Začíná doba bez hesel, Google spouští testování v Androidu a Chromu

Začíná doba bez hesel, Google spouští testování v Androidu a Chromu
2022-10-13T08:00:56+02:00
• 13. 10. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

Možná si ještě pamatujete dobu nebo se v ní stále nacházíte, že musíte vymýšlet nějaké silné heslo k uživatelskému účtu. Aby toho nebylo málo, tak při změně musíte z hlavy vyplodit něco podobně komplikovaného nebo zapamatovatelného. Samozřejmě se zde nabízí ještě správci hesel, kteří dokáží vše udělat za vás, ale i k nim potřebujete uživatelské jméno a heslo. S novinkou passkey se ale přesouváme do nové doby, v které již nebudete potřebovat heslo k nějaké službě, účtu nebo aplikaci. Google nyní spouští testování takové novinky.

Budoucnost je bez hesel dle nové iniciativy Googlu, Applu a Microsoftu

Passkey

Celý systém je poměrně jednoduchý. Například na webové stránce se budete chtít přihlásit nebo zaregistrovat. Buď se vám zobrazí QR kód pro inicializaci procesu nebo na vás jednoduše vyskočí dialogové okno. Následně zvolíte účet, který chcete použít a vše potvrdíte skrze biometrickou identifikaci na mobilním telefonu nebo dokonce skrze zámek obrazovky. A to je vše. Celý systém funguje i při registraci a nemusíte cokoliv dělat s heslem. V tomto případě není potřebné.

image4 200x400x image5 200x400x

Zdroj: Google

Vše se řeší na pozadí a veškerá data jsou uložena v tomto případě ve správci hesel u Googlu. Díky tomu je zajištěna synchronizace napříč zařízeními, kde máte svůj Google účet. Samozřejmě zde ještě zůstává heslo ke Googlu účtu, ale to je jediné, které budete potřebovat s využíváním passkey.

Tato novinka je v tuto chvíli dostupná jen u Chromu Canary a je nutné mít Google Play Služby v beta verzi. Společnost ji totiž první zavádí pro vývojáře, aby si mohli připravit své systémy. Mezi všechny uživatele se má dostat koncem tohoto roku a budou ji moci využít na webových stránkách, které ji budou podporovat. Výhodou je, že vše je pod záštitou FIDO aliance a také W3C, přičemž jsou zapojeny společnosti jako Apple a Microsoft. Podpora tedy bude napříč ekosystémy.

Zdroje: android-developers.googleblog.com, neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Google také zavádí kalendář bez aktuálního data. A bez zobrazení událostí.
Po dnešní aktualizaci widget ukazuje datum 31. Je 14.10. Nadcházející události nezobrazuje vůbec. Teda ne v náhledu bez rozkliknutí aplikace. Za mě widget k ničemu. Zbytečně zabírá místo na ploše.
Chci se vrátit k zobrazení před aktualizací kde byl náhled aktuální datum a nadcházející události. Ale nevím jak ,,povedenou“ aktualizaci odstranit.
Martina

Pavel Mikeska

13. 10. 2022, 11:08

Tak stačí používat Bitwarden a přes biometrické ověření mám všechna hesla. Je možné jej používat na mobilu i na PC. Hesla si sám nevymýšlím, nechám je generovat Bitwardenem. Nevím co je tedy na této novince tak převratného…

Libor Foltýnek

13. 10. 2022, 8:42

Jasně, to by se Googlu líbilo. A když někomu zablokují účet, přijde rázem úplně o všechno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat