Nokia si plácla s Honorem kolem 5G patentů

Nokia si plácla s Honorem kolem 5G patentů
2024-01-07T16:35:22+02:00
• 7. 1. 2024

Zdroj: Nokia

Finská společnost Nokia na své palubě vítá dalšího výrobce chytrých telefonů. Síťová technologie 5G je stále častým předmětem soudních sporů a protentokrát nenechává nic v náhodě ani firma Honor z Číny. Oba giganti podle zveřejněné tiskové zprávy mezi sebou uzavřely licenční smlouvu k patentům kolem 5G a jiných síťových technologií.

Řešení win-win

Přestože ani jedna strana nezašla do podrobností, tak hrací karty jsou už předem celkem jasně rozdány. Pro Nokii jde v pořadí o čtvrtou významnou dohodu za poslední rok. Mezi jejich klíčové partnery nepochybně patří jihokorejský Samsung nebo kalifornský Apple. Aktuální portfolio čítá přes 20 tisíc patentových souborů včetně 6 tisíc nezbytných pro provoz 5G sítě. Od roku 2000 bylo finskou stranou proinvestováno přes 140 miliard eur do výzkumu a vývoje.

Značka Honor by měla až 10 % vlastních příjmů vracet zpět do výzkumu a vývoje. Přitom v mezinárodním měřítku údajně má přes 20 000 patentových přihlášek, které teď od 4. ledna 2024 začíná sdílet s Nokií dle podmínek kontraktu. Závěrem zůstává otázkou, jak dlouho ještě značky Oppo a Vivo z holdingu BBK Electronics hodlají respektovat zákazy prodejů na určitých trzích díky prohraným sporům s Nokií.

Zdroje: nokia.com, hihonor.com, phonearena.com, gizmochina.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat