Bezpečnostní chyba NFC umožňuje odemknout hotelové dveře libovolným telefonem s Androidem

Bezpečnostní chyba NFC umožňuje odemknout hotelové dveře libovolným telefonem s Androidem
2024-03-27T13:35:20+02:00
• 27. 3. 2024

Zdroj: Phandroid

Moderní hotely přecházejí na chytré technologie, které umožňují hostům otevírat dveře pomocí jejich telefonů, místo klasických klíčů. Bohužel se ukázalo, že bezpečnostní chyba v technologii NFC umožňuje telefonům se systémem Android otevřít dveře více než milionu hotelových pokojů.

Chyba NFC ohrožuje miliony hotelových pokojů po celém světě

Podle zprávy z webu WIRED objevili bezpečnostní výzkumníci závažnou chybu v zámcích Saflok od společnosti Dormakaba. Postup byl relativně jednoduchý: stačilo získat kartu pro některý z hotelových pokojů, spárovat ji se zařízením pro čtení a zápis RFID a zapsat kód samostatné karty.

saflok 1668x930x

Zdroj: Security Week

Následně stačilo přiložit obě karty k zámku. Jedna z karet přepsala kód zámku a druhá otevřela dveře. Tento postup lze pak přenést do telefonu se systémem Android a technologií NFC prostřednictvím speciální aplikace. Jistým zmírněním závažnosti je fakt, že ne každý má k dispozici zařízení pro čtení a zápis RFID, což omezuje rozsah potenciálního útoku.

Problém spočívá v tom, že zámky Saflok jsou rozšířeny ve více než 13 000 provozovnách ve 131 zemích. Odhaduje se, že existuje až tři miliony hotelových pokojů, které by mohly být potenciálně náchylné k tomuto typu hackerských útoků. Chyba byla ohlášena společnosti Saflok již v roce 2022 a společnost by měla pracovat na opravě. Oprava údajně není jednoduchá, neboť vyžaduje individuální přeprogramování každého zámku. Tento proces může trvat nějaký čas, což znamená, že všechny dotčené zámky nebudou okamžitě chráněny.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat