Google oficiálně vydal Android 9 Pie

Google oficiálně vydal Android 9 Pie
2018-08-07T12:51:44+02:00
• 6. 8. 2018
4

Po několikaměsíčním čekání mohou konečně ustat spekulace ohledně názvu nové verze Androidu. Google dnes, navzdory dřívějším očekáváním, oficiálně vydal Android 9 Pie. Původně se předpokládalo, že nová verze přijde až 20. srpna, překvapivě však aktualizace přichází o dva týdny dříve.

Přivítejte Android 9 Pie

Většinu nových funkcí Androidu 9 jsme postupně odhalovali v naší sérii článků o novinkách v rámci Developer Preview. Ve zkratce jsou však nejzásadnějšími novinkami zejména nové ovládání prostřednictvím gest, centrum „Digital Wellbeing“ či prvky umělé inteligence.

Nový Android poznáte i graficky. Notifikační centrum je v rozích zaoblené a většina ikon je ve tvaru kruhu. Oficiální je nyní i podpora pro výřezy v displeji, čemuž se přizpůsobil zejména status bar.

Novinky v Androidu P

Ačkoliv již nyní si majitelé telefonů Google Pixel mohou novou verzi stáhnout, nejsou k dispozici stále všechny nové funkce, které byly na Google I/O slíbeny. Google několik z nich poskytne až později v rámci aktualizace.

Díky tomu, že se letos do Android Beta programu zapojilo více výrobců, lze očekávat, že se nové verze mnozí dočkají dříve, než obvykle. Výrazně tomu pomůže i Project Treble, který přišel s předchozí verzí Androidu. Konec konců sám Google dnes v oznámení potvrdil, že zařízení zapojena do beta programu a Android One dostanou aktualizaci na Android 9 Pie do konce podzimu. U mnohých však můžeme s aktualizací počítat v rámci několika málo týdnů.

Co se názvu týče, jde poměrně o překvapivou volbu. V úvahu přicházely především varianty, jako Popsicle, Peppermint, Pistachio či Pineapple. Nakonec zde ale máme Android Pie. Novinek nabízí poměrně dost, takže se máme na co těšit. Nyní zbývá jen sledovat, jak rychle se bude aktualizace šířit mezi ostatními výrobci. Pokud patříte mezi šťastlivce s Google Pixel telefony, stahovat můžete již nyní.

Zdroj: blog.google

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Za tři-čtyři roky se k devítce taky dopracuji…

Piečus ????

Karel Čapka

VIP 6. 8. 2018, 20:57

American Pie ????

Ota Navrátil

6. 8. 2018, 21:01

U nás to má jiný překlad a význam.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat