To nej z uplynulého týdne #32 – Here, chyba v Androidu, iOS 9 a Windows 10 Mobile

To nej z uplynulého týdne #32 – Here, chyba v Androidu, iOS 9 a Windows 10 Mobile
2015-08-09T17:34:17+02:00
• 9. 8. 2015

Nokia prodává Here mapy za 2,8 miliardy eur

Spekulace se nakonec potvrdily a Nokia prodává Here mapy automobilkám AUDI AG, BMW Group a Daimler AG. Částka se vyšplhala na 2,8 miliardy eur, přičemž Nokia počítá se ziskem 2,5 miliardy eur.

nokia_here-100013977-large

OnePlus představí další smartphone ještě tento rok

Již dříve se spekulovalo, že bychom se letos měli dočkat představení rovnou dvou novinek od společnosti OnePlus. Nakonec byl uveřejněn model OnePlus 2 a o druhém nepadla ani zmínka. Avšak Carl Pei (25 let), spoluzakladatel společnosti, sdělil v rozhovoru pro USA Today poněkud zajímavé informace.

oneplus

První dojmy HTC One M9+

Měli příležitost se podívat z blízka na smartphone HTC One M9+, který se začne co nevidět prodávat na našem trhu. Právě tento model je i dle zástupců společnosti právě to nejlepší od tohoto tchajvanského výrobce. Hands-on prezentace se konala v prostorách HTC Hub a napsali jsme pro vás naše první dojmy doplněné o video.

2015-08-04-2048x1158x

Algoritmus na odstranění odrazů z fotografií

V oblasti fotografických schopností smartphonů jsme mohli vidět nejrůznější pokusy. Někteří výrobci si pohrávali s 3D snímky, jiní si zkoušeli hrát s hloubkou ostrosti. Nyní zde máme další novinku, která není závislá na použitím hardwaru. Jedná se o algoritmus, jehož cílem je odstranění odrazů při focení. Stojí za ním společnost Google ve spojení s výzkumníky z MIT (Massachusettský technologický institut).

teaser-850x330x

Vypuštěny beta verze aplikací Youtube Gaming

V černu Google, respektive Youtube představil novou platformu pro hráče – Youtube Gaming. V tuto chvíli spustil beta testování aplikací pro Android a iOS. Bohužel nejsou k dispozici pro širokou veřejnost. Naštěstí jsme dostali k dispozici přednostní přístup k aplikaci.

Screenshot

Stav baterie může sloužit ke sledování uživatelů

Tým evropských výzkumníků vydal studii, která analyzuje, jak může stav baterie mobilních zařízení napomoci při sledování uživatelů. Konkrétně se jednalo o sledování návyků uživatelů využívajících webový prohlížeč Firefox s HTML5 Battery Status API. A výsledky jsou vskutku zajímavé.

batterylife-ft

Sony Xperia M5 a C5 Ultra

Krátce poté, co se objevily spekulace a úniky, Sony představilo novinky Sony Xperia M5 a C5 Ultra. Obě se pyšní 13MPx předním foťákem s autofokusem, přičemž o výkon se starají procesory od MediaTeku.

C5Ultra&M5

Microsoft Translator

Nedávno jsme se dozvěděli o novém launcheru od Microsoftu pro Android. Nyní zde máme další aplikaci pro platformu od Googlu. Novinka se jmenuje Microsoft Translator a slouží pro překládání textů, jak název napovídá.

mic

Android zařízení jsou náchylnější na odcizení otisků prstů

Výroční bezpečnostní konference Black Hat nabízí prostor pro setkání hackerů a bezpečnostních pracovníků, aby mohli shromáždit společné nálezy. Není překvapením, že slovo padlo i o bezpečnosti snímačů otisků prstů na různých mobilních zařízeních. Ze zveřejněných informací se dá odvodit, že Touch ID, které nalezneme u nejnovějších přístrojů značky Apple, je bezpečnější než snímače otisku prstů u zařízení s operačním systémem Android.

400135-will-the-iphone-5s-touch-id-fingerprint-scanner-make-you-more-secure

Microsoft zveřejnil nástroj pro portaci iOS aplikací na Windows

Na letošní vývojářské konferenci Build přišel Microsoft s něčím, co by mělo přispět k vyřešení problému s nedostatkem aplikací pro Windows. Redmondský softwarový gigant oznámil, že současné aplikace pro Android a iOS mohou bez problému běžet i na Windows 10. Společnost na síti GitHub zveřejnila zdrojový kód projektu Islandwood, který nese oficiální označení Windows Bridge for iOS a jak již bylo zmíněno – umožní snadnou portaci iOS aplikací na Windows.

app_types

Nové strategie v aktualizacích Androidů

Společnosti Google, Samsung a LG představily nový program na aktualizaci Androidů. Ten se bude zaměřovat na opravy bezpečnostních chyb a zvyšování ochrany. Dá se říci, že vše bylo odstartováno problémem v knihovně StageFright.

ximg_55b75a8cde059.png.pagespeed.ic.gQqULCKWw9

Kam se ubírá vývoj iOS

V dnešním článku se podíváme nejen na mé dojmy z několikatýdenního používání iOS 9 beta na iPadu Air 2, ale i na celkový směr, kam se celý systém ubírá, a trochu se nad tím možná i zamyslím. Operační systém od Apple se za celý čas, a to především od dob iOS 7 dost mění a stále přibývají nové funkce.

maxresdefault

Jak nainstalovat Android aplikace na Windows 10 Mobile

Project Astoria od Microsoft má umožnit uživatelům instalaci aplikací z Androidu na Windows 10 Mobile. Na internet nyní unikly soubory, které umožňují každému uživateli nainstalovat si APK do svého telefonu s W10M. Pokud jste zapojeni do programu Windows Insider a máte na své Lumii nainstalovaný preview Windows 10 Mobile, přinášíme vám podrobný návod, jak si do telefonu nainstalovat aplikaci nebo hru, která běžně funguje na Androidu.

windowsandroid

Na Dotek – Mobil bez SIMky + Smart Škoda Octavia

Měsíc utekl jako voda a máme tu další díl pořadu Na Dotek. Tentokrát, ačkoliv se toho moc neudálo, se budeme bavit o několika novinkách z poslední doby. Začneme povídáním o SIM kartách a jejich potenciální náhradě e-SIM, dále se podíváme na připravované Lumie, nově představený iPod Touch a nakonec zmíníme i něco o Apple Music. Na závěr v našem testovacím okénku máme tentokrát něco většího, chytré auto. Konkrétně se jedná o standardní systém Bolero od Škodovky, který je svou cenou velmi dostupný a možná ho máte i vy ve svém autě.

Facebook stránka pořadu & Google+ stránka pořadu

Nově máme také Periscope, hledejte v aplikaci uživatele dotekomanie a sledujte nás!

Nezapomeňte nás také odebírat na YouTube, aby vám nic neuniklo.

Pořadem provází Michal Král a Miroslav Růžička.

EXKLUZIVNĚ PRO ČTENÁŘE DOTEKOMANIE.CZ

Přinášíme exkluzivně pro naše čtenáře 15% slevu na všechny tituly, které jsou v nabídce obchodu audioteka.cz. Slevu můžete využívat až do 31. 8. 2015, kdy naše exkluzivní nabídka končí. Více informací naleznete v našem článku.

audioteka2

APLIKACE A HRY – NOVINKY A AKTUALIZACE

Nepřehlédněte: To nej z uplynulého týdne #31 – chyby v Androidu, Windows 10 a nové smartphony

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat