iPhone bez konektoru na sluchátka (3,5mm jack) – skvělý, nebo špatný nápad?

iPhone bez konektoru na sluchátka (3,5mm jack) – skvělý, nebo špatný nápad?
2016-02-03T09:55:02+02:00
• 3. 2. 2016
8

Opět před představením nového smartphonu od Applu se objevují nejrůznější spekulace. Tentokrát se dost často zmiňuje, že by iPhone 7 nemusel obsahovat konektor na sluchátka – 3,5mm jack, který se stal běžnou součástí našich smartphonů.

Ihned, jak se objevily tyto spekulace, zvedla se vlna odpůrců, kteří jasně tvrdili, že je to špatný krok a že si budeme muset kupovat velmi drahý adaptér pro stará sluchátka. Na druhou stranu se nemusí jednat o krok špatným směrem, spíše naopak, může se jednat o další milník v evoluci smartphonů, jak podotýká Quinn Nelson na svém Youtube kanálu.

V jednom ze svých videí vysvětluje, že přechod z 3,5mm jacku na lighting konektor může být vlastně dobrým posunem v oblasti kvality poslechu hudby.

Současné smartphony mají v sobě zabudovanou součástku D/A, která se stará o převod digitálních dat (třeba mp3 soubor) do analogového signálu. Ten je následně zesílen a poslán do sluchátek. Jelikož smartphony nedisponují dostatečným prostorem pro větší, kvalitnější a náročnější součástky, muselo se přistoupit ke kompromisu. V podstatě je v mobilech zabudována elektronika, která postačuje pro produkování normálního signálu pro sluchátka.

Screenshot_17

Pokud se zvolí cesta připojení sluchátek skrze lighting konektor, bude dostatek prostoru pro D/A převodník a zesilovač. Mohou se nacházet například na samotném kabelu nebo v sluchátkách. Z mobilního telefonu bude vysílán digitální signál společně s napájením a kvalitnější D/A převodník s lepším zesilovačem vykoná potřebné kvalitnější zesílení.

Sám Quinn Nelson si vyzkoušel jeden model sluchátek s lighting konektorem a byl doslova ohromen, jak poukazuje ve svém videu.

Pokud dojde na tuto změnu v podání Applu, tak si budeme muset zvyknout, že po nějaký čas se budou prodávat adaptéry, ale i skrze ně získáme pravděpodobně daleko kvalitnější hudební prožitek. Apple by rozhodně mohl zapříčinit další hudební evoluci.

Samozřejmě vzniká otázka, jak by to bylo u zařízení s jiným operačním systémem. V podstatě by se dalo využít USB konektoru, jen by se musela zajistit podpora technologie USB Host, která u některých zařízení chybí. I tak by zde byl prostor pro tuto evoluci.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondřej Lacuška (Adrien Angeldust)

4. 2. 2016, 14:10

me by spise zajimalo, zda-li nakonec prejde z Lightningu na USB-C a sjednoti tak svoje produkty, kdyz uz je dal do notebooku

dávalo by to smysl

Beats to ve videu nejsou, pánové, ale je jisté, že k iPhone budou. Kvalita asi stoupne, stejně jako počet lidí, kteří najednou budou ohromní audiofilové. Bohužel taky patrně další věc, za kterou se hrábne do peněženky, aneb peníze až na prvním místě. Že se Apple snaží o mnoho invencí se ale upřít nedá, kéž by tak byli schopni fungovat/uvažovat i výrobci s androidem…

Je to skvělý nápad, konečně konec obsoletního konektoru jack.

Alespoň to donutí výrobce sluchátek nabízet více modelů s BT.

Nevím na čem testoval v tom videu, nepouštěl jsem to, ale Beatsy od Applu jsou kvalitou nic moc. Takže kterákoliv lepší sluchátka kolem 40USD hrají lépe než Beats.

Ale výběr kvalitnějších sluchátek s BT za dobré ceny je velmi omezený,a to se díky Applu paradoxně může změnit.

Zdeněk Mička

3. 2. 2016, 12:04

Nějak nevím co je na tom nápadu tak skvělého,protože BT technologie opravdu nekráčí ruku v ruce s kvalitním zvukem. Pravda je snad jen to,že sluchátka od Beats jsou opravdu slabota a spíš jen designovka.

Bohuzel zvukova kvalita pres BT je dost mizerna. At uz vam pepa v hospode u piva rikal cokoliv….

Zdeněk Mička

3. 2. 2016, 10:26

Tak jsem zvědav,jak ten kvalitní D/A převodník narvou do kvalitních in-ear sluchátek.Ať si tenhle „super nápad“ Apple strčí někam kam slunce nesvítí,já raději pofrčím na staré a léty prověřené klasice…

Petr Hošek

3. 2. 2016, 10:14

No špatný nápad přeci….

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat