Google TEZ se přejmenovává na Google Pay aktualizováno

Google TEZ se přejmenovává na Google Pay [aktualizováno]
2018-08-29T06:50:20+02:00
• 29. 8. 2018

Aktualizováno 29. 8. 2018

Téměř před rokem Google představil novou platební službu Tez. Tehdy se jednalo o druhý systém, který provozoval, prvním byl Android Pay. Následně jsme se dočkali Google Pay, což bylo jen přejmenování a mírné sjednocení globálně dostupné verze Android Pay. Nyní Google pokračuje v sjednocování a přejmenovává Google Tez na Google Pay.

Jedná o mírnou změnu, která vše zaštiťuje pod jeden název, byť Google Pay, tak jak ho známe, není zcela kompatibilní s Google Tez. U nás se využívá bezkontaktní technologie NFC a u původní služby Tez bylo vše postaveno na UPI (Unified Payments Interface). Možná by měl Google podobné kroky učinit u vícero služeb a soustředit se na sjednocení a propojení, například komunikační platformy.

Původní článek 20. 9. 2017

V případě Googlu není neobvyklé, aby měl vícero služeb, které cílí na jednu konkrétní funkci. Příkladem mohou být komunikační nástroje – Hangouts, Allo, Duo. Ačkoliv v nabídce tohoto giganta najdeme Android Pay pro nejen bezkontaktní placení, nyní představil novou službu TEZ.

Google TEZ cílí na indický trh, kde má zjednodušit a hlavně prosadit bezkontaktní platby nejen u obchodníků. Má taktéž zajistit i přenos peněz mezi uživateli. Sice mohl nabídnout Android Pay, ale u této služby je jeden menší problém – pro platby u obchodníků používá NFC čip. V Indii je ale stále větší procento zařízení, u kterých není tento typ technologie.

Z tohoto důvodu vyvinul vlastní řešení přenosu peněz. Novinka se jmenuje Audio QR a ve své podstatě se jedná o alternativu k běžným QR kódům, akorát se používá specifický zvuk. Díky tomu je možné použít jakékoliv zařízení, které má běžný mikrofon a reproduktor.

Hned se naskýtá otázka, proč jen Audio QR nedodělal do Android Pay. V případě Indie je jedno, jestli se jedná o zařízení s Androidem nebo iOS. Navíc Google TEZ používá tamější systém placení UPI (Unified Payments Interface). Jelikož je Indie dostatečně velký trh, vyplatí se vývoj takové služby a technologie.

Zdroje: engadget.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat