Do chytrých hodinek zamíří 5G, a nejen tam

Do chytrých hodinek zamíří 5G, a nejen tam
2023-02-08T18:18:09+02:00
• 9. 2. 2023

Zdroj: Qualcomm

Do této chvíle jste mohli najít na trhu chytré hodinky ve třech variantách, co se týče možností připojení. Ty nejlevnější mají Bluetooth, střední třída disponuje WiFi a ty nejvybavenější mají podporu LTE. Nyní ale pomalinku přichází doba, kdy i u hodinek bude dostupná 5G technologie. Qualcomm totiž představil řešení v podobě čipu Snapdragon X35.

Snapdragon X35

Jedná se o modem nové generace, který má přímou podporu pro LTE a hlavně pro 5G. Je určen hlavně pro chytré hodinky, notebooky, smíšenou realitu a také jakékoliv další produkty, které chcete mít připojeny do mobilní sítě. Snapdragon X35 je designován zejména na co nejmenší velikost a také efektivitu, aby prostě nespotřebovával mnoho energie.

S tím také souvisí i specifikace. Nečekejte od hodinek, že nabídnou gigabitové přenosové rychlosti. Snapdragon X35 podporuje u stahování maximální rychlost 220 Mbps a pro nahrávání 100 Mbps. I tak se jedná o více než dostačující rychlosti. Také podporuje VoLTE a VoNR, tedy volání skrze LTE a 5G. Výrobce integroval do čopu technologie jako Qualcomm QET5100 Envelope Tracking, Qualcomm Smart Transmit Technology, Qualcomm 5G Ultra-Low Latency Suite a Qualcomm 5G PowerSave Gen 4, které se týkají sledování, přenosu, nízké odezvy a také hlavně malé spotřeby energie.

x35 modem graphic RD4 640x360x

Zdroj: Qualcomm

Qualcomm uvádí, že Snapdragon X35 podporuje také L1 a L5 frekvence pro poziční systémy, takže sledování polohy u hodinek bude ještě přesnější. Modem podporuje celé spektrum pásmem a podporuje širokou škálu standardů, takže by neměl být problém s připojením kdekoliv na světě.

Vedle Snapdragon X35 byl ještě uveden Snapdragon X32, o kterém toho společnost moc neřekla, ale jedná se také o 5G modem. Zřejmě je ochuzen o podporu některých technologií navíc, ale nevíme přesně, co mu schází. I tak by se první produkty mohly objevit v první polovině příštího roku, ale již letos si budou výrobci pohrávat s novými modemy.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat