Google vysvětluje, proč Pixel 2 nemá 3.5mm jack

Google vysvětluje, proč Pixel 2 nemá 3.5mm jack
2017-10-14T08:05:15+02:00
• 14. 10. 2017
3

V roce 2014 se objevila konkrétní specifikace nového konektoru USB C, který se chlubil designem, díky jemuž odpadla nutnost hledat správnou stranu pro vložení. Ještě téhož roku přišlo na trh zařízení s USB C, jednalo se o tablet od Nokie. Až teprve v roce 2015 přišel první smartphone s tímto konektorem. V poslední době se ale prosazuje kompletní využití USB C, a to i za cenu odstranění běžného konektoru pro sluchátka.

Je nesporné, že USB C může přinést kvalitní zvukový výstup, ale samotný problém se nachází jinde. Mnoho uživatelů má stále sluchátka s 3.5mm jackem a nelíbí se jim, že budou muset obstarávat redukce nebo si kupovat sluchátka s USB C. Bohužel jsou zatím ve vyšší cenové kategorii, ale to by se mohlo časem změnit.

Google se nyní připojil do ligy výrobců, kteří nabízejí mobilní telefony bez konektoru na sluchátka a zároveň nabízejí jen jeden USB C konektor. Google si za toto rozhodnutí vyslechl vlnu kritiky, což zapříčinilo i vyjádření od inženýrů, kteří stojí za vývojem Pixelů 2.

Jedno z vysvětlení se opírá o kvalitu zvuku. Pakliže zařízení nemusí disponovat převodníkem a zvuk je do sluchátek posílám v čisté digitální podobě, záleží pak jen na výrobcích sluchátek, jak si vyladí hudební výstup. Navíc mohou zakomponovat lepší elektroniku, než co je obsažena ve smartphonu. Google jen dodává, že nové Pixely 2 podporují audio standard USB C.

Druhé vysvětlení se opírá o samotnou konstrukci zařízení. Inženýři jednoduše doporučili, že by bylo lepší odstranit 3.5mm jack nyní ve prospěch bezrámečkové evoluce, než se tím zabývat později.

Ačkoliv Google nepotěšil mnoho majitelů kvalitních sluchátek se starým konektorem, dříve nebo později by něco podobného musel udělat. Jde vidět, že stačí 3 roky k tomu, aby došlo k obměně technologií. Ve světě konektorů se jedná o poměrně rychlé změny, ale čím dříve se provedou, tím méně bude problémů.

Samozřejmě se zástupci Googlu snažili trochu uklidnit milovníky 3.5mm jacku a poukázali na existenci redukcí. Bohužel ta od Googlu stojí 20 dolarů. Pakliže chcete mít k dispozici USB C a konektor na sluchátka, můžete si zakoupit redukci od Moshi, ale ta stojí 44,95 dolarů.

Zdroje: phonearena.com, techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ota Navrátil

13. 10. 2017, 12:24

když už odstraňují 3,5 mm jack, tak by měli dát do zařízení ještě jedno USB-C. Jinak to je jak na koleni. zvuk, nebo nabíjení. Monstr redukce. Evidentně nás asi chtějí dotlačit na bezdrát.

Dost rychle jsem našel redukci na USB-C+jack za necelé dvě stovky http://s.aliexpress.com/7vqeYJjm

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat