Patentový závod za rok 2016 vyhrálo IBM, v závěsu za ním Samsung. Google až pátý

Patentový závod za rok 2016 vyhrálo IBM, v závěsu za ním Samsung. Google až pátý
2017-01-15T09:52:36+02:00
• 11. 1. 2017

Patented stamp

Podle organizace zabývající se patenty IFI CLAIMS, sídlící v Conecticutu, bylo za loňský rok podáno několik desítek tisíc nových patentů. Mezi první pětkou se umístily tři firmy zabývající se mobilními technologiemi. Data byla sesbírána a analyzována za uplynulý rok z výstupů patentového úřadu US Patent and Trademark Office (USPTO). Jedná se o druhý největší patentový úřad na světě, tím první se nachází v Číně a jmenuje se Chinese State Intellectual Property Office (SIPO), z něho však data výzkum nezahrnuje.

patent

Suverénně vede Samsung, finská Nokia nabírá nový dech

Na prvním místě se umístilo IBM s necelými 9000 patenty. To se však nezabývá oblastí mobilních technologií. Na druhém místě celkově a na prvním místě mezi firmami, zabývajícími se mobilními technologiemi, se umístil jihokorejský Samsung, který za loňský rok podal celkem 5518 patentů. Na třetím místě se umístil Canon, který měl tři a půl tisíce.

Čtvrté a páté místo už je zajímavější. Bramborovou medaili obdržel americký výrobce procesorů Qualcomm. Ten nedávno na veletrhu CES 2017 v Las Vegas představil svůj nejnovější a zatím nejvýkonnější čip Snapdragon 835, který se objevil již v prvním zařízení, v brýlích ODG R-8, o kterých jsme psali v samostatném článku. Qualcomm zvládl za rok 2016 podat celkem 2897 patentů. Na pátém místě skončil Google s celkovým počtem 2835 patentů, čili těsně za výrobcem procesorů.

Další příčky obsadily další známé firmy jako například Intel, LG Electronics, Microsoft, TSMC a Sony. Ty měly mezi 2784 a 2181 patenty. Samsung za své vítězství vděčí hlavně širokému spektru produktů, kterému se věnuje. Nejedná se tedy o patenty pouze z oblasti mobilů, ale jde o i další odvětví, jako výroba domácích spotřebičů (televize, ledničky, pračky), či strojní nebo chemický průmysl. Mezi nejvýznamnější patenty tohoto giganta patří například Gear Blink, nové chytré brýle, které z části navazují na dnes již mrtvý projekt Google Glass. Dále do seznamu zajímavých patentů můžeme zařadit bezdotykovou čtečku otisku prstů, či ohebný AMOLED displej.

Největším skokanem v počtu podaných patentů, oproti předchozímu roku 2015, se stala finská společnost Nokia, která podala o 74 % více patentů. Dalšími velkými skokany byl Huawei s navýšením o 50 % a za ním Amazon s 47 %. Podle Mika Baycrofta, výkonného šéfa společnosti IFI CLAIMS, bude nadále dominovat novým patentům Asie, konkrétně Tchaj-wan, Jižní Korea a Čína, zatímco americká čísla budou spíše klesat.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat