Healthbook v iOS 8 zanalyzuje vaši zdravotní kondici a třeba i krevní tlak

Healthbook v iOS 8 zanalyzuje vaši zdravotní kondici a třeba i krevní tlak
2014-03-18T09:45:43+02:00
• 18. 3. 2014

Ředitel Applu Tim Cook řekl při jednom z posledních proslovů, že má Apple velké plány pro rok 2014. Před pár dny jsme vás informovali o uniklých informacích a screenshotech iOS 8 a jednou z nových aplikací viděnou na snímcích byla právě Healthbook. Ta se nám nyní, opět díky serveru 9to5mac, ukazuje velmi podrobně a vypadá to, že se máme opravdu na co těšit.

healthbook-book1

Samotná aplikace svým konceptem a vzhledem připomíná Passbook, kde nalezneme také obdobné karty. Každá kategorie v Healthbooku je zastoupena svojí kartou. Ty  jsou pak rozlišeny barvou a mohou být různě uspořádány, dle uživatele. Jak lze vidět z výše uvedených snímků, Healthbook umožňuje sledovat údaje týkající se proudění krve v žilách a tepnách, srdeční frekvence, hydratace, krevní tlak, fyzické aktivity, vaší výživy, hladiny cukru v krvi, spánku, dýchání, nasycení kyslíkem a hmotnosti.

healthbook-cards

Celkem tři karty jsou věnovány samotným fitness aktivitám, a to Aktivita, Váha a Výživa. Ty budou schopny zobrazovat na přehledném grafu váš pokrok za poslední měsíce. Karta váhy vám například bude také vypočítávat hodnotu BMI nebo procenta tělesného tuku. Záložka Výživa zase umožňuje uživatelům zadat svoji konzumovanou potravu a třeba i dodržovat dietu. Tepová frekvence a krevní tlak  budou moci ukládat a sledovat srdeční frekvenci a impuls v počtech úderů za minutu. Krevní tlak bude zaznamenán jak diastolický, tak i systolický.

heartblood

Mnohem zajímavější jsou však další položky. Těmi jsou proudění krve v žilách a tepnách (bloodwork), nasycení kyslíkem a obsah cukru v krvi. Měření těchto údajů zatím nebylo v žádném zařízení integrováno. Objevily se již určité experimentální technologie, například proudění krve lze změřit díky zvukovým vlnám.

Možné využití této karty by však mohlo být také příjímání výsledků krevních výsledků z laboratoří, které jsou běžně distribuovány pacientům prostřednictvím e-mailu nebo faxu. Nemocnice totiž často nabízejí sledování krevního oběhu v ročních intervalech pro pacienty, včetně dat spojených s funkcí jater, ledvin, štítné žlázy a srdce. Tak to funguje tedy především v USA.

healthbook-emergency (1)

Hladina hydratace a dechová frekvence jsou další dva zajímavé body, které Apple integruje v Healthbooku. Sledování Hydratace je důležité zejména pro sportovce, avšak i obyčejným uživatelům umožňuje vidět, kolik vody je v jejich tělech a kolik je potřeba vypít tekutin. Jedna z karet se má také zabývat spánkovou aktivitou, něco obdobného tu však dnes již máme u chytrých fitness náramků.

Krom těchto sledování vašeho zdraví aplikace obsahuje také tzn. Emergency Card v překladu něco jako nouzová karta. Ta disponuje vašimi údaji, jako je datum narození, pobírané léky, váha, barvu očí, krevní skupina, darované orgány a vaše bydliště. Tyto informace by pak byly využity pro lékaře, pokud byste například havarovali a nebyli schopni o svém stavu mluvit.

Nyní se naskytá otázka, jak bude Apple všechna  data získávat? Některé údaje samozřejmě není problém získat, jako například srdeční frekvenci. Tu lze změřit pomocí speciálního čipu, který jsme mohli vidět u Samsungu Galaxy S5, nebo pomocí aplikace za pomoci fotoaparátu a blesku. K dalším údajům zajisté pomůže ko-procesor Apple M7 z iPhone 5s, který měří vaše kroky a pomocí dalších aplikací by toho zvládl možná ještě více.

bloodworkbloodsugaroxygensat

Ovšem měření hladiny cukru v krvi či proudění krve? V posledních letech Apple hojně nakupoval a najímal lidi právě z oboru zdravotnictví a dle zdrojů je i toto možné bez potřeby odebírat krev. K tomu by však byl potřeba již nějaký náramek na ruku se speciálními čipy. A tím by mohly být právě chytré hodinky od Apple známé jako iWatch. Určité hodnoty by zajisté mohl měřit také nový iPhone 6.

Je tu také možnost, že aplikace Healthbook bude pouze shromažďovat tyto různé údaje z jiných zařízení dalších výrobců. To se však ale pak nabízí otázka, proč by jen kvůli tomu dělal Apple takto detailní aplikaci, když na AppStore jich již pár je. Sice ne tak komplexní, ale jsou.

Uvidíme, čeho se nakonec letos dočkáme, každopádně toto naznačuje rozhodně zajímavý posun technologických možností propojených s vaší zdravotní kondicí. Pokud by se ukázalo měření všech těchto údajů jako pravdivé, mohlo by se tak i dobře předcházet různým nemocem.

Zdroje: 9to5mac.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat