Vivaldi přichází na iOS s očekáváním velké změny

Vivaldi přichází na iOS s očekáváním velké změny
2023-09-28T11:36:46+02:00
• 28. 9. 2023

Zdroj: Vivaldi

Už jsou dávno pryč časy, kdy většina uživatelů používala jeden internetový prohlížeč. Trh je nyní daleko širší a nabízí se poměrně dost webových prohlížečů. I tak je zde prostor i pro nováčky. Jedním z takových je i Vivaldi, který je sice na trhu už od roku 2016, ale stále jej lze považovat za relativně nový webový prohlížeč. Na Android přišel s mírným zpožděním, ale až nyní se dostal na iOS.

Vivaldi pro iOS

Vivaldi je založen na projektu Chromium, stejně jako Opera nebo Edge. Využívá jádro Blink, které vychází z WebKitu. Na iOS ale nemůže použít kompletně tento potenciál vzhledem k restrikcím Applu. Stále platí, že jakýkoliv webový prohlížeč na iOS musí být postaven na WebKitu. Proto došlo ke změně a novinka Vivaldi pro iOS používá stejné jádro jako Safari.

Samotný prohlížeč přináší své specifické možnosti ovládání stránek, je k dispozici rychlé spouštění, poznámky, záložky a samozřejmě nesmí chybět synchronizace dat. Také jsou zde nejrůznější funkce pro omezení sledování. Nezapomnělo se ani na drobnosti jako změna ikony aplikace. Nedílnou součástí je i verze pro iPadOS.

860w ios Explainer 2 860x484x

Zdroj: Vivaldi

Aplikaci si již nyní můžete stáhnout ve stabilní verzi z AppStore. Novink ale přichází s vidinou velké změny v ekosystému Applu. Samotný zakladatel očekává, že nová legislativa DMA (Digital Markets Act, Nařízení o digitálních trzích) nařídí Applu uvolnit podmínky. V tomto případě by šlo o možnost použití jakéhokoliv jádra pro webový prohlížeč. Pokud by se podařilo, tak by Vivaldi přišlo v plnohodnotné verzi, stejně jako další prohlížeče.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat