AirBank spouští bezkontaktní platby již 5. dubna aktualizováno

AirBank spouští bezkontaktní platby již 5. dubna [aktualizováno]
2018-04-04T16:20:18+02:00
• 4. 4. 2018
11

V roce 2016 jsme se ptali bank, kdy zavedou bezkontaktní platby mobilním telefonem s využitím technologie NFC. V té době se oficiálně objevily jen dvě aplikace, které něco takového nabízely. Konci roku 2017 jsme se následně dočkali vstupu Android Pay do České republiky. Následně došlo k jedné drobné změně, ale ta se týkala jen loga a názvu služby.

AirBank jde vlastní cestou

Nyní čekáme, kdy se přidají další banky a začnou podporovat Google Pay. V případě AirBank se ale stanovisko nezměnilo a již delší dobu uvádí, že zavedou vlastní řešení. Den D zřejmě nastal, jelikož AirBank začal rozesílat SMS zprávu klientům, že právě 5. dubna budou moci klienti této banky platit svým mobilním telefonem, pakliže je vybaven technologií NFC.

airbank

Bohužel více informací v tuto chvíli nemáme. Nevíme, jaký bude proces aktivace nebo jaké možnosti navíc tato novinka přinese. Jednou z výhod AirBank je, že si klienti nebudou muset instalovat Google Pay.

Aktualizováno

AirBank nám nyní poskytlo další informace kolem bezkontaktního způsobu placení aplikací My Air. Platby nad 500 Kč budete muset potvrdit PIN kódem, který jste si nastavili přímo v aplikaci. Pakliže učiníte několik plateb pod 500 Kč, budete následně vyzváni k zadání PIN kódu.

„Využíváme úplně stejnou technologii plateb mobilem, jaké využívá třeba Google Pay, z pohledu placení v obchodech jde tedy o rovnocenné varianty. Rozdíl je v tom, že u nás si klienti nemusí kvůli placení stahovat žádnou další aplikaci, ale platit mobilem mohou přímo s aplikací My Air. Nemusí tak aplikaci Googlu poskytovat žádné údaje o svých platbách, vše zůstane na jednom místě u nás. Pro většinu našich klientů navíc bude mnohem jednodušší si platby mobilem zapnout jedním ťuknutím přímo v aplikaci My Air, kde už mají všechny své karty uložené. A my chceme, aby placení mobilem vyzkoušelo co nejvíce lidí a začalo to používat jako další způsob placení.“, dodává Jana Karasová, tisková mluvčí AirBank

V tomto ohledu se jedná o jednodušší způsob placení, aspoň pro klienty banky. Na druhou stranu, banky využívající Google Pay umožňují velmi jednoduchý způsob aktivace Google Pay. Navíc není potřeba zadávat PIN kód, pakliže máte například čtečku otisků prstů. Stačí odemknout smartphone a zaplatit.

logo-app My Air Air Bank a.s. Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ivan Šuhajda

4. 4. 2018, 17:00

a jak to bude fungovat kdyz mam jak airbank tak platim i pres google pay? jak pozna nfc jakou kartou chci platit?

Přemysl Vaculík

VIP 4. 4. 2018, 17:18

Přímo v nastavení telefonu, položka Aplikace a oznámení > Výchozí aplikace. Zde zvolíte preferovaný způsob. Pakliže budete chtít platit druhou možností, spustíte konkrétní aplikaci. Je to jen odhad, momentálně nemohu vyzkoušet, ale platilo to, když jsem měl dvě možnosti.

Ondřej Láznička

4. 4. 2018, 16:24

Predpokladam ze se to netyka uzivatelu s Ios co….

Přemysl Vaculík

VIP 4. 4. 2018, 17:00

Netýká, Apple nedovoluje využívat NFC pro placení skrze aplikace třetích stran. U iOS si budete muset počkat na příchod Apple Pay.

Ondřej Láznička

4. 4. 2018, 18:00

Neco jsem ale snad cetl ze by apple mel u ios 11.3 tuhle moznost povolit ale nevim to jiste

Miroslav Růžička

VIP 4. 4. 2018, 19:47

Ve verzi iOS 11.3 se ohledně NFC nic nezměnilo. Pouze od verze 11.0 je možné využívat NFC ke čtením značkám v rámci aplikací například ke čtení informací v muzeu. Zatím to ale nikdo snad ani neintegroval. Pro využití NFC pro platby – to tuším Apple zakázal, protože má Apple Pay

Ondřej Láznička

4. 4. 2018, 21:34

Aha…

Marian Polášek

4. 4. 2018, 15:43

Aplikaci testuji také delší dobu, a vše bez problémů, žádné obavy i na oreu běží… navíc při uvolnění public verze by měla zmizet i chyba u note8 s otiskem prstů…

Martin Novák

4. 4. 2018, 15:02

Misto toho aby spustili GP, tak delaji svuj balast, ktery ma pul roku zpozdeni.

Kuba Pintera

4. 4. 2018, 14:17

Placení u Airbanky testuju už měsíc a vše funguje bez problémů. Po přiložení k terminálu se vždy zobrazí obrazovka s částkou, obrázkem platební karty a nápisem „Píp a je to“.

Tak snad bude podporovat i Oreo a ne jak apka od ČSOB Na nákupy, která to ani po půlroce neumí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat