Co představí Apple na WWDC? Jaký bude systém iOS 8?

Co představí Apple na WWDC? Jaký bude systém iOS 8?
2014-05-25T10:00:22+02:00
• 25. 5. 2014
2

Již v podvečer 2.června začne keynote Applu na tradiční vývojářské konferenci WWDC v San Francisku. My budeme keynote zajisté sledovat a přineseme vám po představení souhrn informací o novinkách. Co ale vůbec bude letos představeno? Na tuto otázku si odpovíme v tomto článku.

wwdc14-home-branding

iOS

Téměř s jistotou můžeme říct, že se dočkáme nové verze iOS. Mimo to i operačního systému Mac OS X, ale ten necháme být stranou. Jelikož velké změny především po designové stránce se  mobilní systém od Applu dočkal vloni, letos to mají být pouze menší vylepšení. Icono-iOS-8

Nový iOS 8 má přinést pouze drobné úpravy vzhledu. Má dojít k rozdělení notifikační lišty pouze na dvě části – zmizí záložka Zmeškané a lišta by se tak dělila pouze na Dnes a Notifikace. Díky rozšířenému API by aplikace měly mezi sebou lépe komunikovat, tedy sdílet mezi sebou data. CarPlay se má naučit komunikovat i přes WiFi, nyní probíhá synchronizace s autem pouze přes kabel Lighting. Dle informací má být nová verze také rychlejší a plynulejší.

Největší novinkou má být asi aplikace Healhbook. Ta má shromažďovat informace o vašem zdraví. Ty se budou pravděpodobně získávat pomocí hodinek iWatch, kterých se také možná dočkáme. Designem bude tato aplikace připomínat Passbook. Celkem bude umožňovat sledovat údaje týkající se proudění krve v žilách a tepnách, srdeční frekvence, hydratace, krevního tlaku, fyzické aktivity, vaší výživy, hladiny cukru v krvi, spánku, dýchání, nasycení kyslíkem a hmotnosti. Další detaily o Healthbooku naleznete v našem starším článku.

healthbookleakedscreenshot

Další nové aplikace, které nová verze přinese, budou nejspíš Preview a TextEdit známé z počítačů Mac. Ty mají sloužit k zobrazení Preview a TextEdit souborů uložené v iCloud úložišti. Aplikace Tips vám pravděpodobně bude dávat různé tipy ohledně používání iOS zařízení či jiné tipy a triky. Další novinkou v iOS 8 má být odstranění aplikace GameCenter. Apple však stále ponechá možnost přidat do her achievementy a další funkce GameCenter.

31 ba9a6ff1tw1eedxffsy0dj20hs0vk762

Na iPadech se také máme dočkat podpory více spuštěných aplikací vedle sebe. Hlasová asistentka Siri se má naučit rozpoznávat díky službě Shazam hudbu a možná se naučí další jazyky. Vylepšením projdou také Apple Mapy, údajně se dočkají vyhledávání tras pomocí hromadné dopravy. iTunes Radio se z hudebního přehrávače má oddělit do samostatné aplikace. Možná bude také rozšířena funkčnost senzoru TouchID.

Brzy po samotném představení iOS 8 dojde k vydání jeho betaverze, jak bývá zvykem. Na finální verzi si pak počkáme do podzimu. Lze počítat že nový iOS již nebude dostupný pro iPhone 4. Pravděpodobně se dočkáme podpory pro iPhone 4s a novější, iPad mini a novější a iPad 2 a novější.

iPhone

Posledním telefonem od Applu, který byl představen na WWDC, byl v roce 2010 iPhone 4. Poté jsme se nástupce dočkali téměř po roce a půl až na podzim v podobě iPhonu 4s. Od té doby se nového jablečného telefonu dočkáváme pravidelně ob rok na podzim. Zda tomu bude tak i letos, to je otázka. Dočkali jsme se totiž v posledních týdnech až příliš mnoho informací o novém iPhonu 6 a známe i jeho podobu. Pokud to ale není vše jen jeden velký fake.
iPhone-6-CBAť už bude představen nový iPhone kdykoliv, je téměř jisté, že přinese větší displej. Ze všech zdrojů se ozývá úhlopříčka o velikosti 4,7 palce. Aby se zachovala minimálně stejná hodnota jemnosti, je potřeba zvolit větší rozlišení. To by mělo mít údajně hodnotu 1704 x 960. To je rozlišení třikrát větší než původního iPhonu – pokud by měl tehdy stejný poměr stran, jako má dnes od modelu iPhone 5 (568×320). Pokud Retina měla 2x větší rozlišení, zde by bylo 3x větší.

 4e2a2ad7912397dd70cde5875b82b2b7d1a2878b a101452762d0f703024ee85f0afa513d2797c543 image6-e1400844098973 image3-e1400844134113
Fotografie maket iPhonu 6

Design iPhonu 6 má vycházet z linií, které nastolil iPad mini. Po něm tento design převzal větší iPad a nyní má proniknout i do iPhonu. Dočkáme se tedy zaoblených stran a tenčího těla. Hnacím motorem bude procesor Apple A8. Ten bude opět 64bitový a možná již dokonce čtyřjádrový. Kapacita paměti RAM se možná již zvýší na 2 GB. Fotoaparát možná dostane vyšší rozlišení 13 MPx a optickou stabilizaci OIS. Naopak asi přijde o dvoubarevný duální LED blesk.

iWatch

Chytrých hodinek se v poslední době objevuje čím dál tím víc. O těch od Applu se mluví již minimálně rok. Měly by se jmenovat iWatch a Apple by dle některých tímto nastolil trend, jak mají takové hodinky vypadat. Představení úplně nového produktu jablečné společnosti je na spadnutí – poslední zcela nové odvětví, kam společnost vstoupila, byly tablety v roce 2010. Navíc i samotný CEO Tim Cook již vícekrát řekl, že máme letos očekávat velké věci.

 

 iwatch-concept-nike iWatch-concept-martin_hajek
Koncepty

Jejich představení nasvědčují i uniklé screenshoty iOS 8, kde jednou z aplikací je také Watch utility. Ohledně hodinek jsme se ale nedočkali zatím žádného úniku. Můžeme tak pouze spekulovat. Dle integrace Healthbooku do nové verze iOS a nabírání specialistů ohledně zdravotnictví do řad Applu v posledních měsících, lze předpokládat funkce jako například určování tepu, tlaku, tuku a dalších údajů.

Dle spekulací by mohly mít hodinky 1,3 – 1,5palcový ohebný AMOLED displej z dílen LG. Jejich výdrž by se měla pohybovat okolo 4-5 dní. Uvnitř by měla potom běhat upravená verze iOS. Samozřejmostí by byla synchronizace notifikací s iPhony a iPady.

iTV, nebo něco úplně nového?

Dalším kandidátem na představení je také ještě Apple TV nebo iTV. Ta nebyla již velmi dlouho inovována. Předpokládalo by se zabudování samotné krabičky Apple TV do televize se zobrazovacím panelem. Samotná televize by potom byla vybavena iOS s možností doinstalovávat aplikace třetích stran. Ovládání by pak mohlo probíhat třeba podobně jako na Kinectu – Apple nedávno koupil společnost zabývající se touto technologií.

Nebo se nakonec dočkáme představení něčeho úplně jiného, co jsme ještě neviděli? To bych příliš neočekával, ale tak stát se může všechno. Čeho se nakonec dočkáme, se dozvíme již za necelých 14 dní v pondělí 2. června. Pravděpodobně bude dostupný i živý přenos. Po představení novinek vás budeme informovat v souhrnném článku.

wwdc2013-floor

Zdroje: jailbreakmodo.com, 9to5mac.com, macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Matěj Černý

25. 5. 2014, 12:57

Retina měla 4x více pixelů…

Miroslav Růžička

VIP 25. 5. 2014, 18:11

Upraveno, díky

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat