Ruská náhražka iPhonu tvrdě narazila

Ruská náhražka iPhonu tvrdě narazila
2023-03-28T08:00:51+02:00
• 28. 3. 2023

Zdroj: AYYA

1

Ruská státní firma Rostec před více než rokem oznámila přímou konkurenci pro kalifornský Apple a jejich iPhone. Jeho prodej byl oficiálně ukončen v souvislosti s děním na Ukrajině. Právě dnes vyšla zpráva, která příliš nepotěší ruské činovníky, protože počet prodaných kusů zařízení pod názvem AYYA T1 můžeme postavit leda vedle čísel známé značky Caviar z Ruska. Ta telefony osazuje pouze prémiovými materiály – zlatem, diamanty nebo dokonce meteority.

Prý jen chyba

Model AYYA T1 za aktuální cenu 11 000 rublů (tj. cca 3 165 Kč) se může pochlubit například 6,5palcovým LCD panelem s HD+ rozlišením a 60Hz obnovovací frekvencí. Dovnitř si našel cestu procesor Helio P70 od MediaTeku, 4GB operační paměť RAM či 64GB úložiště rozšiřitelné o dalších 128 GB pomocí microSD karty.

ayya t1 1 2578x1198x

Zdroj: Ayya

Výdrž řídí 4 000mAh baterie spjatá s USB-C portem. Ze seznamu zbývá dodat snad jen 13MPx selfie kamerku a dva fotoaparáty vzadu (13 + 5 MPx). Maloobchodní balení obsahuje předinstalovaný systém Android 11, zatímco verze pro firemní zákazníky běží pod platformou Aurora, kterou v roce 2019 vyvinula čínská firma Jolla.

Zařízení má uživatele kompletně ochránit před špionáží, proto disponuje mechanickým přepínačem, který vypne mikrofon, kameru a LED diodou signalizující spuštěný fotoaparát. Prodejci z celkových 5 000 vyrobených kusů udali pouze 905 kusů. To obhajují tím, že většina byla rozdána státním zaměstnancům. Ve skutečnosti okolo 2 000 kusů.

ayya t1 2 2504x1202x

Zdroj: Ayya

Nicméně z pohledu generálního ředitele jde „údajně“ o chybu ve statistikách, protože během roku 2022 prodali 24,5 milionů těchto výrobků. Aktuální propad ceny z 19 000 rublů prezentují jako speciální propagační akci, kde ještě většímu spektru obyvatel chtějí nabídnout bezpečné technologie za dostupnější cenu.

Nakonec Apple v současnosti stále provozuje alespoň App Store, aby Rusové mohli utrácet za nákupy aplikací. Zároveň služby jako je Apple Pay fungují velmi omezeně či vlastní aplikace map je zcela vypnuta, aby nemohla být sledována hustota provozu.

Zdroje: ayya.tech, phonearena.com

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Jiří Doubravský

28. 3. 2023, 10:06

Až oznámí výrobu vlastních chipsetů ARM alespoň na úrovni 28 nm a začnou jimi osazovat telefony tak dejte vědět, …do té doby to není telefon ruské státní firmy ale čínský telefon s přelepeným logem.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat