Změny se udály především v oblasti softwaru. Užitečnou funkcí je, že vám telefon poví, pokud vyfotíte rozmazaný snímek a nebo někdo na fotce mrká. Novinkou je inteligentní rozpoznání scén. Note vám vždy napíše, o jakou se jedná scénu a podle toho přizpůsobí nastavení.

Detekce scén funguje spolehlivě. Přizpůsobení je ale velmi malé, rozdíl mezi fotkou s touto detekcí a bez ní je zanedbatelný. A to je vlastně docela dobrá zpráva, třeba nebe je totiž stále přirozeně modré a není to jakou u Huawei P20 s jeho umělou inteligencí.

Výsledná kvalita je výborná a to i díky častému používání HDR. Jedinou malou výtku, kterou k fotkám ze Samsungů obecně mám, je jejich přeostřenost při bližším zkoumání.

Fotky níže jsou výběrem, kde naleznete snímky jak z hlavního snímače, tak ze sekundárního dvojnásobného zoomu. Noční fotografie jsou vždy z hlavního snímače, Note 9 ho totiž používá i při dvojnásobném přiblížení (digitální zoom).

 

 

 

 

Noční snímky

 

 

Více testovacích snímků včetně videí naleznete zde v galerii

Nahrávání videa může nově probíhat dokonce v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Při přepnutí do tohoto maximálního rozlišení budete upozorněni na absenci stabilizace. Přesto se mi zdálo, že určitá stabilizace aktivní je, ačkoliv nebyla tak dobrá jako v nižších rozlišeních. Nahrávat můžete také superzpomalená videa buď v automatickém režimu při 960 fps po dobu 0,2 sekundy a nebo manuálně při 480 fps po dobu 0,4 sekundy.

Nahrávání probíhá pouze v rozlišení 720p. To ještě nezní tak špatně, avšak při přehrávání těchto videí na velké obrazovce je kvalita nevalná. Jakmile nemáte dostatek světla, kvalita jde ještě níže a na videích se objevuje šum.

Zhodnocení Galaxy Note 9

Samsung Galaxy Note 9 nepřináší žádné zásadní změny. Je to v podstatě loňský Note 8 dovedený do dokonalosti. Samsung přidal stereo reproduktory, přemístil čtečku otisků, zvětšil baterii a příjemnou třešničkou na dortu je dálkové ovládání pomocí S Penu.

Design novinky asi nikoho příliš nezaujme, jedná se o prověřenou klasiku. Za celou dobu testování byla radost nový Note používat. Velmi mě těšila výdrž baterie, skvělá viditelnost displeje na slunci nebo odladěný systém. Oceňuji také možnost používat DeX bez docku. Jedná se zkrátka o telefon, na který se můžete spolehnout.

Menší výtku mám k mnoha předinstalovaným aplikacím a zbytečným duplikacím. Stále se také nemůžu zbavit pocitu, že tlačítko Bixby je opravdu zbytečné. Pro mnoho lidí může být devítka moc velká, na ovládání jednou rukou můžete zapomenout. Určitým záporem je do jisté míry i vysoká cena, která začíná na 26 tisících.

Pokud se totiž podíváme do nabídky Samsungu, můžete ušetřit skoro 7 tisíc a koupit si Galaxy S9 Plus. Nedostanete sice stylus a tak velkou baterii, displej je ale jen o 0,2 palce menší. A tím rozdíly v podstatě končí. Přesto pokud vám na penězích tolik nezáleží, Note 9 bude spolehlivý parťák.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

David Pospíšil

22. 8. 2018, 14:56

Vloni – to snad neeeee…….

Miroslav Růžička

VIP 22. 8. 2018, 20:37

Přesně nevím, co tím máte na mysli, pravopis je správný: https://www.pravopisne.cz/2017/07/loni-x-vloni/

Mezitím dorazila aktualizace a ta mimochodem zvyšuje délku „spomaleného videa“ na 2x tolik.
Jina za mě je Note 9 velmi dobrý stroj, a stojí za to přejít na něj. Už jen vylepšený fotoaparát, který pozná „špinavou“ čočku, nebo že někdo mrkl na fotce, se mi neskutečně líbí. A k ceně –je levnější, než loni byl Note 8.

Miroslav Růžička

VIP 21. 8. 2018, 23:58

Ohledně zpomaleného videa to není pravda, jistý konkurenční web bohužel mylně informoval. Nezvyšuje se délka zpomaleného videa ani po aktualizaci. DRAM ve fotoaparátu je stejně velká jako u S9, bavil jsem se o tom přímo se zástupcem Samsungu. Aktualizace pouze přinesla možnost přepínat v manuálním režimu mezi 960 fps a 480 fps. Při 480 fps samozřejmě můžete nahrávat dvakrát delší dobu.
A to máte pravdu, startovní cena Note 9 je nižší než vloni, to jsem si ani neuvědomil :)

Vylepseni prd prdu , cen premrstena. Po tydnu , kdy si tohle koupi hned fanousci tamtungu , spadnou prodeje neskutecne dolu. Pak nastane doba cashbacku a ruznych slev. At se proda aspon neco. Jak to ted byva u S8 a S9. Taktez vylepseni mezi eSkama male a proto banda nema duvod prechazet. To bude i u Note 9 vs 8.

Martin Bernátek

20. 8. 2018, 12:35

hodně přemýšlím ,že bych to vyměnil za ip 8 + , ale narušil bych si eko systém od apple

Ján Valkovič

19. 8. 2018, 20:36

To nízke skóre v geekbench single core teste je dôsledkom problémov, ktoré mala S9 s 9810 po uvedení?

Miroslav Růžička

VIP 19. 8. 2018, 21:42

Provedl jsem test pro jistotu znovu a dosáhl jsem skóre 3742 single core, což je zvláštní, jelikož před týdnem jsem test dělal vícekrát a i po hraní Fortnite a vždy byl kolem 2000. Těžko říct, čím je to způsobeno…

Ján Valkovič

20. 8. 2018, 1:55

3742 je normálny výsledok, predpokladám, že výsledky okolo 2000 budú kvôli výdrži
https://m.androidcentral.com/samsungs-galaxy-s9-battery-problems-explained

K dokonalosti bez Qualcommu 845?!

Miroslav Růžička

VIP 19. 8. 2018, 16:39

Snapdragon 845 má sice v některých benchmarcích nepatrně lepší skóre, v praxi je ale rozdíl minimální, jak můžete vidět třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=khFMwIbMO3o

Nejde jen o benchmark na síle Core. Jde o další podstatě věci jako je stabilita LTE a výdrž na baterii. Také QC 4. Nevím proč Samsung zapleveluje EU Exynosem? 3.5mm jack je fajn. Nebaví mě tahat stále redukci jako u Mate 10Pro.

Janek Fanek

19. 8. 2018, 14:09

Celkem zdařilá recenze ale jedné věci nerozumim, co znamená „přeostřenost při bližším zkoumání“ je to přepal nebo něco jiného? Většinou se hovoří o chybném zaostření/rozmazání/, o tomto se jiné technické portály nezmiňuji a taky fotografický slovník tento pojem nemá a nebo jsem jej nenašel. Na note8 jsem nic takového nezpozoroval, pouze zvýšená saturace a naopak špatné zaostření v interiéru a špatných světelných podmínkách.
Diskutabilní je rovněž jack 3,5 a použití sluchátek, po zkušenostech jsem přesvědčen, že kvalita bluetooth je o řád nižší a cena vysoká.
S PEN používám řadu let i na tabletu, je to však styl jak zařízení využít, proto kupuji řadu note a né něco jiného. Proto vítám vylepšení stylusu o další funkce.

Miroslav Růžička

VIP 19. 8. 2018, 14:52

Tím přeostřením mám na mysli zostření, takto se tento parametr jmenuje ve Photoshopu. Fotce to tolik neškodí, je to ale vidět na hranách/přechodech. Pokud se podíváte na tolik nezaostřenou fotku, vypadá to trochu lépe. Krásný rozdíl je vidět tady (ani jedna fotka není z Note, je to pro ilustraci: http://www.zelpage.cz/story/fotoskola/zmensovani/po_zmenseni.jpg dole je přeostřená)
A samozřejmě, jack 3,5 mm je velmi diskutabilní, mě ale již výrobci s velmi častou absencí donutili k přechodu bezdrátovým a zvuková kvalita mi dostačuje (nejsem žádný audiofil)

Janek Fanek

19. 8. 2018, 15:27

Děkuji, už vím jedná o artefakty na hraně, ano to je asi problém mezi dokonalým zaostření a možnostmi zpracování obrazu – tudíž kompromis.
Jinak vzpomínám na dobu kdy jsem měl k dispozici kazetový magnetofon s nahrávkami ve formátu MP3 a bylo taky dobře.

Uplne v pohode, mate pravdu, pre Samsung je to uspech. Ked som sa dopocul o cene, mala by byt nad 1200€, a je to vlastne 8-cka Note spar vylepseniami, cena je prehnana. A xz1-tka ma 1,5roka

S tym An-tu-tu to je pekny ucelovy grc. Dalej som clanok ani necital. Preco v tabulke nie je uvedena Xperia XZ2? a ostatne znacky ktore hravo prekonaju aj Samsung aj Zhnite jablko? Moja Xperia XZ1 s 835-tkou v pohode dosiahne 200 000 bodov. Takze, ziadna slava

Miroslav Růžička

VIP 19. 8. 2018, 13:28

Do tabulky dáváme vždy jen tři modely, předchůdce a jednoho cenového konkurenta (což iPhone X se stejnou cenou rozhodně je). Víc se nám tam nevejde. Výsledky všech telefonů si můžete najít na internetu. A pokud dobře vidím, tak jak Note 9 tak iPhone X mají přes 200 tisíc bodů :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat