Google vydal Android 12L Beta 2 aktualizováno

Google vydal Android 12L Beta 2 [aktualizováno]
2022-01-13T05:30:08+02:00
• 13. 1. 2022

Zdroj: Google

Aktualizování 12. 1.

Po měsíci zde máme druhou beta verzi Androidu 12L, která bude asi uvedena pod finálním označením Android 12.1. Konkrétně je k dispozici Android 12L Beta 2 (S2B2.211203.006), přičemž tato verze stále není dostupná pro nové Pixely 6, ale zřejmě brzy dojde k nápravě. Podle oficiálního harmonogramu náš čeká ještě jedna poslední beta verze a bude následovat oficiální vydání stabilní verze.

12L timeline 946x328x

Zdroj: Google

Aktualizováno 8. 12.

Google dnes vydal první veta verzi Androidu 12L, který bude znám jako Android 12.1. Bohužel novinky jsou převážně určený pro zařízení s větším displejem, tedy tablety a ohebné mobily/tablety. I tak je beta verze k dispozici pro smartphony Pixel (3a a novější). Mezi novinkami mají být modifikace využívající více celou plochu displeje. Například notifikační liště je rozdělena na nastavení a samotná upozornění, nebo v dolní části najdete lištu s ikonami spuštěných aplikací, jako v jiných systémech.

Android 12L two column layout for large screen devices 1024x821 1024x821x

Zdroj: Google

Aktualizováno 2. 12.

Zatím se připravuje veřejná beta verze Androidu 12L, ale již nyní je potvrzeno, že kromě podpory mobilů série Pixel bude novinka dostupná v rámci developer preview programu i pro tablet Lenovo Tab P12 Pro. Dle dostupných informací se nebude jednat o jediné zařízení mimo Pixely. Budeme si ale muset počkat na další detaily kolem dostupnosti.

Aktualizováno 5. 11.

Google nakonec zřejmě změnil názor a nový Android 12L zamíří i na mobily Pixel 3a a Pixel 3a XL. Co se týče ještě starších modelů Pixel 3 a Pixel 3 XL, tak jim oficiálně skončila podpora. Na druhou stranu Google přislíbil ještě jednu poslední aktualizaci pro tyto modely, která by měla být dostupná v prvním čtvrtletí příštího roku.

Aktualizováno 3. 11.

Google představil Android 12L, což je označení pro nadcházející Android 12.1. Ten by měl být dostupný zřejmě pro všechna zařízení, ale jeho zacílení je na tablety a ohebné mobily. V tuto chvíli je k dispozici preview verze, tedy varianta určená jen pro vývojáře. Příští měsíc se dočkáme veřejné beta verze. Pak budou ještě následovat dvě bety. Stabilní Android 12.1 bude uveden někdy v první polovině příštího roku, ale Google neposkytl nějaký bližší termín.

Beta verze navíc nebude dostupná pro všechna zařízení od Googlu. Konkrétně si ji budou moci nainstalovat majitelé těchto modelů:

  • Pixel 6 Pro
  • Pixel 6
  • Pixel 5a with 5G
  • Pixel 5
  • Pixel 4a (5G)
  • Pixel 4a
  • Pixel 4

Chybí zde Pixel 3a a 3a XL, ale není známo, proč je Google nezařadil do testování.

Původní článek 27. 10.

Sotva jsme se dočkali stabilní verze Androidu 12 a mnozí teprve čekají, až výrobce připraví aktualizace pro konkrétní mobily, tak Google představuje Android 12L, další verzi operačního systému. Nečekejte ale nějaké zásadní změny pro většinu zařízení.

Android 12 – které mobily mají dostupnou aktualizaci

Android 12L

Android 12L je jen označení rozpracované verze, která ve výsledku ponese označení Android 12.1. Google se u novinky soustřeďuje na zařízení s větším displejem, hlavně tedy ohebná zařízení. I proto pozměnil podobu systémových součástí a prvků, aby došlo k využití celé plochy, případně aby byl systém efektivnější.

Dost novinek se týká právě vývojářů, přičemž Android 12L prvně zamíří do emulátorů, aby tvůrci aplikací mohli začít upravovat software. Google uvádí, že Android 12L, tedy Android 12.1 může zamířit na většinu mobilů, ale vzhledem k menším displejům nebude většina novinek a změn k dispozici.

Android 12L Material Design guidance 750x422x

Zdroj: Google

Android 12L by se měl dostat na smartphony Google Pixel v prosinci jako preview a případně beta verze. S největší pravděpodobností si Google přichystá novinky jen pro Pixely jako součást čtvrtletního balíčku, který si zvykl zasílat.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, 9to5google.com, gsmarena.com, xda-developers.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat