Podrobný přehled aplikací pro úpravu fotek na telefonu. Podívejte se na oblíbené aplikace a postupy komerční článek

Podrobný přehled aplikací pro úpravu fotek na telefonu. Podívejte se na oblíbené aplikace a postupy [komerční článek]
2023-10-22T18:07:42+02:00
• 18. 10. 2023

Nevíte, jak vybrat vhodnou mobilní aplikaci pro úpravu fotografií, která není omezena pouze základními funkcemi a umožní rychle a realisticky vylepšit vaše snímky?

Nemáte na výběr, zda právě fotíte selfie, pořizujete spontánní snímky svého domácího mazlíčka, nebo pracujete na lákavém snímku večeře, kterou jste připravili, jedna z níže uvedených aplikací vám jistě poskytne výsledky, které potřebujete.
Méně zkušení uživatelé mohou být přitahováni uživatelsky přívětivým ovládáním aplikace Snapseed a mobilním uživatelským rozhraním, zatímco zkušenější jedinci obvykle dávají přednost použití aplikace Lightroom Mobile pro všechny své potřeby v oblasti retuše, ořezávání a zlepšování fotografií.

1. Adobe Lightroom – Podporuje integraci se softwarem Adobe

Cena: Zdarma nebo od 4,99 USD měsíčně
Stáhnout: iOS nebo Android

unnamed (10) 974x650x

Tato aplikace pro úpravu fotografií pro Android, iOS a iPad umožňuje upravovat, ořezávat a vylepšovat vzhled fotografií s minimálním úsilím. Umožňuje přidávat pokročilé efekty a zároveň upravovat jejich vzhled i celkové vyvážení barev pomocí intuitivních posuvníků. Lightroom vám dokonce umožňuje upravit perspektivu a použít rafinovanější efekty.

Tento editor fotografií v telefonu je vybaven nástrojem Léčivý štětec, pomocí kterého se můžete pohodlně zbavit rušivých prvků v pozadí nebo různých vad pleti na obličeji fotografovaného.

Pořízením placené verze získáte přístup k prémiovým nástrojům, které můžete používat na jakémkoli zařízení, které vlastníte. Mezi placené funkce patří pokročilé nástroje pro geometrii, léčení a maskování a také výběr exkluzivních předvoleb pro mobilní zařízení. Tato kolekce obsahuje více než 150 profesionálně vytvořených předvoleb, které můžete využít, aby vaše fotografie vypadaly úchvatně.

2. Snapseed – Pro začátečníky

Cena: Zdarma
Stáhnout: iOS nebo Android

unnamed (9) 974x650x

Snapseed je bezplatná aplikace nabízející pokročilé funkce úpravy obrázků. Budete moci používat téměř 30 užitečných nástrojů a filtrů při navigaci intuitivním rozhraním aplikace. Snapseed obsahuje také nástroje pro retuš, štětec, strukturu, HDR a korekci perspektivy.

Jednou z nejzajímavějších funkcí této aplikace je portrétní nástroj. Ačkoli není tak efektivní jako profesionální retušovací služby pro portréty, je zcela schopen zvládnout všechny základní úkoly.

Tato aplikace také podporuje RAW obrázky, což je vzácná součást mezi bezplatnými možnostmi. Kromě toho vám Snapseed umožňuje ukládat úpravné předvolby, které později můžete použít na jiných obrázcích, abyste udrželi stejný styl retuše nebo barevnou rovnováhu.

3. VSCO – nabízí profesionální filtry

Cena: Zdarma nebo od 29,99 USD ročně
Stáhnout: iOS nebo Android

unnamed (8) 974x650x

Tato mobilní aplikace pro úpravu fotografií vám i v bezplatné verzi umožní hrát si s mnoha funkcemi. Můžete s ní upravit expozici, kontrast a teplotu barev fotografie a dosáhnout tak filmových, náladových efektů pouhými několika klepnutími.

I když jsou poskytované editační funkce velmi praktické, nejpřitažlivější funkcí této možnosti je její sbírka více než 200 předvoleb, z nichž mnohé byly inspirovány klasickými filmovými fotografy a efekty.

VSCO není jen aplikace pro úpravy, ale také platforma pro sdílení fotografií. Nabízí řadu módních předvoleb ve filmovém stylu a propracovaných nástrojů pro retušování snímků. Cílem této aplikace je pomoci vám dosáhnout dechberoucích výsledků a zároveň je sdílet s ostatními uživateli a fotografy. VSCO lze používat také jako aplikaci pro úpravu videa, pokud si pořídíte prémiovou verzi.

4. Prisma – Více než 700 stylů portrétů

Cena: Zdarma nebo od 7,99 USD měsíčně
Stáhnout: iOS nebo Android

unnamed (7) 974x650x

Prisma byla vyvinuta k vylepšení vašich obrázků a jejich proměnění v ohromující digitální malby. Tato aplikace má stále se rozšiřující výběr filtrů nazývaných „styly“.

S pomocí algoritmů založených na umělé inteligenci tato aplikace použije styl vybraný uživatelem na nahrávaný obrázek. Poté můžete efekt upravit, dokud nebudete se výsledkem zcela spokojeni. Prisma poskytuje kompletní sadu nástrojů pro úpravu a posuvníky pro úpravu sytosti, ostrosti a expozice.

Prisma byla nainstalována více než 120 miliony lidmi a kolem sebe vytvořila velkou aktivní komunitu. Můžete sdílet své výsledky na sociálních médiích a prohlížet si práce, které sdílejí ostatní uživatelé. Dokonce se můžete spojit s ostatními, abyste diskutovali o obrázcích, které se vám nejvíce líbí.

5. Afterlight – se skutečnými filmovými texturami

Cena: Zdarma nebo od 2,99 USD měsíčně
Stáhnout: iOS

unnamed (6) 974x650x

Bezplatná verze této aplikace pro úpravu fotografií obsahuje solidní výběr nástrojů, včetně možností úpravy kontrastu, expozice a sytosti, a také oříznutí fotografie podle vlastního uvážení. Je však třeba poznamenat, že většina jejích pokročilých funkcí je uzamčena za prémiovou edicí.

Afterlight také nabízí neustále se rozšiřující knihovnu filtrů. Obsahuje předvolby, které poskytli hostující fotografové nebo které byly inspirovány různými populárními tématy. Kromě toho tato aplikace umožňuje upravovat soubory RAW a provádět složité manipulace, jako jsou úniky světla, filmové zrno a dvojitá expozice.

Seznam placených funkcí zahrnuje úpravy tónové křivky, gradienty, překrývání textur a textů a vylepšené filtry HSL (odstín, sytost, světlost).

6. PicsArt – AI Powered

Cena: Zdarma nebo od 12,99 USD měsíčně
Stáhnout: iOS nebo Android

unnamed (4) 974x650x

Tato aplikace nabízí mnoho praktických funkcí, jako je odstranění pozadí, výměna pozadí za vlastní, odstranění rušivých prvků a také velký výběr stylových filtrů a efektů. Můžete vylepšovat svá selfie, používat měnič barvy vlasů, aplikovat samolepky s make-upem a provádět řadu dalších manipulací.

PicsArt vyniká také působivým výběrem nástrojů umělé inteligence, s jejichž pomocí můžete vylepšovat nekvalitní fotografie zvýšením jejich ostrosti, transformovat text do obrázků a dokonce vytvářet jedinečné osobní avatary v různých odlišných stylech.

Tato aplikace má sice bezplatnou verzi, ale její nejpokročilejší funkce jsou dostupné pouze v případě, že si pořídíte placené předplatné.

7. TouchRetouch – zaměření na odstranění nedokonalostí

Cena: Zdarma nebo od 14,99 USD ročně
Stáhnout: iOS nebo Android

unnamed (5) 974x650x

TouchRetouch je mobilní řešení pro úpravu fotografií, které vám umožní snadno se zbavit nepotřebných prvků na snímcích. Můžete využít automatické funkce aplikace a získat okamžité výsledky, od odstranění skvrn na portrétních fotografiích až po vymazání siločar.

Tato aplikace je příjemně uživatelsky přívětivá. Stačí pouze nakreslit prvek, který chcete odstranit, a klepnout na tlačítko „Go“. Výsledky sice nejsou vždy zcela přesné a realistické, ale pokud se rušivý prvek nachází na poněkud nevýrazném pozadí, určitě dosáhnete skvělých výsledků.

8. LD Lens Distortions – Tvůrce filmového obsahu

Cena: Zdarma nebo od 2,99 USD měsíčně
Stáhnout: iOS nebo Android

unnamed (3) 974x650x

Lens Distortions je pokročilá aplikace pro úpravu fotografií, která podporuje funkce vrstev a umožňuje vytvářet filmové snímky. Její sadu nástrojů můžete využít k implementaci oblíbených vizuálních technik, poutavých efektů, odlesků objektivu a mlhy.

Tato aplikace poskytuje barevné vrstvy, nástroje pro mazání a maskování a automatickou vrstvu režimu portrétu. Umožňuje přizpůsobit vrstvy úpravou intenzity a vyvážení osvětlení.

Sbírka vrstev je již nyní rozsáhlá a postupem času se neustále rozšiřuje. V současné době si můžete vybrat z více než 400 efektů a dosáhnout tak přesně toho vzhledu, který potřebujete.

9. Pixlr – Pro koláže

Cena: Zdarma nebo od 1,99 USD měsíčně
Stáhnout: iOS nebo Android

unnamed (2) 974x650x

Pixlr je skvělá mobilní aplikace na úpravu fotografií pro příležitostné fotografy, kteří mají zájem o lehkou retuš, použití krásných efektů a publikování svých snímků na sociálních sítích přímo ze smartphonu. Můžete ji používat k pohodlnému navrhování koláží s využitím nabízených předvoleb rozvržení a šablon, které vám umožní libovolně se pohybovat a uspořádat snímky podle vlastního uvážení.

Pixlr nabízí solidní výběr intuitivních funkcí pro vylepšování obrázků, aniž by se stal přehnaně náročným. Pomocí nabízených štětců můžete například provádět selektivní úpravy (například rozjasnění nebo zrušení). Nabízí také kolekce filtrů se speciálními efekty, překryvů a zábavných rámečků, které mohou výrazně vylepšit vaše návrhy.

Jak vybrat mobilní aplikaci pro úpravu fotografií?

Kvalitní a uživatelsky přívětivá aplikace pro úpravu obrázků může nabídnout různé funkce, a správná volba obvykle závisí na vašich konkrétních potřebách. Obvykle by aplikace měla nabízet intuitivní uživatelské rozhraní, kompletní sadu úpravných nástrojů a možnost pohodlného uložení a sdílení vašich obrázků.

Dalším klíčovým faktorem je cena aplikace. Většina uživatelů začne tím, že vyzkouší bezplatnou aplikaci, protože ji lze otestovat bez rizika ztráty peněz na nepřesvědčivý nástroj, který budete za pár dní odinstalovat.

Nejlepší mobilní fotografické aplikace také nabízejí plynulý a stabilní výkon. Pokud nemůžete rychle vylepšit své obrázky a musíte po každé akci čekat několik sekund, celý proces začne působit jako zátěž.
Kromě toho by optimální aplikace měla nabízet vestavěnou metodu pro sdílení vašich fotografií online, aby ostatní mohli sdílet své myšlenky a poskytovat zpětnou vazbu.

Jak správně provádět mobilní úpravy fotografií?

Po výběru vhodné aplikace a její instalaci do telefonu je třeba:

unnamed (1) 974x650x

  1. Otevřít obrázek, který chcete upravit.
  2. Oříznout jej a zarovnat. Tímto způsobem se zbavíte nepotřebných oblastí a zajistíte, aby byla linie horizontu rovnoměrná. Většina aplikací je vybavena mřížkami, které tento proces zjednodušují.
  3. Upravte jas, kontrast a sytost. Jas ovlivňuje celkovou světlost a tmavost fotografie. Kontrast určuje rozdíl mezi světlými a tmavými částmi fotografie, zatímco sytost ovlivňuje intenzitu barev. Doporučujeme držet se jemných změn, aby obrázek nevypadal příliš upraveně.
  4. Zapracujte na pozadí. Kromě základních vylepšení můžete také vyměnit pozadí za lépe padnoucí nebo se zbavit nežádoucích objektů z fotografie.
  5. Věnujte pozornost objektům. Vyretušujte pleť modelky a zbavte ji vrásek a zatoulaných vlasů. Některé aplikace také umožňují odstranit vrásky z oblečení, přebarvit oblečení a přidat doplňky.

Jaké techniky byste měli použít při úpravě fotografií na mobilu?

I když můžete během úprav zvýšit jas fotografií, doporučuje se pořizovat snímky při dostatečném osvětlení již při pořizování. Správně osvětlený obrázek nebude mít tolik šumu, nabídne výraznější barvy a zjednoduší proces úpravy, který budete muset později provést.

Křivky a hladiny. Poskytují vysoko přesné ovládání jasu a kontrastu vaší fotografie. Tuto funkci můžete nalézt v mobilních fotografických aplikacích jako je Lightroom, který obsahuje také nástroje pro barevné gradace a rozdělení tónů.

Selektivní úpravy. Umožňují vám upravit konkrétní části fotografie. Například můžete omezit úpravy pouze na stíny nebo upravit tóny vybrané části fotografie. Selektivní úpravy můžete provádět v aplikacích jako Snapseed.

Režimy míchání. Můžete je použít k vrstvení fotografií nebo efektů a uspořádat je podle svého uvážení. Tímto způsobem můžete aplikovat texturu na svou fotografii, dosáhnout efektu dvojí expozice a mnoho dalšího.

Jaké běžné problémy s fotografiemi lze vyřešit pomocí mobilních aplikací?

Špatná expozice. Změnit expozici je snadné pouhým přetažením jednoho posuvníku v požadovaném směru. Přeexponovaný snímek lze ztmavit, zatímco podexponovaný zesvětlit.

Nevyvážené barvy. Většina recenzovaných aplikací umožňuje nastavit vyvážení bílé. Tato funkce zbaví barvy tónů a zajistí, že bílá bude vypadat skutečně bílá. Pokud se snímek zdá být příliš teplý (nažloutlý) nebo studený (má modrý nádech), vyřeší tento problém úprava vyvážení bílé.

Nedostatečná ostrost. Nástroje pro doostření jsou běžnou součástí aplikací pro úpravu fotografií v mobilních zařízeních, protože umožňují zvýraznit a vylepšit detaily na snímcích. Jsou důležité zejména u snímků, které se zdají být příliš rozmazané. Měli byste však mít na paměti, že přílišné doostření fotografie způsobí, že bude vypadat nerealisticky.

Počítačová nebo mobilní aplikace: Co si vybrat pro úpravu fotografií?

Mobilní aplikace jsou ideální nástroje pro rychlou úpravu obrázků na počkání. Můžete použít fotografii k pořízení snímku, vylepšení a sdílení online, vše během minuty či dvou.

unnamed 974x650x

  • Snadné ovládání. Většina aplikací pro úpravu obrázků nabízí intuitivní rozhraní, která usnadňují zlepšení fotografií i úplným začátečníkům.
  • Ovládání. Pokud upravujete fotografie na chytrém telefonu nebo tabletu, budete používat prsty nebo stylus. Software pro stolní počítače vám zatím umožní spoléhat se na myš a klávesnici. Oba možnosti mají své výhody a nevýhody, takže volba mezi nimi závisí na vašich potřebách a preferovaném typu zařízení.
  • Cena. Většina mobilních aplikací pro úpravu fotografií je zdarma nebo příjemně cenově dostupná ve srovnání s desktopovými protějšky. I když mnoho aplikací nabízí nákupy v aplikaci, obvykle můžete získat přístup ke všem jejich funkcím ve verzi zdarma nebo v základní placené verzi.
  • Funkčnost. I když se mobilní aplikace každý rok stávají bohatší na funkce, stále jim chybí některé pokročilejší, špičkové nástroje, které poskytují desktopový software.
  • Velikost displeje. Pokud používáte mobilní aplikaci k vylepšení svých obrázků, budete tak činit na relativně malé obrazovce, i když používáte tablet. Naopak notebooky mají velikost obrazovky minimálně 10 palců a obvykle se pohybují kolem 15 palců. Stolní monitory jsou ještě větší a při pokusu o detailní úpravy bude vždy lepší větší obrazovka.
  • Velikost obrázku. Mobilní aplikace nezpracovávají velké soubory tak plynule jako desktopový software. Pokud upravujete fotografii s vysokým rozlišením nebo soubor RAW, můžete na svém chytrém telefonu narazit na vážné problémy se výkonem.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat