Soudní spory mezi Nokií a Oppo končí kolem 5G patentů

Soudní spory mezi Nokií a Oppo končí kolem 5G patentů
2024-01-24T16:35:38+02:00
• 24. 1. 2024

Zdroj: OnePlus

Každou chvíli zde máme nějaký soudní spor mezi dvě hráči na mobilním trhu. Například Apple musel deaktivovat měření okysličení krve u svých hodinek prodávaných v USA právě kvůli patentovému sporu, ale zde se ještě odehrají soudní přestřelky. Nyní zde máme dohru sporů mezi společnostmi Oppo a Nokia.

Nokia si plácla s Honorem kolem 5G patentů

Vzájemná licence na 5G patenty

Soudní spory se mezi oběma společnostmi táhnout již delší dobu a dokonce došlo k zákazu prodeje mobilů společnosti Oppo v Německu a k omezení na jiných evropských trzích. Sice to vypadalo, že se postupně přestanou napříč Evropou prodávat mobily Oppo i OnePlus, ale nakonec zde máme vyústění.

images kv kv 2624x1476x

Zdroj: OnePlus

Obě firmy podepsaly vzájemnou licenční dohodu, ale žádná strana nechtěla uvést detaily, kterým se firmy zavazují. Z tiskové zprávy ale vyplývá, že součástí dohody jsou licenční poplatky, ale není známo, jak jsou vysoké.

Prezidentka Nokia Technologies, Jenni Lukander, uvedla: „Jsme potěšeni, že jsme dosáhli dohody o vzájemné licenci, která odráží respekt obou stran k duševnímu vlastnictví a našim investicím do výzkumu a vývoje a přínosům pro otevřené standardy. OPPO je jednou z předních firem na globálním trhu s chytrými telefony a těšíme se na spolupráci přinášející další inovace pro jejich uživatele po celém světě. Nová dohoda, spolu s dalšími významnými dohodami o chytrých telefonech, které jsme uzavřeli během minulého roku, poskytne dlouhodobou finanční stabilitu našem licenčním zásadám.“

Dá se tedy říci, že celý soudní spor byl součástí strategie a posloužil ke stanovené samotné dohody mezi oběma firmami. Současně došlo k závazku, že na všech trzích dojde k zastavení soudních sporů, což znamená, že se Oppo i OnePlus vrací se svými mobily na všechny evropské trhy. To je více méně dobrá zpráva pro všechny případné zákazníky a současně zde nejsou pochybnosti kolem budoucnosti obou značek v Evropě.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat