Porozumět umělé inteligenci? Stačí nebýt lama a přijít na LamaDay

Porozumět umělé inteligenci? Stačí nebýt lama a přijít na LamaDay
2023-10-18T18:00:22+02:00
• 18. 10. 2023

Co mají společného novinář, advokátka, programátor, mentorka a učitel? Při práci se setkávají s umělou inteligencí a o své zkušenosti se podělí 4. listopadu 2023 na konferenci LamaDay.ai v prostorách pražského hubu Opero. Existuje mnoho důvodů, proč si akci nenechat ujít. Vedle nabitého celodenního programu v podání expertů z různých oborů je to taky odpověď na otázku, zda je AI opravdu pro každého…

Konference Lamaday.ai propojuje svět technologií s oblastí vzdělávání. Program přináší nejnovější poznatky v oblasti umělé inteligence a na zlatém podnose je servíruje široké veřejnosti. Tak, aby informace byly pochopitelné a prakticky využitelné nejen ve školství, ale i v běžném životě. Návštěvníci se mohou těšit na workshopy, panelovou diskuzi, přednášky i setkání se špičkami v oboru. Spektrum témat je široké, od témat více technických, až po otázky právní či etické.

I skladník ve šroubárně si může povídat s jazykovým modelem

Pod kapotu umělé inteligence nakoukneme s redaktorem Deníku N pro vědu a techniku Petrem Koubským. Omyly a nedorozumění týkající se AI často plynou z toho, že nevíme, jak přesně funguje, jak je „udělaná vevnitř“. Tato přednáška se to pokusí napravit.

Není rozdíl mezi pochopením zeměpisných souřadnic a tím, jak funguje umělá inteligence. Dá se to naučit. AI tu s námi bude, musíme jen najít určitou rovnováhu. Pavel Hodál

V roli řečníka se na konferenci představí také Helena Flámová působící v oblasti jazykového vzdělávání. Podle ní každý člověk může využít AI k procvičování jazyka – ať už psaného (chat) či mluveného (konverzace). Také si každý může nechat opravit gramatické chyby ve vlastním textu, provést stylistickou úpravu nebo text nechat libovolně zkrátit, vygenerovat k němu jazyková cvičení, nechat si vypsat klíčová slova, udělat kvízy a další.

Další ze speakerů, lektorka digitálních dovedností Kateřina Švidrnochová, doporučuje pro každodenní využití například aplikaci Google Lens. A to nejen k rozpoznávání objektů skrz fotoaparát v mobilu, ale i k extrahování textu z fotky či PDF dokumentu bez nutnosti ručního přepisování. Dále zmiňuje překladač DeepL nebo rozšíření do prohlížeče Perplexity.ai, jenž dokáže vyhledávat odpovědi na webových stránkách a doporučovat relevantní zdroje. Katka sama uznává, že častým problémem při práci s AI bývá přehlcení existujícími možnostmi následované rozhodovací paralýzou a vytvořením bariéry pro další rozvoj. Času je málo, nástrojů hodně. Proto se ve svém přednáškovém bloku zaměří na tipy, jak se v rychlém světě umělé inteligence neztratit, jak nastavit systematický přístup v týmu a společně zavádět AI do pracovních procesů.

David 650x872x Petra 650x872x Koubsky 570x765x

Ignorování pokroku má krátké nohy a daleko nedojde

Proč se umělou inteligencí vůbec zabývat? Zkrátka proto, že jí těžko někdo uteče. Většina z nás se s principy strojového učení, na němž je umělá inteligence postavena, už někdy setkala. Mnohdy i nevědomky, ve zdravotnictví nebo při používání chytrého telefonu. AI tady byla, je a bude. A lepší, než s ní bojovat, je naučit se ji využívat ve svůj prospěch. Tak, aby nám šetřila čas a práci, nikoliv přidělávala vrásky na čele. AI (a technologický vývoj celkově) má obrovský vliv nejen na naše praktické životy a budoucí pracovní trh, ale i obecně na postavení člověka ve světě, říká Ondřej Hrách z neziskového spolku Aignos zaměřujícího se na vzdělávání o AI. Ondřej bude na LamaDay přednášet o zneužívání AI k šíření dezinformací a během workshopu seznámí návštěvníky s možnostmi využití AI v kreativním procesu, jako je tvorba videí, obrazů či obrázků, psaní prózy i poezie a další.

Éra AI-generovaných dezinformací už začala. A to nejlepší, co můžeme udělat, je informovat se o tom, co už AI v tomto směru dokáže a na co si dávat pozor – abychom mohli informovanost šířit dál. Ondřej Hrách

Ptáte se, komu pak patří práva k takto vygenerovaným výstupům? Lze se používání AI nástrojů kolem nějak bránit? A chystá se Evropa tento boom regulovat? I na to má LamaDay odpovědi. Zazní z úst advokátky Petry Dolejšové specializující se na e-commerce a ochranu osobních údajů. Na otázku „Jak se přizpůsobit dynamickému pracovnímu trhu?” si bude ve své přednášce odpovídat mentor a kouč Marv Shamma. S Davidem Grudlem si zase ukážeme, jak může AI ovlivnit každodenní realitu, ať už jde o chatboty nebo grafické generátory. Řekneme si také, kde leží jejich limity a kde bychom měli být opatrní.

Spousta učitelů/lektorů si dělá starosti, zda je AI postupně nenahradí. Jsem přesvědčena o tom, že učitelé, kteří se naučí tyto nástroje efektivně využívat, budou ještě hodně dlouho ve vzdělávání nenahraditelní. Helena Flámová 

Mléko do škol? Ne, raději AI

Do jaké míry umělá inteligence mění budoucnost práce, můžeme jen odhadovat. Faktem však je, že pro současné žáky a studenty je používání AI něco naprosto přirozeného, s čím pracují dnes a denně. Proto by téma umělé inteligence mělo být ve školách na pořadu dne. Pedagog Pavel Hodál upozorňuje na nutnost soustředit se nejen na technickou stránku věci, ale také na její didaktickou rovinu. Z učitelského pohledu je na místě ptát se, proč AI použít, jaké výukové cíle použití sleduje a jak se očekávání liší od reality. Pavel vyzdvihuje také přesah umělé inteligence do ostatních předmětů, např. využití schopnosti vytvořit strukturovaný a logický text při zadávání promptů (pokynů) pro AI nebo umění rozlišovat, kde je vhodné zaměření na detail a kde na celek. Nad počty žáků, kteří to neumí naštěstí není třeba zoufat, vše se dá naučit. Jen je potřeba vědět, jak na to.

A k tomu umí přispět LamaDay! Stačí si koupit vstupenku a připojit se 4. listopadu 2023 k nadšencům, kteří fandí technologiím a mají chuť se učit! Akce probíhá v rámci Dnů AI. Partnery akce jsou technologická komunita GUG.cz, Česká asociace umělé inteligence, škola Flow, business hub Opero a Dotekománie.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat